Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Doi bărbați au descoperit scheletul unui soldat român, cu tot cu cască și muniție, la Soveja

Scheletul unui infanterist român, din Primul Război Mondial, cu tot cu cască și muniție, a fost găsit în tranșee la Soveja. Descoperirea a fost făcută, duminică, de către doi bărbați care dețin autorizație pentru detectoare de obiecte metalice, pe raza comunei Soveja, în punctul forestier Răchitaș. Cu ajutorul detectorului de metale, cei doi au identificat o cască metalică de război și mai multe oseminte provenite de la un soldat ce a luptat în perioada Primului Război Mondial. A doua zi, luni, la fața locului au mers pentru cercetări doi muzeografi din cadrul Muzeului Vrancea, reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și polițiști din cadrul IPJ Vrancea.

Conform specialiștilor care s-au deplasat la fața locului, în zona respectivă au fost identificate mai multe tranșee, care datează din Primul Război Mondial. Aici sunt mai multe pietre, cu inscripții în limba germană, despre unitățile militare care au luptat în această zonă în Primul Război Mondial. La o adâncime de aproximativ 25 de cm, la rădăcina unui arbore, au fost găsite: o cască metalică de război, ruginită, un craniu, maxilarul, mandibula, vertebrele, coastele, oasele mâinilor, oasele bazinului, oasele picioarelor, așezate într-o poziție ghemuită. În zona bazinului au fost găsite 30 de cartușe, o parte din ele fiind introduse câte șase în cartușieră, 10 tuburi de cartuș, două gloanțe, o cruce metalică cu plăcuță de identificare, două catarame metalice ruginite și doi nasturi.

Fragmentele de oase au fost ridicate în vederea efectuării expertizei de către IML Iași iar bunurile au fost predate către Muzeul Vrancei, după cum au precizat reprezentanții Biroului de Presă al IPJ Vrancea. „Luni, 15 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Panciu au fost sesizați cu privire la faptul că două persoane autorizate să dețină detectoare de obiecte metalice au găsit pe raza comunei Soveja în punctul forestier Răchitaș, fragmente de oase precum și alte obiecte. În urma sesizării a fost constituită o echipă operativă care, însoțită de specialiști din cadrul Muzeului Vrancei, s-a deplasat la fața locului. Fragmentele de oase au fost ridicate în vederea efectuării expertizei de către IML Iași iar bunurile au fost predate către Muzeul Vrancei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru moarte suspectă”, au precizat reprezentanții Biroului de Presă al IPJ Vrancea.

Directorul Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, ne-a spus că, după finalizarea procedurilor legale, scheletul va reveni instituției și va fi depus la Mausoleul din Soveja. De asemenea, obiectele găsite vor fi recondiționate și depuse în muzeu.

Sursa foto: Muzeul Vrancei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?