Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Un avocat EXECUTĂ SILIT Primăria Soveja, dată în judecată de Primăria Panciu

Primăria Soveja riscă să fie executată silit de un avocat din Galați pentru plata unui onorariu de succes în valoare de 96 mii de lei. Avocatul a demarat procedurile de executare silită a Primăriei Soveja, dar primarul Costică Ciolan spune că a obținut suspendarea executării silite pentru o perioadă de 6 luni. Avocatul a fost angajat de Primăria Soveja, prin intermediul primarului Costică Ciolan, pentru a-i reprezenta interesele într-un proces intentat de Primăria Panciu, care a susținut că are de recuperat taxele și impozitele datorate de peste 200 de persoane din Soveja, ce dețin suprafețe de teren în Panciu, dar pentru care au plătit impozite la Primăria Soveja. Avocatul a solicitat în cazul mai sus prezentat un onorariu de 20 de mii de lei, iar în contractul de reprezentare a stabilit și o primă de succes în valoare de 96 de mii de lei.

În procesul dintre cele două primării, Curtea de Apel Galați a dat câștig de cauză Primăriei Soveja. În acest context, Primăria Soveja a ajuns în situația de a trebui să plătească 116 mii lei avocatului, suma reprezentând onorariul de reprezentare și onorariul de succes. Pentru că Primăria Soveja nu a plătit acești bani, în baza unei hotărâri definitive și irevocabile, a fost executată silit de avocat, executorul judecătoresc blocând conturile primăriei și punând sechestru pe mai multe terenuri deținute de aceasta.

„Am fost dați în judecată de Primăria Panciu pe motiv că cetățeni din Soveja care dețin terenuri pe raza teritorial administrativă a orașului Panciu și-au plătit impozitele la Soveja și a solicitat plata impozitelor de pe ultimii cinci ani, de la momentul acționării în judecată, pentru terenurile respective. Este vorba de 900 de hectare de teren deținute pe raza orașului Panciu. Suma era imensă pentru noi. Am pierdut în primă instanță, dar am câștigat în apel, iar la Curtea de Apel am angajat un avocat care a stabilit un onorariu de reprezentare de 20 de mii de lei, plus TVA, cu care am fost de acord, însă a mai solicitat și un onorariu de succes în procent de 10 la sută din valoarea sumelor solicitate de Primăria Panciu, cu care nu suntem de acord. Am câștigat procesul cu Primăria Panciu care nu a putut dovedi că suma solicitată este una certă. Ulterior, avocatul ne-a solicitat onorariul de succes cu care eu nu sunt de acord. Mi s-a părut incorect ca avocatul să stabilească un onorariu de succes înainte de judecată, iar, în al doilea rând, primăria nu are bani“, a precizat primarul Costică Ciolan.

Acesta a susținut că în acest moment primăria pe care o conduce nu are conturile blocate deoarece a obținut suspendarea executării silite pentru o perioadă de șase luni. „Avocatul a apelat la un executor judecătoresc pentru plata onorariului de succes în valoare de 96 de mii de lei, iar Primăria Soveja a contestat la Judecătoria Panciu executarea în instanță și am obținut suspendarea executării pentru o perioadă de șase luni de zile și am angajat un avocat care să ne reprezinte și pe fond la acest proces. În acest moment nu avem niciun cont al Primăriei Soveja blocat“, a afirmat primarul comunei Soveja, Costică Ciolan.

Contactat de reporterii noștri, primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a explicat cum s-a ajuns în această situație de a da în judecată Primăria Soveja, dar și alte primării. „Procesul de recuperare a unor sume datorate ca impozit pe terenuri a fost inițiat după ce Curtea de Conturi, în urmă cu cinci ani, a constatat că deținători de terenuri de pe raza UAT Panciu nu le-au declarat la Panciu, ci la primăria de domiciliu, deși acest lucru nu era legal. Este vorba de persoane din localitățile Soveja, Străoane și Movilița. Am dat în judecată primăriile respective pentru a recupera contravaloarea impozitelor pe ultimii cinci ani datorate de proprietarii terenurilor situate pe raza orașului Panciu, dar care au fost plătite în localitățile de domiciliu“, a precizat primarul Iulian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?