Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Invitați de prestigiu la simpozionul „Centenarul Marii Uniri. Perspective geografice”


Mâine, începând cu ora 10.00, Colegiul Național Unirea va fi gazda simpozionului cu tema „Centenarul Marii Uniri. Perspective geografice”. Alături de colegiul gazdă, organizatori sunt Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea. Este a treia ediție a unei manifestări științifice într-un format care cuprinde un concurs pe teme geografice cu două secțiuni: teoretică și eseu, precum și o sesiune de comunicări științifice. „În contextul „Centenarului Marii Uniri” și al împlinirii a 150 de ani de la nașterea savantului Simion Mehedinți, organizatorii propun o perspectivă geografică, în dorința de a evidenția unitatea geografică și istorică a spațiului românesc, precum si existența unei conștiințe naționale în toate provinciile istorice”, a precizat coordonatorul acestui proiect educațional, profesor doctor Răzvan Săcrieru.
Au răspuns invitației geografi, cadre didactice universitare din cele trei mari centre universitare ale țării, precum: București, Iași și Oradea. Conform datelor furnizate de inspectorul de geografie Ovidiu Vasile Allen, în cadrul simpozionului vor fi susținute următoarele comunicări: „Note privind reforma învățământului realizată de ministrul Simion Mehedinți (1918)”, „Periplu prin casele locuite de Simion Mehedinți”, conferențiar universitar doctor Bogdan Suditu, Universitatea din București, Facultatea de Geografie; „Evoluția organizării administrative în spațiul românesc”, lector universitar doctor Ionel Boamfă, Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Geografie și Geologie și „Gheorghe Vâlsan – îndrumătorul tinerilor peste veacuri”, profesor universitar doctor Ovidiu Gaceu, Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism și Sport.
Pentru secțiunea teoretică a concursului „Simion Mehedinți” s-au înscris echipaje aparținând următoarelor colegii și licee din Focșani: Colegiul Național Unirea, Colegiul Național Alexandru I. Cuza, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, Liceul Pedagogic Spiru Haret, Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu, Colegiul Tehnic Ion Mincu, Liceul Tehnologic G.G. Longinescu și Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia.
„Lansăm o invitație tuturor celor interesați de acest subiect și care sunt de acord cu vorbele marelui geograf francez Emmanuel de Martonne care spunea că „întregirea României a reprezentat o mare victorie a geografiei asupra istoriei nedrepte. Toți cei interesați sunt așteptați cu drag în sala de festivități a Colegiului Național Unirea din Focșani”, a transmis inspectorul școlar Ovidiu Vasile Allen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?