Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

VIDEO: Taberele școlare de la Cotești, Soveja și Gălăciuc, Sala Polivalentă, Complexul Sportiv din Sud și Poligonul de tir, în administrarea Consiliului Județean


     Plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre privind solicitarea de transfer a unor bunuri din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean Vrancea. Este vorba de taberele de la Cotești, Soveja și Gălăciuc, cu terenurile și clădirile aferente, dar și de Sala Polivalentă din Focșani. În administrarea Consiliului Județean vor trece și poligonul de tir din Focșani, situat pe strada Mărășești, și Complexul sportiv din Cartierul Sud, de pe Aleea Stadionului, nr. 2.

    Și de această dată, consilierii PNL au votat împotriva proiectului de hotărâre, motivând că nu sunt indicate sursele de finanțare și susținând că ar trebui puse condiții de preluare, dând ca exemplu faptul că administrația județeană a pus condiții pentru preluarea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
Secretarul județului Vrancea, Raluca Dan, le-a reamintit consilierilor liberali că administrația județeană a aprobat proiectul de hotărâre privind preluarea Spitalului Județean, condiționat. „Plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat proiectul de hotărâre privind preluarea Spitalului Județean condiționat. Deci, hotărârea de preluare a fost adoptată dar cu condiție cu care ministerul de resort nu a fost de acord, motiv pentru care predarea și preluarea nu au mai avut loc”, a precizat Raluca Dan.
    În replică, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a spus aleșilor liberali că „bine am făcut că nu am preluat Spitalul Județean” și a explicat și de ce. Mai mult, Marian Oprișan a spus că nu există similitudini între proiectul de preluare a spitalului și cel de preluare a taberelor vrâncene. „Bine am făcut că nu am preluat spitalul și mă mândresc cu asta. Din nefericire, atunci era guvernul vostru (PDL-PNL) la comandă, guvern care a închis spitale. Atunci am spus clar că trebuie să fie plătite toate datoriile până la data preluării spitalului, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată, că trebuie retehnologizat spitalul, trebuie adusă aparatură de ultimă generație, ceea ce noi am făcut în ultimii trei ani de zile, și să i se asigure certitudinea financiară din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Niciuna din condiții nu a fost acceptată, fapt pentru care județul Vrancea nu s-a confruntat cu problemele cu care se confruntă alte județe legat de finanțarea spitalelor”, a precizat Marian Oprișan. Șeful administrației județene a ținut să le reamintească liberalilor că administrația județeană a demarat un amplu proiect ce vizează construirea unui nou spital, iar cetățenii județului Vrancea „vor avea un spital nou, construit pe fonduri europene, în interval de trei ani, trei ani și jumătate, cât va dura construcția și dotarea acestui spital”

„România a rămas singurul stat din UE care nu a realizat descentralizarea”

    Mai mult, Marian Oprișan le-a explicat consilierilor liberali că în această ședință se discută doar preluarea acestor baze de la Ministerului Tineretului și Sportului și nu și inventarierea acestor bunuri în proprietatea județului pentru a se discuta despre sursele de finanțare. „Azi solicităm ca Ministerul Tineretului și Sportului să ne pună la dispoziție și să fie de acord cu guvernul și să transfere în patrimoniul public al județului Vrancea, în ideea programului de guvernare și de descentralizare. România a rămas singurul stat din Uniunea Europeană care nu a realizat descentralizarea. Așa că guvernul României a început acest proces, suntem în fața acestei chestiuni și nu putem numai să refuzăm. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru că aceste active nu sunt purtătoare de credite, nu au datorii, sunt bunuri de care cetățenii județului Vrancea, mai devreme sau mai târziu, trebuie să beneficieze. Sunt convins că niciun ministru al niciunui guvern și al niciunui partid nu poate gestiona la nivelul localităților țării patrimonii care pur și simplu nu le servesc lor la nimic, dar aceste bunuri servesc patrimoniului județelor orașelor, comunelor și municipiilor”, a susținut Marian Oprișan. Acesta a reamintit că de 15 ani solicită Guvernului României preluarea taberelor deoarece „îmi doresc ca și copiii din Vrancea să poată merge în condiții civilizate în taberele de la Gălăciuc, Soveja, Cotești”.
    Cu toate aceste explicații, liberalii au votat împotriva proiectului de hotărâre, ceea ce l-a determinat pe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să afirme: „Ca de fiecare dată așa se situează împotriva intereselor cetățenilor grupul PNL, punct. Nu vreți tabere internaționale, nu vreți tabere pentru copii, nu vreți nimic. Foarte bine, felicitări!”, a încheiat Marian Oprișan. 
    De reținut că proiectul de hotărâre mai sus menționat a fost inițiat de președintele Marian Oprișan după ce Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin adresa nr. 44476/2018, propune spre analiză Consiliului Județean Vrancea disponibilitatea de transfer a unor bunuri imobile din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean Vrancea. Acțiunea face parte din Strategia generală pentru descentralizare, aprobată prin Hotărârea guvernului  nr. 229 din 2017. „Imobilele care vor fi transmise vor fi reabilitate și utilate corespunzător astfel încât să reprezinte o destinație pentru elevi sau tineri din mediul universitar unde aceștia să poată desfășura activități în cadru organizat împreună cu instituțiile de învățământ și autoritățile locale. Dată fiind preocuparea pentru dezvoltarea personală a tinerilor, autoritatea publică județeană a susținut întotdeauna dezvoltarea județului Vrancea și de aceea dorește ca imobilele propuse spre a fi transferate să devină accesibile tuturor categoriilor de turiști, elevi, studenți, grupuri sportive, etc”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Taberele Cotești și Soveja, lăsate în paragină

    Tabăra Cotești este formată din dormitoare, o sală de mese și o clădire anexă. Tabăra Soveja este formată din 8 cabane din lemn și placaj, grup sanitar, sală de mese și o magazie. Cea mai mare dintre tabere, dar și cea mai importantă și singura în funcțiune, este Tabăra Gălăciuc. Aceasta deține 27 de cabane în stare de funcționare, un bloc alimentar, o sală de mese, magazie și grupuri sanitare. Tot de la Ministerul Sporturilor va trece în proprietatea județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean și sediul administrativ și Sala Sporturilor din Focșani. Aici funcționează o sală polivalentă de competiții, omologată pentru sporturi de echipă: handbal, baschet, volei, fotbal, fotbal de sală și sporturi individuale: judo, arte marțiale, tenis, tenis de masă, box, gimnastică. Sala Sporturilor are 1450 de locuri, sală de încălzire, cabină de transmisie, saună bazin de recuperare, grupuri sanitare, birouri, dușuri, vestiare și anexe. Suprafața totală a Sălii Sporturilor este de 7354 metri pătrați, din care suprafață construită 2580 metri pătrați și suprafață de joc de 1012 metri pătrați. Poligonul de tir are două săli pentru tir, aer comprimat. Sediul Administrativ și complexul Sportiv din Cartierul Sud este format din birouri, sală de atletism, sală de judo, sală de box, teren de tenis cu tribună de 500 de locuri și vestiare, teren handbal, patru terenuri de tenis de câmp, terenuri de volei și cămin sportiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?