Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Administratori de societăți judecați pentru evaziune fiscală și SPĂLARE DE BANI

Trei persoane, implicate în afaceri cu fier vechi, vor fi judecate la Tribunalul Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, respectiv complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani.

Cei doi bărbați și o femeie, din comuna Slobozia Bradului, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Unul dintre inculpați are 36 de ani și este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor. Conform rechizitoriului, în perioada martie-iunie 2011, bărbatul a achiziționat deșeuri feroase și neferoase de la diferite persoane fizice fără a evidenția în documentele justificative tranzacțiile și fără a le înregistra în contabilitate, deșeuri a căror valoare de vânzare corespunde sumelor retrase în numerar din conturile aparținând societății administrate de femeia inculpată în dosar, ascunzând astfel sursa impozabilă rezultată din obligația de a reține de la persoanele fizice și de a vira către bugetul de stat impozitul pe venit în valoare de 16%, adică 615.523 lei, precum și din declararea și virarea către Fondul de Mediu a contribuției în valoare de 3%, adică 115.411 lei. Anchetatorii arată în rechizitoriu că prejudiciul creat astfel bugetului consolidat al statului și Fondului de Mediu este de 730.934 lei.

Procurorii mai arată în rechizitoriu că în aceeași perioadă, inculpatul, folosind avize de însoțire și facturi aparținând firmei inculpatei din dosar, a efectuat vânzări de deșeuri feroase și neferoase către mai multe societăți, vânzări a căror valoare corespunde sumelor retrase în numerar din conturile firmei administrate de femeie, pe care nu le-a înregistrat în evidența contabilă a firmei sale, prejudiciind bugetul statului cu suma de 230.874 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

De asemenea, prin folosirea documentelor, stampilei și a contului firmei inculpatei, bărbatul de 36 de ani a ascuns adevărata proveniență a sumelor de bani retrase în numerar de către cel de-al doilea bărbat inculpat în dosar, de la o bancă din Râmnicu Sărat, în perioada martie-iunie 2011, în cuantum total de 4.744.660 lei, cunoscând că aceste sume provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală , sume introduse apoi în circuitul economic.

Cel de-al doilea inculpat are 33 de ani și este fratele primului inculpat. Pe el anchetatorii l-au acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de spălare a banilor. Despre el anchetatorii spun că l-a ajutat pe primul inculpat să retragă în numerar din contul bancar al societății administrate de femeie, în perioada martie-iunie 2011, suma de 4.744.660 lei, cunoscând că această sumă provine din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și că a fost introdusă apoi în circuitul economic.

În judecată a fost trimisă pentru infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare a banilor și o femeie de 50 de ani din Brăila. Conform rechizitoriului, în aceeași perioadă, ea a pus la dispoziția primului inculpat avize de însoțire a mărfii și facturi aparținând firmei pe care o administrează, pe care inculpatul le-a folosit la efectuarea vânzărilor de materiale feroase și neferoase către diferite societăți, a căror valoare corespunde sumelor retrase din conturile firmei sale de cel de-al doilea inculpat, vânzări care nu au fost înregistrate în evidența contabilă a firmei primului inculpat, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 230.874 lei. De asemenea, a deschis în numele societății sale și a pus la dispoziția primului inculpat un cont bancar  și a permis acestuia ascunderea adevărate proveniențe a sumelor de bani retrase în numerar de cel de-al doilea inculpat, deși știa că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriu se arată că cei trei au avut o atitudine nesinceră în timpul anchetei. Ei nu au antecedente penale. Față de femeia trimisă în judecată s-a făcut și o disjungere, în cazul ei urmând să fie efectuate verificări și în alt dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?