Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Eroii neamului românesc, omagiați în localitățile Vrancei


 

   Eroii neamului românesc au fost omagiați, ieri, în cadrul manifestărilor organizate în Municipiul Focșani. Aceste manifestări s-au desfășurat la Mausoleul Eroilor din Cartierul Sud. Evenimentele dedicate Zilei Eroilor au debutat la ora 12.00, cu prezentarea Gărzii de onoare și a Onorului militar, au continuat cu oficierea unei slujbe religioase de către un sobor de preoți, cu alocuțiunile oficialităților și ale invitaților la eveniment, ceremonialul depunerii de coroane în cinstea eroilor neamului. Prin decizie a ministrului Apărării Naționale, la fiecare mausoleu din județ, Mărășești, Mărăști, Focșani și Soveja au fost citite câte 250 de nume de eroi români, un gest simbolic de comemorare a celor care s-au jertfit pentru țară. În total, la nivel național au fost citite cinci mii de nume ale soldaților români căzuți pe câmpul de bătălie.
        La manifestări au participat cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Cristian Dănuț, deputații Dragoș Bîrlădeanu, Rodica Boboc, primarul municipiului Focșani Cristi Misăilă, viceprimarul Ionuț Mersoiu, prefectul Sorin Hornea, șefi ai unor instituiții descentralizate, consilieri județeni, consilieri municipali, veterani de război și cetățeni ai municipiului Focșani.
    Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost prezentat de vicepreședintele Dănuț Cristian. Acesta a arătat că pe lângă bucuria Sărbătorii Înălțării Domnului, românii își îndreaptă gândurile cu gratitudine către toți eroii neamului românesc care și-au dedicat viața crezului de a-și sluji țara. „Eroii reprezintă jertfa de veacuri a unui neam și cu toții avem datoria de onoare de a ne înclina cu adâncă emoție și respect față de cei care, cu prețul vieții lor, au luptat pentru ca noi, astăzi, să trăim într-o țară mândră, frumoasă. În această zi, mai mult ca oricând, să privim cu respect către trecut și să prețuim memoria celor care au făurit poporul român și au protejat, cu prețul vieții lor, granițele patriei. Prin jertfa lor, noi existăm astăzi ca popor liber și demn. Din dorința de a onora memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și pentru a lăsa generațiilor viitoare un monument viu, Consiliul Județean Vrancea împreună cu partenerii săi a demarat anul trecut, două proiecte importante «Vrancea Eroică» și «Parcul Memoriei Naționale – Stejarii României, 100 de ani de istorie și demnitate – Romândria ». A doua campanie de plantare din cadrul Parcului Memoriei Naționale a avut loc în această primăvară iar ultima etapă care va desăvârși acest proiect simbolic de comemorare a eroilor neamului va avea loc în toamna acestui an la Mărășești. Fiecare stejar plantat va purta numele unuia dintre cei 335 mii de eroi care și-au jertfit viața pe aceste meleaguri pentru desăvârșirea Marii Unire pe care o sărbătorim în acest an. Cu sprijinul voluntarilor care care s-au alăturat membrilor autorităților locale, dorim ca Parcul Memoriei Naționale să devină un important memorial dedicat eroilor națiunii române. Recunoștință eternă eroilor neamului”, se arată în mesajul șefului administrației județene.
    Mesajul militarilor vrânceni a fost transmis de locțiitorul comandantului garnizoanei Focșani, colonelul Cornel Traian Scurt. „Națiunea română, plămădită prin jertfa și truda fiilor ei asociază sfânta sărbătoare a Înălțării Domnuilui cu Ziua Eroilor în semn de modestă recunoștință pentru cei care și-au adus sacrificiul suprem pe altarul sfânt al patriei pentru că, așa cum spunea marele nostru savant Nicolae Iorga «eroismul nu numai că nu se poate porunci dar este cu neputință să-l răsplătești iar eroii nu mor niciodată». Ne plecăm frunțile în fața lor, eroii nemului românesc, străjeri ai dăinuirii noastre pe aceste meleaguri. Curajul și devotamentul față de maica Românie, valorile creștine și morale pe care le-au apărat chiar cu prețul vieții trebuie să fie pentru noi simbol și imbold astfel încât să ne ridicăm frunțile cu mândrie și să spunem «sunt român»”, a spus colonelul Cornel Traian Scurt, locțiitorul comandantului garnizoanei Focșani.

