Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO: Vranceaqua II. Apa de la Odobești va fi transportată până la Gura Caliței


    CUP Focșani va realiza o aducțiune de la Odobești până la Bordești pentru a rezolva alimentarea cu apă în zona deluroasă a județului Vrancea. Lucrările vor fi realizate prin al treilea contract de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Proiectul, cu o valoare de 20 milioane euro, prevede înființarea Sistemului zonal de alimentare cu apă Odobești și lucrări la sistemul de alimentare cu apă în localitățile Adjud, Panciu, Mărășești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tîmboiești, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane, județul Vrancea.

    Lucrările celui de al treilea contract din cele zece, câte sunt în etapa a doua a acestui proiect, vor fi realizate de asocierea Hidroconstrucția – Zozik Group Erbil, din Irak. Supervizarea lucrărilor va fi asigurată de compania Louis Berger. Lucrările trebuie realizate în 38 luni și vor avea o garanție de 36 luni. „Această înființare de aducțiune zonală Odobești conține înființarea unei aducțiuni de la Odobești până la Gura Caliței, Bordești, pentru asigurarea alimentării cu apă și a continuității în furnizarea apei precum și a calității apei potabile într-o serie de localități, respectiv Broșteni, Vîrteșcoiu, Cîrligele, Urechești, Popești, Bordești pe o lungime de aproape 34 kilometri. Din sursa de alimentare de la Odobești, avem un disponibil care permite furnizarea de apă, bună din punct de vedere calitativ dar și ca debit, pentru aceste localități care, la ora actuală, au un deficit de apă. Cantitativ dar și calitativ”, a spus directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu.
    De această investiție vor beneficia 92 de mii de locuitori din 19 localități (Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Cîrligele, Cotești, Broșteni, Vârteșcoiu, Urechești, Popești, Bordești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tâmboiești, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane). Valoarea totală a lucrărilor din cadrul acestui contract este de 93,5 milioane de lei noi (echivalentul a 20 milioane de euro), din care: 79 milioane de lei (17 milioane euro) din fonduri de la Uniunea Europeană; 12 milioane de lei (2,6 milioane euro) din fonduri de la bugetul de stat; 1,8 milioane de lei (400.000 euro) din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Județean Vrancea și ale UAT-urilor. Finanțarea celei de-a doua etape a proiectului Vranceaqua este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totală a investiției fiind de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro. 85% din această sumă este asigurată din fonduri europene, 13% din subvenții de la bugetul de stat, iar 2% reprezintă contribuția de la bugetul local. Perioada de implementare a proiectului regional este 2018 – 2022.

Investiția rezolvă problema furnizării apei în perioadele secetoase

    Directorul Vasilescu a arătat că va fi înființată aducțiunea zonală Odobești – Gura Caliței pentru asigurarea continuității în furnizarea alimentării cu apă, precum și asigurarea cu apă ce respectă parametrii de calitate pentru localități din sud-vestul județului, din comunele Broșteni, Vârteșcoiu, Cârligele, Cotești, Urechești, Popești și  Bordești. La Sistemul de alimentare cu apă Odobești va fi reabilitat rezervorul de înmagazinare existent și va fi extinsă capacitatea stației de clorinare Odobești. La Sistemul de alimentare cu apă Adjud va fi construită o stație de tratare a apei, vor fi reabilitate rezervoarele de înmagazinare și va fi edificată o stație de pompare apă uzată. La Sistemul de alimentare cu apă Panciu vor fi extinse cu 800 metri conductele de aducțiune aferente gospodăriei de apă Chetroaia și gospodăriei de apă Chicera, vor fi construite un rezervor de înmagazinare de 700 metri cubi, un grup de pompare și o pasarelă pietonală pentru accesul personalului, necesară în perioade cu fenomene meteo extreme.
    La Sistemul de alimentare cu apă Mărășești vor fi construite: 2 rezervoare de înmagazinare, o conductă de aducțiune, o stație de clorinare, o stație de pompare a apei și va fi extinsă rețeaua de distribuție. Lucrările vor viza zona cartierului Doaga din Mărășești. Lucrări vor fi efectuate și la Sistemele de alimentare cu apă Bordești, Cârligele, Cotești, Urechești, Popești,Vârteșcoiu, Homocea, Bolotești, Tâmboiești, Gugești care vor cuprinde, printre altele, extinderea fronturilor de captare, extinderea conductelor de aducțiune, construcția sau reabilitarea stațiilor de clorinare și a stațiilor de pompare, reabilitarea sau înființarea de noi foraje, construcția de rezervoare de înmagazinare. Soluțiile tehnice prevăzute prin aceste lucrări vizează asigurarea alimentării cu apă pentru locuitorii acestor localități în perioade cu un consum mare de apă. De exemplu, la Bolotești, rezervorul de înmagazinare a apei va fi realizat la o locație superioară, astfel încât să nu mai fie probleme cu furnizarea apei cetățenilor care acum au casele la același nivel cu rezervorul. De asemenea, la Tâmboiești, noul rezervor  va fi de aproape patru ori mai mare decât cel actual, vor fi înființate noi foraje, se vor introduce stații de pompare astfel încât în perioadele de secetă să nu existe probleme în furnizarea apei.
    Vor fi realizate lucrări și la Sisteme de alimentare cu apă aparținând Consiliului Județean Vrancea, respectiv: Va fi extins frontul de captare Babele, sursa actuală a sistemului Odobești (1 foraj); Vor fi construite noi rezervoare de înmagazinare în Cârligele, Oreavu, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea, Străoane; Vor fi realizate o stație de tratare sistem apă la Ruginesti, o stație de clorinare la Scânteia și o stație de clorinare aducțiune zonală Odobești. De asemenea, vor fi edificate 2 rezervoare pentru aducțiunea zonală Odobești (în UAT Cârligele) și un rezervor de înmagazinare în Terchești, comuna Popești. Totodată, vor fi realizate un racord la conducta de aducțiune zonală și o stație de clorinare la Terchești.

Investițiile vor îmbunătăți în mod vizibil calitatea vieții locuitorilor din zonele vizate

    Contractul de lucrări a fost semnat în urmă cu o săptămână de directorul CUP Gheorghe Vasilescu și directorul general al societății Hidroconstrucția SA București, Eugen Popa, în prezența președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Acesta este al treilea contract semnat din cele zece contracte câte sunt în etapa a II-a a acestui proiect. „În urmă cu o lună am asistat împreună la semnarea primelor două contracte de lucrări din România finanțate în cadrul Programului Operațional Regional Infrastructură Mare, extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Vrancea. Sunt lucrări de o mare complexitate, care vor îmbunătăți în mod vizibil calitatea vieții locuitorilor din zonele vizate, aceștia urmând să beneficieze de apă curentă la standarde europene. Acest proiect de mare importanță plasează județul Vrancea printre cele mai evoluate județe ale României în ceea ce privește alimentarea cu apă și trebuie să fim mândri de acest lucru!”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?