Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Subprefectul va dona sânge, alături de angajați din instituțiile deconcentrate

Nevoia de sânge în unitățile spitalicești a constituit unul dintre principalele puncte de discuție pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social, care a avut loc ieri, la Prefectură. „Știm că, deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui, așa că donarea este singura soluție pentru a face față nevoilor de sânge și elemente ale sângelui, necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor sau o prelungesc. Reamintim faptul că donarea este voluntară, iar fiecare om, ce dorește să își ajute semenii făcând acest gest, primește legal șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă, decontarea în valoare de 50% a transportului în oraș, în întregime în afara localității și un set de analize gratuite. Așadar, ne-ar fi de mare ajutor să ne fiți alături prin încurajarea propriilor angajați, dar și a celor din toate instituțiile publice locale, județene, în vederea participării acestora la donarea de sânge”, se arată în adresa trimisă de Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea, către Instituția Prefectului.

Subprefectul George Bazilescu a menționat că de-a lungul timpului s-au mai purtat discuții despre donarea de sânge cu angajații din cadrul MAI și MApN. Acesta i-a rugat pe toți cei aflați la ședință să-și anunțe colegii în instituțiile din care fac parte cu privire la criza de sânge din spitale și să meargă să doneze. „Noi am mai purtat această discuție cu ai noștri colegi de la poliție și de la jandarmerie, chiar și cu cei de la MApN. O să vă rog și pe dumneavoastră, în condițiile în care aveți posibilitatea, să discutați cu tot personalul, cu colegii dumneavoastră și să le puneți în vedere că ar putea acorda sprijin în acest sens și mi se pare că toți ar trebui să ne gândim să donăm pentru că este într-adevăr o criză permanentă de sânge la nivelul spitalelor. Sper să auzim că unii dintre dumneavoastră au mers și au donat sânge în zilele următoare. Dacă doriți, o să mergem împreună, aștept doar să îmi faceți o listă cu propuneri, cu voluntari și aș fi foarte bucuros să merg odată cu dumneavoastră să donăm și noi”, a spus subprefectul George Bazilescu.

Toți cei care doresc să doneze sânge, o pot face, de luni până vineri, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, situat pe strada Comisia Centrală din municipiul Focșani, în intervalul orar 8.00-12.00. Centrul are nevoie de sânge din toate grupele, pentru a asigura cerințele Spitalului Județean de Urgență, dar și ale altor unități sanitare din țară, unde sunt vrânceni internați, stocul de sânge fiind foarte scăzut, iar solicitările destul de mari.

Cauzele medicale care exclud definitiv donarea de sânge sunt hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului (operație care constă în tăierea și scoaterea, în parte sau în întregime, a stomacului-n.r.), maladia mitrală (afecțiune cardiacă care constă în îngroșarea valvei mitrale), cancerul operat și vindecat. Alte cauze mai pot fi: tensiunea arterială de o anumită valoare, care poate ulterior scădea, greutate ponderală sub 50 kg, perioada menstruală, sarcina, alăptarea, precum și o stare febrilă provocată de o viroză respiratorie trecătoare.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pot merge la Centrul de Transfuzie Focșani să doneze sânge doar dacă îndeplinesc toate condițiile enumerate mai sus și doar dacă nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mm Hg sau sub 100 mm Hg, nu manifestă stări emoționale exagerate, teamă persistentă față de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare sau de la ultima donare de sânge minimum 60 de zile, nu au suferit în ultimul timp pierderi de sânge și nu au fost supuși unor intervenții chirurgicale.

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?