Omagiu și respect eroilor neamului românesc

    În mesajul său, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, și-a exprimat recunoștința și respectul față de cei căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, apărarea țării și întregirea neamului. Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălțării Domnului, sărbătoarea creștină care marchează înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere.
    „Acordarea respectului cuvenit și pomenirea din generație în generație a celor căzuți jertfă pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării, fac parte din conștiința, sufletul și credința românească. Deși È‹ntreruptă în perioada comunistă, tradiția comemorării eroilor în România cu prilejul Zilei Înălțării Domnului a fost reluată și oficializată prin Legea nr. 48/1995 privind proclamarea Zilei Eroilor. Astfel, È‹n această zi plină de È‹ncărcătură emoțională și spirituală suntem cu toții aici pentru a comemora și omagia eroii neamului românesc, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, știuți doar de Dumnezeu, pe cei care au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunității sau ale nației mai presus decât interesele proprii. Ne È‹nclinăm cu toții, cu adâncă emoție și respect, È‹n față jertfei celor care au făurit poporul român și au apărat cu prețul vieții lor granițele Patriei!
    Tot astăzi comemorăm cu respect eroii României care, alături de aliații noștri, sunt prezenți cu cinste, È‹n zonele de conflict ale lumii, apărând valorile democratice și libertățile cetățenești. Actele lor de eroism sunt consemnate nu numai de istoria noastră, dar sunt repere și în istoria universală. Åži pentru că suntem aici, la Mausoleul Eroilor din Focșani, pe «linia de foc» a Primului Război Mondial, trebuie să menționăm È‹ncă o dată cuvintele simbolice spuse la 14 mai 1923, la Mărășești, de către elevul militar Amilcar Săndulescu, elev rămas orfan È‹n urma acestui conflict mondial. Atunci când a ales Eroul Necunoscut, simbol al jertfelor românești, Amilcar Săndulescu a îngenuncheat în dreptul sicriului și a rostit: «Acesta este tatăl meu! Doamne, Dumnezeul meu, ai în pază pe toți eroii neamului, și pe tatăl meu!»”
.

Mesajul prim ministrului Viorica Dăncilă

    Prefectul județului, Sorin Hornea, a transmis mesajul prim ministrului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei Eroilor. „Face parte din tradiția noastră, a românilor, ca odată cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului să ne omagiem eroii, pentru a păstra vie amintirea faptelor lor de curaj și pentru generațiile următoare. Astăzi, de Ziua Eroilor, îmi exprim întreaga prețuire și respectul pentru cei care, prin jertfa supremă, au apărat libertatea, integritatea, demnitatea țării și a poporului român. Ei sunt eroii care au luptat în marile bătălii ale istoriei României, cei cărora libertatea le-a fost frântă în lagăre și în închisorile comuniste, cei răniți sau chiar căzuți la datorie în teatrele de operațiuni în care Armata Română este angrenată alături de Aliații din cadrul NATO, dar și cei care participă la misiuni dificile coordonate de UE, OSCE și ONU în regiuni ale lumii cu un potențial ridicat de risc. Lor le datorăm nu numai trecutul acestui neam, cu care ne mândrim, dar și aprecierea de care România se bucură astăzi în rândul partenerilor externi”, se arată în mesajul prim ministrului.
    De asemenea, inspectorul-șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Chiscop, a transmis mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Dan. „Îi omagiem, astăzi, pe eroii neamului, pe cei care au făcut sacrificiul suprem în numele valorilor, principiilor și idealurilor naționale, pentru viitorul și stabilitatea României. Ei ne-au marcat istoria și datorită lor putem sărbători, anul acesta, Centenarul Marii Uniri. Se cuvine să ne plecăm fruntea cu respect în fața memoriei noastre naționale pentru că, întotdeauna, prezentul este dator trecutului și îndatorat viitorului. Deloc întâmplător, Ziua Eroilor este legată de sărbătoarea creștină a Înălțarii Domnului, când celebrăm biruința vieții asupra morții. Trăim pentru că strămoșii noștri au crezut în noi și, la rându-ne, avem obligația să credem în generațiile viitoare”, se arată în mesajul ministrului afacerilor interne.

