Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ANM: Ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua normal, în perioada următoare


Deficite moderate de apă în solul agricol se vor semnala local, în estul, sud-estul și centrul țării, dar ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua în general normal în cea mai mare parte a țării și mai intens în zonele de câmpie, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 3 – 9 mai și publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Conform specialiștilor, la nivel general, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în toate zonele de cultură. De asemenea, în stratul de sol 0-20 centimetri, aprovizionarea cu apă în cultura de porumb va fi satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol și doar local, în estul, sud-estul și centrul țării se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol. „În condițiile menționate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua, în general, normal în cea mai mare parte a țării și mai intens în zonele de câmpie. Pe ansamblu, starea de vegetație a speciilor de toamnă semănate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună și medie, iar în semănăturile tardive și pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va menține medie și slabă”, menționează agrometeorologii.
În ceea ce privește starea culturilor, prognoza ANM notează că, în cazul cerealierelor de toamnă (orz și grâu) semănate în perioada optimă se vor parcurge fazele de alungire a tulpinii, „burduf’ și înspicare (10-100%) în aproape toate zonele agricole. În culturile întârziate din punct de vedere fenologic se va continua alungirea paiului (10-100%). Totodată, la rapiță se va definitiva alungirea tulpinii (90-100%), înregistrându-se apariția inflorescențelor și înflorirea (10-100%), precum și formarea silicvelor (10-30%), în jumătatea de sud a țării.
În plantațiile pomicole, la sâmburoase, se vor semnala creșterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar la speciile de semințoase va fi posibilă definitivarea înfloririi, totodată continuându-se legarea și formarea rodului, în timp ce vița-de-vie se va afla la creșterea frunzelor și a lăstarilor în toate podgoriile, iar soiurile timpurii de masă din jumătatea de sud a țării, la formarea inflorescențelor.

Întregul articol pe https://bit.ly/2IaSQHt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?