Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Centrele de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Vrancea au acreditare și aviz de funcționare


Cele trei Centre de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea au atât acreditare cât și aviz de funcționare. Ele sunt ocupate la capacitate maximă și respectă toate standardele în vigoare, conform celor declarate de Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.
    Potrivit unui raport al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în urma unui control efectuat anul trecut, 43 din cele 51 de centre pentru adulți cu dizabilități din diverse județe ale țării nu îndeplinesc standardele în ceea ce privește dimensionarea, accesibilizarea, igienizarea, dotarea sau amenajarea spațiilor pentru găzduirea beneficiarilor, spațiilor destinate activităților zilnice și terapiilor, precum și a altor încăperi funcționale (săli pentru prepararea și servirea hranei, grupuri sanitare, depozite și magazii, etc.). În respectivul raport au fost menționate CRRN din Măicănești și Cotești, despre care inspectorii sociali au afirmat că fac parte dintre centrele ce se confruntă cu problema neadaptării spațiilor de găzduire la cerințele utilizatorilor de fotolii rulante.
    Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea, a declarat însă că nu este deloc așa, centrele neputând să funcționeze dacă nu îndeplineau standardele impuse de legislația în vigoare. „În Vrancea există trei Centre de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, niciunul dintre acestea nefiind de capacitate mare. La CRRN Măicănești sunt 17 beneficiari, la Cotești 35 și la Jariștea 30. Toate trei centrele sunt acreditate și au aviz de funcționare. Beneficiarii sunt structurați pe camere, la Măicănești câte 1 până la 3 în cameră, iar la Cotești de la 1 la 4 în cameră, în funcție de dimensiunile camerelor, cu respectarea standardelor privind metri cubi de aer de care trebuie să beneficieze o persoană. Mai mult, nu avem mai mult de o persoană în fotoliu rulant în cameră, tocmai pentru a i se facilita acesteia posibilitatea de mișcare. Centrele de la Măicănești și Cotești funcționează în două clădiri tip casă, sunt ocupate la capacitate maximă, dar nu peste capacitate. Orice deficiență care a fost constatată vreodată de organele de control a fost imediat remediată, însă de data aceasta nu a fost cazul. Invităm pe oricine dorește, să meargă să viziteze aceste centre oricând”, a subliniat Daniela Nicolaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?