Depuneri de coroane la Măicănești

    Manifestări omagiale pentru eroii neamului au avut loc și în celelalte localități din județ. Deputatul social democrat Angel Tîlvăr a fost prezent la evenimentele organizate la Măicănești, alături de primarul Costel Necula. „Am omagiat și comemorat eroii neamului în fata unui public în care se aflau și rude de-ai celor căzuți în razboi. Prezența mea este un gest de normalitate pentru că sunt parte din marea și frumoasa familie a vrâncenilor. Mă bucur că astăzi am fost alături de reprezentanți ai bisericii, ai armatei, ai autorităților locale, dar și ai școlilor din zona. Am fost impresionat de emoția cu care copiii au participat la eveniment. Cred cu convingere ca vrâncenii trăiesc anul Centenarului într-un mod aparte”, ne-a spus deputatul Angel Tîlvăr.

Depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Adjud

    Autoritățile locale din municipiul Adjud au organizat, ieri, o ceremonie de comemorare a martirilor neamului, cu prilejul Zilei Eroilor. La manifestări au participat  viceprimarul Claudiu Cristea, directori ai unor instituții locale, consilieri municipali. Manifestările au fost organizate la Monumentul eroilor adjudeni, unde a avut loc un ceremonial militar și religios. În cadrul ceremoniei au avut loc și depuneri de coroane din partea Consiliului Județean, Prefecturii Vrancea, Primăriei Adjud, Poliției Adjud, veteranilor de război și a celor două licee din localitate.Viceprimarul Claudiu Cristea a declarat că nu trebuie să uităm niciodată că înaintașii noștri și-au jertfit viața „pentru țară și neam”. „Omagierea eroilor neamului are loc în condițiile în care sărbătorim 100 de ani de la desăvârșirea statului național român. În acest moment solemn avem datoria să evocăm eroismul și jertfa înaintașilor, care au făcut posibilă Marea Unire și au asigurat comunitatea noastră ca nație, în situații istorice dificile. Și localitatea noastră aniversează în acest an 585 de ani de la prima atestare documentară, prilej de evocare a trecutului istoric, a sacrificiilor înaintașilor noștri, care au asigurat dezvoltarea durabilă a comunității adjudene, indiferent de greutățile și obstacolele apărute. Astăzi, de Ziua Înălțării Domnului, aflându-ne la Monumentul Eroilor Adjudeni, să îndreptăm gândurile de recunoștință față de eroii neamului căzuți la datorie, să aprindem lumânări care să le lumineze calea în veșnicie”, a spus viceprimarul Claudiu Cristea.

