Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Ministrul Popa: Profesori performanţi de la oraș care vor preda cu ora în rural, finanţaţi din fonduri europene


Profesori performanți de la școli din mediul urban ar putea preda și în mediul rural, finanțarea plății acestora urmând să fie asigurată printr-un proiect cu fonduri europene, a declarat luni, la Suceava, ministrul Educației, Valentin Popa.
Ministrul a precizat că intenționează să propună ”un proiect de suflet” prin care să acopere normele vacante de la școlile situate în zone defavorizate cu ajutorul profesorilor performanți din mediul urban, iar implementarea ar putea avea loc începând cu anul școlar viitor. „Ideea este că avem o serie întreagă de norme în mediul rural pentru care nu găsim întotdeauna cadre didactice bine pregătite. Ele sunt luate în regim de plată cu ora și aș dori ca în acest regim, dar cu o subvenție financiară semnificativă, să determinăm cât mai mulți profesori ai noștri de excepție să susțină, în afara normei de bază, și câteva ore, poate o zi pe săptămână, și în mediul rural (…) Nu urmăresc să scot pe cineva din sistem. Urmăresc să ocup cât mai multe norme vacante cu personal de înaltă calificare”, a spus Popa, subliniind că ministerul nu a stabilit valoarea subvenției pentru dascălii care vor activa și în mediul rural, dar a dat asigurări că există bani pentru proiect.
În opinia ministrului, profesorii ar putea fi motivați financiar, dar ar avea și posibilitatea să dovedească faptul că și elevii din medii defavorizate pot face performanță dacă au îndrumarea corespunzătoare. „De ce s-ar duce profesorii din mediul urban să predea în mediul rural? Din două motive. Să dovedească că pot face excelență și cu elevii din medii dezavantajate, din mediul rural în special, nu numai în școlile de performanță din oraș, dar și pentru o motivație financiară substanțială (…) Vom asigura subvenții substanțiale pentru a încuraja profesorii să facă acest efort. Avem buget, avem fonduri europene, avem încă 300 de milioane pe care trebuie să le repartizăm pe proiecte. Trebuie să lucrăm de urgență și să avem proiecte consistente pentru că fonduri avem. Aș dori ca acest proiect să înceapă din anul nou școlar”, a mai spus ministrul Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?