Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Cel mai mare amfibian de pe planetă, aproape de extincţie (studiu)


Salamandra gigantică chineză, cel mai mare amfibian de pe planetă, de mărimea unui mic aligator, este o specie protejată la nivel internațional, însă un studiu publicat luni a confirmat faptul că acest animal, considerat o delicatesă culinară, a devenit aproape de negăsit în natură fiind o victimă a braconajului, informează AFP. „Supraexploatarea pentru consumul uman a acestor animale incredibile a avut, într-un timp foarte scurt, un efect devastator asupra numărului (exemplarelor) din natură”, a declarat coautorul studiului, Samuel Turvey de la Societatea Zoologică din Londra.
Situația este deosebit de urgentă, a avertizat Turvey criticând ineficiența programelor de protecție existente. Pentru a avea o imagine clară, cercetătorii au comparat date din 2013 și din 2016 din zone care constituie habitatul natural al salamandrelor, animale ce pot atinge greutatea de 60 de kilograme. ‘Nu putem confirma dacă exemplarele de salamandră gigantică chineză din sălbăticie au supraviețuit în vreunul dintre aceste situri’, au concluzionat oamenii de știință.
Specia este „extrem de redusă sau dispărută din punct de vedere funcțional” în vasta zonă studiată, se precizează în studiul publicat în jurnalul Current Biology. China a pus în aplicare un proiect de înmulțire în captivitate a salamandrelor și de eliberare a acestora în sălbăticie. Cele câteva exemplare identificate de echipa de cercetători ar putea fi animale crescute în cadrul acestui program deoarece un grup fusese eliberat în natură chiar înainte de studiul efectuat pe teren, precizează sursa citată.
În plus, oamenii de știință au declarat că specia de salamandră gigantică chineză constă de fapt din cinci subspecii diferite. Acest lucru face ca proiectul de înmulțire a acestui animal să fie problematic deoarece riscă să creeze hibrizi și să conducă la eliberarea în natură a unor exemplare care nu sunt bine adaptate la mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?