Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Oaspeți din cinci țări la Adjud, pentru a sărbători Unirea de la 1918

La finalul lunii, mai exact în perioada 26 – 28 octombrie, se va desfășura la Adjud și Focșani proiectul educațional internațional „Comunități locale românești și Unirea“. Proiectul are ca obiective identificarea contextului internațional în care a avut loc unirea Basarabiei, Bucovinei și Ardealului cu România; estimarea impactului acestui moment istoric asupra istoriei recente a românilor; identificarea oportunităților în vederea stabilirii și dezvoltării relațiilor culturale, educaționale cu românii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria. ”Am plecat de la premisa că idealul unității a constituit și constituie o trăsătură definitorie pentru românii aflați sub stăpâniri străine. România Mare, pentru care au murit strămoșii, este o amintire frumoasă și un ideal în acest an de grație, 2018. Sunt milioane de români în afara granițelor țării supuși unui proces de deznaționalizare mai mult sau mai puțin declarat. Mulți se află pe tărâmul Basarabiei istorice; alții se regăsesc în Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria și nu numai. Mulți își asumă identitatea, unii au fost mancurtizați. E de datoria noastră să ne amintim de românii aflați dincolo de granițele, să le înțelegem suferința, să-i aducem măcar în plan economic, cultural acasă într-o Românie actuală care s-a învrednicit doar pentru 22 de ani să fie Mare”, transmit organizatorii evenimentului.

Dintre activitățile care vor avea loc, sunt amintite: „Suntem un neam, o limbă, o credință”, în perioada 22 octombrie – 1 decembrie, în holul mare al Casei de cultură „Tudor Vornicu“ din municipiul Adjud și la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia“ din Focșani; expoziție de carte istorică la Biblioteca municipală din Adjud în perioada 22 octombrie – 1 decembrie; vizitarea obiectivelor istorice și culturale din municipiul Adjud, a mănăstirilor Sihastru și Buciumeni, pe 26 octombrie; dezbateri științifice, programe artistice, vizite de documentare la obiective istorice pe 27 octombrie, etc.

Evenimentul, de anvergură internațională, este organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea, Primăria municipiului Adjud, Casa de cultură „Tudor Vornicu” din Adjud, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud, în parteneriat cu unități școlare din județul Vrancea, din alte județe ale țării, dar și din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Biblioteca municipiului Adjud.

La eveniment vor fi prezenți conf. univ. dr. Florin Pintescu de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Zinaida Bolboceanu, cadru didactic universitar și cunoscută interpretă de muzică populară din Republica Moldova. Organizatorii evenimentului mai transmit că întregul proiect se va finaliza cu publicarea unui volum colectiv, conținând lucrări ale cadrelor didactice implicate în acest proiect internațional, care urmează a fi lansat pe 24 Ianuarie 2019.

Întreaga activitate este avizată de Ministerul Educației Naționale, de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, fiind înscrisă în calendarul AGIRo, mai anunță organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?