Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Un absolvent de liceu, eliminat din examenul de bac

În cadrul celei de a doua sesiuni a examenului de bacalaureat, candidații la limba română – profilul umanist au trebuit să scrie despre poezia lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu, în timp ce la profilul real, candidații au avut de comentat Lucian Blaga sau George Bacovia. Întrebată cum au fost subiectele și cât de greu atârnă pe umerii candidaților ”Plumb“-ul lui Bacovia, inspectoarea de limbă și literatură română, Teodora Bentz, apreciază că subiectele au fost accesibile. În opinia sa, autorii mai prietenoși au fost Tudor Arghezi și George Bacovia, spre deosebire de Nichita Stănescu sau Lucian Blaga.

”Plumb nu este o poezie grea, dimpotrivă, este o poezie ușoară tocmai pentru că elevii sunt încântați de faptul că are doar două strofe și de faptul că universul poetic bacovian este ușor de înțeles, mult mai ușor decât Blaga. Arghezi cred că a fost mai preferat de elevi, nu Nichita Stănescu. Acum depinde de fiecare în parte. De regulă, cei care dau bacalaureatul în toamnă își doresc mai mult proză decât poezie, fiindcă e mai ofertantă din perspectiva a ceea ce putea să scrie, să povestească. Dar acestea au fost subiectele și eu zic că textul la prima vedere a fost frumos, despre o perioadă importantă din viața lui Mircea Eliade, un fragment din ”Memorii”, deci un text de graniță, de frontieră între literatură și realitate, cu cerințe pe înțelesul elevilor. Indiferent cât au lucrat, cât au exersat pe acest tip de subiect se puteau descurca. Să zicem că subiectul II le-a pus ceva probleme, dar era și acesta ofertant: să argumenteze dacă un mediu cultural din afara spațiului cunoscut poate fi înțeles mai bine atunci când te raportezi direct la el sau atunci când afli informații de la altcineva. Eu zic că și aici se putea scrie. Poate că nu toți au experiențe culturale și experiențe de viață care să îi așeze în ipostaza unui exemplu personal. La subiectul I puteau lua din text că Mircea Eliade a înțeles mai bine civilizația Indiei, pentru că a trăit acolo. (…) Cred că nu toată lumea a ieșit în afara granițelor pentru a înțelege altă cultură, altă mentalitate, deci dacă nu s-au putut raporta la o experiență personală, s-ar putea să le fi fost un pic mai greu unora dintre ei. În rest nimic schimbat față de prima sesiune, nici în privința punctajului, nici a structurii, nici în privința subiectului II care a fost iarăși exact ca în vară, nimic care să îi ia prin surprindere atât de tare încât să nu fi scris”, este de părere profesoara Teodora Bentz.

70 de candidați absenți

La proba de limbă și literatură română s-au înscris 332 de candidați, din care 262 au fost prezenți, 70 au absentat, iar un candidat a fost prins având asupra sa tehnică de ascultare la distanță. Candidatul eliminat era arondat centrului de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau.

Examenul național de bacalaureat continuă mâine cu proba obligatorie a profilului. Astfel, absolvenții de profile reale vor susține proba la matematică, iar cei de la uman vor trebui să demonstreze că știu să deslușească ițele încâlcite ale istoriei. Ultima probă scrisă a bacalaureatului este programată pentru 23 august, când se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării.

Trebuie spus că anul acesta, este pentru prima dată când competențele se vor susține abia după susținerea celor trei probe scrise. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale, probele orale vor începe cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se vor desfăşura pe 24 şi 27 august, pe 28 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, între 29-30 august evaluarea competenţelor digitale şi examenul se încheie pe 30-31 august, când este programată evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Rezultatele inițiale ale sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 16.00 – 20.00. În perioada 2-5 septembrie contestaţiile vor fi soluţionate, iar pe 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?