Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Terapie prin muzică pentru pacienții Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni


    Pacienții Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni au primit joi vizita unui muzician, care a dorit ca timp de o oră să-i bucure prin muzica sa. Basarabeanul Eduard Dopireac i-a încântat pe pacienți, prin spectacolul sunetelor, scoase de degetele sale, atunci când ating coardele harpei. Eduard Dopireac este un artist originar din Republica Moldova, absolvent, în 1994, al Conservatorului din Chișinău, Facultatea de Estradă și Jazz. Vreme de zece ani, între 1992 și 2002, a cântat în Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Chișinău. Vreme de mai mulți ani el a cutreierat Europa cu harpa sa, cântând alături de diferite formații, dar și pe stradă, oferindu-le trecătorilor crâmpeie din minunata „muzică a zeilor”.
    Spectacolul susținut de artistul basarabean în curtea Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, sub umbra cireșului, a fost un moment emoționant și pentru oamenii din conducerea unității. Aceștia ne-au mărturisit că astfel de activități terapeutice sunt prioritare în activitatea spitalului.

    „Am vrut în felul acesta să facem un program de meloterapie cu ei, pentru că-i ajută în cazul afecțiunilor pe care le au. Meloterapia este un tratament adjuvant, care îmbunătățește condiția pacientului și care-i ajută foarte mult. În cadrul acestui program am avut câteva melodii cântate la harpă de către un domn, care în urmă cu trei ani a mai susținut un spectacol pentru pacienții noștri. Programul a durat aproximativ o oră și ceva. Pacienții au fost foarte receptivi la ceea ce li s-a prezentat, chiar i-a liniștit programul, pe care l-am prezentat noi, și l-au primit cu aplauze pe artist. Cred că și lui i-a făcut o deosebită plăcere să facă o performanță de genul ăsta, în fața unui public care se află într-o condiție un pic mai deosebită față de publicul pe care-l are în mod normal. Cu siguranță vom mai organiza astfel de evenimente pentru pacienții noștri. De altfel, ei participă periodic la diferite activități.
    Astfel de activități se numără printre prioritățile noastre, pentru că în felul acesta mai scoatem pacienții din cotidian. De obicei, când spui spital, te gândești la un stabiliment de o natură aparte. Prin programele astea, pe care vrem noi să le mai prezentăm, încercăm să scoatem pacientului din mentalitatea care apare în momentul în care te afli într-un spital. Încercăm să aducem un pic pacientul către mediul cultural, către mediul familial, să nu mai simtă atât de mult condițiile de spitalizare, să simtă că este tratat ca un om și să-i prezentăm programe care să-l ajute să evolueze. Noi încercăm, în primul rând, să le oferim pacienților niște condiții decente și, în al doilea rând, vrem să venim cu ceva în plus, în așa fel încât ei, când pleacă de aici, să rămână cu o amintire plăcută, să rămână cu niște momente de calitate, pe care noi încercăm să le oferim”
, a spus Ec. Răzvan Stoenoiu, șeful Biroului de Management al Calității.
    În prezent, 75 de pacienți se află internați în secția Psihiatrie a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, iar 20 de pacienți se află internați în secția pentru psiho-somatici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?