Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

18 candidați din Vrancea s-au retras de la examenul de Definitivat

18 candidați s-au retras de la examenul de definitivat ce s-a desfășurat ieri la nivelul județului Vrancea. Conform datelor furnizate de reprezentanții ISJ Vrancea, din cei 150 de candidați înscriși pentru susținerea examenului, 12 au absentat iar 18 s-au retras. Cei mai mulți candidați care au părăsit sala, fără a preda lucrarea, au fost educatoarele, acestea fiind în număr de 7, urmate de 3 candidați de la psihopedagogie specială, câte 2 din disciplinele: învățământ primar, limba și literatura română, educație fizică și sport, candidați de la informatică și tehnologia informației și de la chimie. Anul acesta, nu a fost eliminat niciun candidat pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Lucrările scrise ale candidaților sunt apreciate cu note de la 1 la 10, conform baremului de evaluare şi notare. În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. Fiecare lucrare scrisă este evaluată independent, de doi profesori evaluatori, conform baremului de evaluare şi notare. Nota obţinută la examen se calculează după formula: ND = (NI1 + NI2 + NP + 7NS) / 10, unde ND reprezintă nota la examen, NI1 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 1, NI2 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 2, NP reprezintă nota acordată pentru portofoliul profesional personal, iar NS reprezintă nota la proba scrisă. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Contestaţiile se depun la centrele de examen, în termenul prevăzut în calendar. În cazul în care diferenţa – în plus sau în minus – dintre nota acordată la soluţionarea contestaţiei şi nota acordată la evaluarea lucrării este mai mică de 1,5 puncte sau egală cu 1,5 puncte, rămâne definitivă nota acordată la soluţionarea contestaţiei.

Candidaţii care, din motive obiective, nu pot participa la efectuarea inspecţiilor de specialitate la clasă sau care sunt declaraţi absenţi sau retraşi la susţinerea probei scrise nu sunt consideraţi nepromovaţi, au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare, iar sesiunea respectivă nu este luată în considerare între cele 3 sesiuni fără taxă prevăzute de lege. Examenul s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 3 din Focșani în condiții normale, fiind respectată întocmai procedura de examen iar candidaților li s-au oferit șanse egale. Am avut monitorizare din partea MEN, în persoana domnului Silviu Iordache, un profesionist, care ne-a asigurat tot suportul și îndrumarea domniei sale. Nu am avut niciun candidat eliminat pentru tentativă de fraudă, în schimb, am avut 18 candidați de la diferite discipline care s-au retras din examen. Aceștia au dat declarație scrisă că renunță la a mai susține examenul de definitivat și prin urmare, lucrările dumnealor nu au mai fost trimise la corectură. Celelalte lucrări scrise au fost repartizate și trimise către centrele de evaluare stabilite de MEN. Echipele noastre de inspectori au plecat cu tezele așa cum prevede metodologia specifică. După evaluare vor fi afișate rezultatele, urmând ca acei candidați nemulțumiți de notele obținute să depunăc contestații conform legii. Le mulțumesc tuturor membrilor din comisia de examen pentru seriozitate, profesionalism și implicare în derularea acestui examen“, a declarat inspectorul școlar general adjunct al ISJ Vrancea, profesorul Aurel Șelaru, președintele Comisiei Județene a Examenului de Definitivat de la nivelul județului Vrancea.

Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul. Înscrierea la acest examen, precum și inspecțiile la clasă au început încă din luna octombrie 2017. Inspecțiile de specialitate au fost efectuate până la 1 iunie 2018. În perioada 3-10 iunie au fost completate și validate fișele de înscriere în baza de date a IȘJ. Prima afișare a rezultatelor înregistrate de participanții la proba scrisă va avea loc în 24 iulie. În zilele de 24 și 25 iulie vor putea fi depuse contestații, care vor fi soluționate în intervalul 25 – 27 iulie. Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 27 iulie. Listele nominale cu candidații admiși vor fi transmise la Ministerul Educației Naționale în săptămâna 30 iulie – 3 august. După această etapă, Ministerul Educației Naționale (MEN) urmează să valideze rezultatele examenului prin ordin de ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?