Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Guvernul NU interzice creșterea porcilor în gospodării, dar trebuie respectate anumite măsuri

Problemele fermierilor vrânceni au fost prezentate la întâlnirea organizată de autoritățile române cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Înaltul oficial european s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu fermieri şi reprezentanţi ai Comisiei pentru afaceri europene şi ai Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului României. Vizita comisarului european pentru Agricultură are loc într-o perioadă în care fermierii români sunt afectați puternic de virusul pestei porcine africane (PPA), acesta fiind subiectul principal al întâlnirii.

De altfel, comisarul european a arătat că 75% dintre porcii crescuți în gospodăriile din UE sunt în România. „Pesta porcină africană, reforma PAC şi situaţia bugetară sunt subiecte pe care le-am discutat deja cu domnul ministru şi cu premierul României. Pe pesta porcină lucrăm îndeaproape pentru că 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, aşa că noi ne intensificăm eforturile pentru a vedea ce putem face mai mult pe partea de supraveghere şi control”, a spus Phil Hogan, într-o conferinţă de presă la Ministerul Agriculturii.

Comisarul a precizat că a discutat cu ministrul Agriculturii Petre Daea despre intenţia autorităților române de a obţine asistenţa de la Comisia Europeană pentru a-i ajuta financiar pe fermieri să facă faţă acestei situaţii foarte dificile. „Trebuie să ajutăm la stoparea răspândirii bolii în România pentru că are impact şi asupra ţărilor învecinate, asupra comerţului în UE cu carnea de porc şi să-i susţinem pe fermieri să facă faţă măsurilor de biosecuritate suplimentare care au fost introduse cu ajutorul CE şi a Guvernului român”, a adăugat comisarul european.

Ministrul Agriculturii a arătat că autoritățile din România vor să facă un centru de cercetare pentru pesta porcină africană, prin care să fie realizate soluții pentru combaterea virusului. În ceea ce privește propunerea de interzicere a creșterii porcilor în gospodării pentru a evita răspândirea PPA, ministrul a spus că toți crescătorii de animale trebuie să respecte condițiile de biosecuritate pentru a asigura protecția împotriva PPA. „Sigur că nu interzicem creşterea porcului, dar creşterea se va face în condiţii sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii, în condiţii de biosecuritate ridicată, ca să ne protejăm de această molimă şi de altele”, a precizat ministrul Daea.

La întâlnire a participat și deputatul PSD Angel Tîlvăr, în calitate de președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților. Deputatul vrâncean a pledat pentru interesele fermierilor din Vrancea și a adus în discuţie şi dificultăţile celor afectaţi de pesta porcină. Totodată, a vorbit despre comunităţile izolate, aflate la distanţă mare de alte localităţi, care reprezintă nu doar o problemă, ci şi o modalitate de păstrare a identităţii locale. „Consider că fiecare om, fermier, cetăţean care trăieşte în județul meu este în acelaşi timp şi cetăţean european şi merită toată atenţia Uniunii, ca participanţi activi la construcţia europeană. Mă bucur că domnul Phil Hogan mi-a dat asigurări că fermierii afectaţi de pesta porcină vor fi ajutaţi şi de Uniunea Europeană, constatând cu satisfacţie că în portofoliul gestionat de domnul comisar, printre subiectele de interes, se află şi cel al sprijinirii comunităţilor rurale plasate la periferia regiunilor”, a spus deputatul.

Parlamentarul a precizat că preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene din 2019 va fi un alt prilej prin care parlamentarii să aducă în atenţia Europei problemele pe care oamenii le au şi, totodată, să identifice posibilităţile de care dispun autoritățile române, întrucât România este o ţară care nu doar beneficiază de apartenenţa la UE, dar şi contribuie semnificativ la viitorul proiectului european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?