Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: „Primul Război Mondial văzut prin ochi de copil”, expoziție la Muzeul Vrancei


    Muzeul Vrancei a organizat o mică expoziție cu lucrările realizate de elevii vrânceni în cadrul proiectului educațional „Primul Război Mondial văzut prin ochi de copil”. Primele activități din cadrul proiectului au avut loc în perioada aprilie-iunie 2018 iar la ele au participat 17 școli din mediul urban și rural, cu 1567 elevi. Următoarea etapă a proiectului educațional va avea loc în perioada 24 septembrie 2018 – 8 februarie 2019. Expoziția poate fi vizitată la sediul Muzeului de pe Bulevardul Republicii (vizavi de intrarea în Parcul Bălcescu). Directorul Muzeului Vrancei, istoricul Horia Dumitrescu a prezentat, ieri, activitățile organizate în cadrul celor patru module și programul următoarei perioade. „Noi vom desfășura în continuare și vă invităm să fiți alături de noi în perioada 24 septembrie până la 8 februarie 2019. Rămân aceleași module, Istorie, Științe ale naturii, Etnografie, Restaurare și conservare. Am dus programul complet la fiecare școală și sperăm să putem lucra de comun acord și să ne reîntâlnim la următoarea expoziție reprezentativă”, a precizat directorul Muzeului Vrancei.
    În prima perioadă, la Modulul Istorie au fost propuse patru activități, în cadrul cărora s-au desfășurat 20 de acțiuni, la care au participat 13 școli cu 516 elevi, după cum urmează: filmul artistic „Ultima redută”, concertul „… Trecea fanfara militară …” cu Fanfara Garnizoanei Focșani, „Eroine ale Primului Război Mondial: Măriuca Zaharia și Ecaterina Teodoroiu” – realizare de desene (pictură, grafică) pe baza materialelor documentare existente în arhiva Muzeului Vrancei, „Arme și armament din Primul Război Mondial” – prezentare documentară și demonstrație de tragere la țintă. Pentru Modulul Åžtiințe ale Naturii a fost propusă activitatea „Câinii – eroi în Primul Război Mondial” la care au participat 5 școli cu 312 elevi. La Modulul Etnografie a fost propusă activitatea „Olăritul – artă străveche”, activitate de modelaj, având ca sursă de inspirație vase ceramice din patrimoniul Muzeului Vrancei iar la Modulul Restaurare – Conservare a fost propusă activitatea „Etapele de restaurare ale unui vas de ceramică”.
    Åžcolile participante la proiect : ,,Åžtefan Cel Mare” Focșani – 363 elevi; ,,Nicolae Iorga” Focșani – 175 elevi; ,,Ion Basgan” Focșani – 145 elevi; ,,Åžcoala Gimnazială Nr.7″ Focșani – 85 elevi; ,,Anghel Saligny” Focșani – 69 elevi; ,,Åžcoala Gimnazială Nr.3″ Focșani – 66 elevi; D.G.A.S.P.C. Vrancea – 88 elevi; C.S.E.I. ,,Elena Doamna” Focșani – 30 elevi; Liceul ,,Ioan Slavici” Panciu – 45 elevi; Clubul Copiilor Odobești – 20 elevi; ,,Alexandru Vlahuță” Gugești – 342 elevi; Åžcolile din localitățile: Sihlea, Bogza, Caiata – 80 elevi; ,,Emil Atanasiu” Garoafa – 26 elevi; Åžcoala Gimnazială Vulturu – 18 elevi; Åžcoala Gimnazială Golești – 15 elevi.
    Este primul proiect educațional de o asemenea amploare pregătit de Muzeul Vrancei, pe o perioadă de un an de zile, în perioada 23 aprilie 2018 – 7 iunie 2019. Prin acest proiect educațional, se propune desfășurarea unor activități extrașcolare în acord și/ sau în completarea programei școlare, cu elevii din sistemul de învățământ preuniversitar. Prin acțiunile organizate în cadrul proiectului, elevii vor cunoaște valorile de patrimoniu cultural și natural deținute de județul nostru, precum și evenimentele istorice desfășurate pe meleagurile vrâncene. Acțiunile din cadrul proiectului fac parte din manifestările organizate de Consiliul Județean cu ocazia „Centenarului Primul Război Mondial”. „Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural existent în Muzeul Vrancei, prin desfășurarea de activități muzeale cu elevii din învățământul preuniversitar din județul Vrancea, urmărește atât dezvoltarea interesului de cunoaștere, păstrare și transmitere a valorilor identitare românești, cât și formarea unor deprinderi de muncă intelectuală și de recreere în rândul elevilor”, se arată în prezentarea proiectului educațional.

    Înscrierile la activități se fac la numărul de telefon 0723.544.433, persoana de contact fiind Irina Boroșu. Pentru fiecare persoană se va percepe o taxă de participare de 1 leu/ activitate, ce reprezintă contravaloarea biletului de intrare la muzeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?