Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Bacalaureat: Subiectele la limba română scris, mai ușoare decât în sesiunea de vară

Ieri a început sesiunea august septembrie 2019 a examenului național de Bacalaureat, cu proba scrisă la limba și literatura română. La această probă a examenului au fost înscriși 273 de elevi, însă dintre aceștia s-au prezentat doar 207, astfel că 66 au absentat. Proba s-a desfășurat corect, nu au fost evenimente deosebite și nici un candidat nu a fost eliminat.

Prima probă a examenului din această sesiune a fost pentru candidați, din ceea ce au povestit aceștia, mult mai ușoară decât proba din sesiunea de vară. Ei susțin că a fost mau ușor deoarece la subiectul III au avut de ales între Liviu Rebreanu și George Călinescu. „La subiectul numărul unu am avut un text la prima vedere și automat a fost ușor. La al doilea am avut de scris ideea poetică și mijloacele artistice de la „Amurg” și fost, de asemenea, ușor. Eu la subiectul III am ales Enigma Otiliei, dar tocmai aici nu am fost atât de bine pregătită și mi-a dat bătăi de cap, dar în rest a fost bine și sper să se încheie totul cu bine“, a declarat o absolventă a Liceului Tehnologic Eremia Grigorescu din Mărășești.

Subiectele au fost destul de ușoare, mai ales că la punctul 3 a fost „Ion”. Am avut de ales între Liviu Rebreanu și George Călinescu. Doar la subiectul 2 a fost mai greu, pentru că a fost poezie. Emoții nu am avut pentru că suntem deja obișnuiți. La prima sesiune au fost emoțiile mai mari și stres datorită camerelor video, până ne-am obișnuit. Dar acum a picat mai ușor decât data trecută. Dacă pica iar poezie nu știu ce ar fi fost“, a spus un absolvent de la Liceul „Emil Botta” din Adjud, susținut de mai mulți tineri.

Un absolvent de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” a afirmat, după ce a ieșit din examen, că subiectele au părut mai grele datorită faptului că timpul de pregătire necesar nu a fost de ajuns. „În general, la Limba și Literatura Română este un pic mai dificil din punct de vedere al ortografiei. Mi s-a părut destul de dificil, eu am părăsit țara și acum am venit din străinătate. Este puțin mai greu și cu munca și cu studiile, iar acum am susținut pentru prima dată examen. Cel mai dificil mi s-a părut ultimul subiect, pentru că a trebuit să redactăm eseul de 400 de cuvinte. Dar nu contează, dacă picăm v-om da iarăși“, a spus acesta.

Despre gradul de dificultate redus al subiectelor de la această probă a vorbit și un absolvent al Liceului de Artă „Gh. Tattarescu“ din Focșani: „Subiectele nu au fost atât de grele, ar fi vina noastră dacă nu am învățat la timp sau cât a trebuit. Iar la subiectul 3 a fost mult mai ușor decât la examenul din vară. Atunci a fost Bacovia și nu a fost ușor deloc. Urmează emoțiile pentru proba de la istorie, dar asta până când citim subiectele, apoi totul revine la normal“.

Pe 23 august urmează proba scrisă obligatorie a profilului. Pe 26 august este programată proba la alegere a profilului și specializării, de asemenea probă scrisă, iar pe 27 și 28 august urmează evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Pe data de 29 a lunii va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în intervalul 30 august – 2 septembrie va avea loc evaluarea competențelor digitale, urmând ca pe 2 și 3 septembrie să fie evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Afișarea rezultatelor la probele scrise se va face pe 3 septembrie, până la ora 12:00, iar depunerea contestațiilor se va putea face în aceeași zi, până la ora 16:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?