Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Oamenii care conduc România, invitați să planteze puieți de stejar în Parcul Memoriei Naționale


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a invitat public pe președintele României Klaus Iohannis, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă, dar și pe miniștrii din Guvernul României să participe sâmbătă, la Mărășești, la cea de a doua campanie de plantare de puieți de stejar în Parcul Memoriei Nationale – „RoMândria”. Este vorba de plantarea a peste 112 mii de puieți. „Pe această cale fac un apel public catre: Președintele României – domnul Klaus Iohannis, Președintele Senatului – domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Camerei Deputaților – domnul Liviu Dragnea, Prim-ministrul României – doamna Viorica Dăncilă, dar și către miniștrii din Guvernul României pentru a participa la campania de plantare”, se arată în invitația publică lansată de Oprișan.
Consiliul Județean Vrancea a demarat deja lucrările de pregătire a terenului, care se întimde pe o suprafață de 25 de hectare și pe care vor fi plantați 112.500 puieți de stejar. „În această primavară vom planta 112.500 puieți în memoria celor care au scris cu sânge „Pe aici nu se trece!” în Primul Război Mondial. În anul Centenarului Marii Uniri, cred că este de datoria fiecăruia dintre noi să arătăm că suntem buni români! Așadar îi invit pe toți bunicii să își ia nepoții de mână și să vină pe 21 aprilie 2018 la Mărășești, să scriem, împreună, încă o pagină în istoria Parcului Memoriei Naționale. Este modalitatea prin care noi toți, bunici, părinți și tineri onorăm memoria eroilor căzuți pe frontul de la Mărășești din vara anului 1917. Prezența dumnevoastră într-un număr și mai mare față de precedenta ediție de plantare, din 18 noiembrie 2017, arată cu adevarat dimensiunea simțirii noastre naționale”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean.
Marian Oprișan îi roagă pe voluntari ca, la fel ca și la ediția precedentă, să vină la eveniment echipați corespunzător, cu un hârleț/lopată, cizme din cauciuc și să respecte măsurile și instrucțiunile de plantare. „În anul Centenarului Marii Uniri, în județul Vrancea prinde rădăcini un proiect de mare însemnătate pentru memoria și conștiința colectivă națională, datorită voluntariatului românilor. Ne sunt alături, ca parteneri, postul de televiziune Antena 3, Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Vă invităm pe toți să ne fiți alături în demersul de a ne cinsti eroii și de a lăsa un monument viu generației viitoare!”, se arată în finalul mesajului transmis de Oprișan.

8000 de oameni au plantat 50 de mii de stejari

Peste 8000 de oameni au participat, în noiembrie anul trecut, la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Este vorba de elevi, profesori, studenți, sportivi, militari, jandarmi, pompieri, polițiști, cadre medicale, silvicultori, funcționari, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali. Oameni din toată România au venit să planteze stejari în Parcul memoriei naționale Ro Mândria Mărășești. Acțiunea a avut loc pe un teren situat în imediata apropiere a orașului Mărășești. Parcul Memoriei Naționale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața parcului va fi de 75 de hectare.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a mulțumit tuturor românilor care au venit la Mărășești, în noiembrie, pentru a sădi sentimentul recunoștinței pentru eroii noștri și pentru ca Parcul Memoriei Naționale să prindă rădăcini. „Parcul Memoriei Naționale nu va fi doar o pădure în care noi și generațiile viitoare, copiii noștri și nepoții noștri vor veni pentru relaxare și promenadă, ci va fi și un loc în care se va scrie o imensă lecție de istorie, pe care trebuie să o transmitem din generație în generație. Parcul Memoriei Naționale este o idee îndrăzneață, pe care iată că reușim să o punem în practică”, a spus el.
Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei cu valoare simbolică vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Oprișan, felicitat de Klaus Iohannis 

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru inițiativa realizării Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Scrisoarea a fost transmisă lui Oprișan de consilierul prezidențial Sergiu Nistor. „Președintele României vă felicită pentru inițiativă și urează succes proiectului ce constituie nu doar o frumoasă punte a memoriei, ci și un simbolic angajament pentru viitorul națiunii noastre într-o Europă unită, într-o lume a păcii. Sacrificiul înaintașilor noștri pentru idealul unității naționale este moștenirea de neprețuit pe care trebuie să o cinstim, demnitari și simpli cetățeni deopotrivă, atât prin gesturi pioase cât și prin acțiuni și proiecte durabile”, se arată în scrisoare.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va veni pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale în cursul campaniei proiectului din acest an. „E.S. Domnul Klaus Wemer Iohannis vă propune însă ca, în cursul campaniei proiectului din anul 2018, să revină pe câmpurile de bătălie ale Vrancei eroice de acum 100 de ani, pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale. Nutrim speranța agreării acestei propuneri și sunt încredințat că, programată din timp, ea se va putea realiza în cele mai bune condiții”, se mai arată în scrisoarea administrației prezidențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?