Martirii neamului românesc au fost omagiați la Monumentul Eroilor din Panciu

    Martirii neamului românesc au fost omagiați joi, 17 mai 2018, la Monumentul Eroilor din orașul Panciu, în cadrul manifestărilor organizate de Primărie, cu prilejul Zilei Eroilor. La eveniment au participat, alături de primarul Iulian Nica, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, veterani și văduve de veterani de război, consilieri locali, reprezentanți ai instituțiilor publice, elevi și profesori de la Liceul Tehnologic Al I. Cuza și Liceul Teoretic Ioan Slavici.
    Programul a debutat cu Parada Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani și a Batalionului 288 Apărare Antiaeriană Milcov, împreună cu invitații la eveniment, pe traseul Casa Orășenească de Cultură Mihai Eminescu – Bulevardul Independenței – strada Nicolae Titulescu – Monumentul Eroilor. Parada a fost urmată de o slujbă de pomenire oficiată în memoria eroilor neamului de protopopul Vasile Dabija, împreună cu un sobor de preoți din parohiile păncene.
    Manifestarea a continuat cu alocuțiunile oficialităților locale și județene. Au luat cuvântul: primarul Iulian Nica, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Panciu, general (r) Gheorghe Rogoz și profesoara de istorie Luminița Iliescu, de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza.
    „Ca în fiecare an, la marele praznic al Înălțării la Ceruri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ne comemorăm eroii. Ne rugăm pentru binemeritata odihnă veșnică a ostașilor care, de-a lungul veacurilor, au așezat propria viață pe altarul idealurilor de libertate, independență și unitate statală ale poporului român. Prin faptele lor de arme și prin curajul dovedit pe câmpurile de luptă, eroii ne oferă, peste timp, exemplul lor de curaj, demnitate, patriotism și dragoste față de tot ce este românesc: glie, credință și patrimoniu spiritual”, a afirmat primarul Iulian Nica. Edilul-șef a adăugat faptul că, în Anul Centenarului, ne revine misiunea de a-i omagia pe toți cei care au contribuit la făurirea României Mari și, totodată, să ne reamintim de jertfele seculare care au stat la baza acestui eveniment istoric major. „De Ziua Eroilor, în fața acestui Monument, trebuie să le promitem tuturor martirilor neamului, știuți și neștiuți, că ne vom ridica mereu la înălțimea sacrificiului lor! Că vom fi la fel de solidari, de «uniți în cuget și-n simțiri», că vom construi o Românie modernă, puternică și respectată în întreaga lume, o Românie care respectă valorile democratice, în care copiii și nepoții noștri își vor putea împlini destinul, menirea, visele și idealurile! În același timp, ne asumăm și responsabilitatea de a clădi, tot împreună și uniți, o comunitate înfloritoare, de care să fim întotdeauna mândri!”, a spus primarul Iulian Nica.
    Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a fost transmis păncenilor de către vicepreședintele Dănuț Cristian. „Eroii reprezintă jertfa de veacuri a unui neam și cu toții avem datoria de onoare să ne înclinăm, cu adâncă emoție și respect, în fața celor care, cu prețul vieții lor, au luptat pentru ca noi să trăim astăzi într-o țară frumoasă, unită și prosperă! În această zi, mai mult ca oricând, să privim cu respect spre trecut și să prețuim memoria celor care au făurit poporul român și au protejat cu prețul vieții lor granițele patriei! Prin jertfa lor, noi existăm astăzi ca popor liber și demn! Recunoștință eternă eroilor neamului!”, a transmis președintele Marian Oprișan.
    Au depus de coroane de flori: Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Panciu, Primăria și Consiliul Local Panciu,  Consiliul Județean Vrancea, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu, structurile militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Poliția Orașului Panciu, Stația de Pompieri Panciu și Secția 2 Jandarmi Panciu, Spitalul Orășenesc Panciu, Serviciul Fiscal Panciu, SC CUP SA – Sucursala Apă-Canal Panciu, SC DUSPI SERV PANCIU,  ConsumCoop Panciu, Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Sf. Ioan, Protoieria Panciu și Organizația Panciu a Partidului Social Democrat. Programul dedicat Zilei Eroilor a fost încheiat de membrii Asociației Culturale Geto-Dacii din Moldova, care au reconstituit un moment din istoria antică a poporului român și de un recital de cântece patriotice susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Focșani. (Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?