Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Ministerul Mediului pregătește un program ‘Rabla’ pentru electrocasnice


Ministerul Mediului are în plan crearea programului integrat „Rabla” destinat colectării electrocasnicelor de la consumatori, a anunțat, marți, ministrul de resort, Grațiela Gavrilescu. „În urmă cu o săptămână și jumătate a avut loc la Ministerul Mediului întâlnirea cu unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din România, care își desfășoară activitatea în județul Dâmbovița – și bănuiți cine este – și cu care am purtat discuții despre cum trebuie să începem să repornim motoarele pentru marea debarasare și chiar să creăm un Program ‘Rabla’ pentru electrocasnice. Românul dorește să scape de acestea de acasă, dar nu știe, la ora actuală, unde să se ducă și îi este greu să meargă la colțul străzii. Se simte nevoia unui program integrat, la care să participe importatorii, dealerii producătorilor etc. Plus că noi trebuie să ne aliniem la tot ce înseamnă aparatură care să nu polueze”, a spus Gavrilescu, într-o conferință de presă.
Ministerul Mediului a sprijinit, în ultimii ani, începând din 2008, o serie de campanii de colectare și gestionare a deșeurilor, inclusiv a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEE), derulate de asociațiile colective de profil. Cea mai recentă inițiativă la care ministerul de resort este partener a fost demarată de Ecotic și se intitulează „Orașe Curate”, fiind dedicată colectării echipamentelor electrice și electronice uzate din mediul urban.
Începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit legislației naționale care transpune Directiva privind deșeurile de echipamente electrice, producătorii din România au de îndeplinit o țintă clară de colectare de 40%, procentajul urmând să crească până la 65%, în 2021. La modul general, obligația asumată de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană este de a atinge, până în anul 2020, un nivel de reciclare a deșeurilor de minimum 50% din deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă.
În prezent, rata de colectare separată și valorificare a deșeurilor municipale este de circa 5%, pe lângă pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacității de transformare a deșeurilor în materie primă, ca parte a circuitului economic al deșeurilor, conform datelor GreenTech. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a participat, marți, alături de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la o conferință dedicată Zilei Mondiale a Mediului. În cadrul evenimentului, au fost prezentate o serie de autoutilaje de salubrizare 100% electrice, respectiv: o auto-măturătoare, aspiratorul urban și o cisternă electrică.
De asemenea, au fost expuse câteva modele „green made” de recipiente de colectare a deșeurilor, fabricate exclusiv din trestie de zahăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?