Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Albinele pot deosebi florile cu ajutorul tiparelor de mirosuri pe care le memorează (studiu)


Albinele pot face deosebirea între diferite tipuri de flori în funcție de tiparele invizibile de miros de la suprafața acestora, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat marți de Press Association. Cercetarea, condusă de oameni de știință de la Universitatea din Bristol și de la Universitatea Queen Mary din Londra, a identificat modul în care albinele memorează aceste tipare și reușesc să deosebească florile. Florile prezintă la suprafața lor diferite tipare de miros, marginile petalelor putând prezenta alte arome față de regiunile centrale. Alături de alte tipare ale florilor – precum liniile care conduc spre centru – acestea ghidează albinele și alte insecte polenizatoare către nectar.
Cercetarea publicată în jurnalul Proceedings of the Royal Society B a demonstrat că bondarii pot deosebi florile în funcție de modul în care este dispus mirosul la suprafața acestora. ”Dacă o floare este privită la microscop se poate observa că celulele care produc mirosul acesteia sunt dispuse în tipare. Prin crearea unor flori artificiale care au mirosuri identice aranjate în diverse tipare am reușit să demonstrăm că această structură poate constitui un semnal adresat unei albine”, a explicat doctor Dave Lawson de la Facultatea de Åžtiințe Biologice a Universității din Bristol. ”Pentru o floare nu este important doar să miroasă bine, ci și locul în care este dispus mirosul”, a adăugat cercetătorul.
În urma acestui studiu s-a descoperit că odată ce albinele au memorat tiparul în care este dispus mirosul pe o floare, ele au vizitat flori care nu aveau miros însă prezentau la suprafață un model similar, de data aceasta alcătuit din puncte vizuale. Acest sistem a fost comparat de Lawson cu gestul de a introduce mâna într-o geantă, perceperea formei unui obiect și apoi identificarea unei imagini cu acesta. ”Faptul de a face mental distincția între diverse simțuri ni se pare un lucru firesc, însă este interesant că un animal mic precum o albină este capabilă să realizeze ceva atât de abstract”, a spus el.
Profesorul Lars Chittka de la Facultatea de Biologie și Chimie a Universității Queen Mary s-a arătat surprins de concluziile cercetării. ”Åžtiam că albinele sunt inteligente, însă am fost cu adevărat surprinși de faptul că ele pot memora tiparele invizibile ale florilor, tipare alcătuite doar din mirosuri. Glandele de miros de pe florile noastre au fost aranjate fie în formă de cerc, fie de cruce, iar albinele au trebuit să le identifice cu ajutorul antenelor”, a explicat omul de știință.
”Însă, cea mai interesantă descoperire a fost aceea că în cazul în care experimentatorul a făcut ca aceste tipare să devină vizibile, albinele au putut recunoaște imediat imaginea care anterior nu fusese decât un tipar efemer alcătuit din substanțe volatile”, a adăugat Chittka.
Studiul face parte dintr-o cercetare amplă desfășurată la Universitatea din Bristol pe tema modurilor în care florile comunică cu insectele polenizatoare. Doctor Sean Rands din cadrul acestei universități a precizat că prin intermediul unor combinații de culori, forme, texturi și mirosuri florile adresează ”reclame” insectelor polenizatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?