Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

ULTIMA ORĂ! Un dac, o japoneză și 120 de copii la Maratonul Siretului, care va fi organizat luni la Adjud


       
         
COMUNICAT PRIVIND DESFASURAREA MARATONULUI SIRETULUI, ADJUD, 09.04.2018, Editia a 5-a
Clubul Sportiv Eco Alpin Bucuresti, in parteneriat cu primaria Municipiului Adjud, Directia pentru Sport si Tineret Vrancea, CJ Vrancea, Prefectura Vrancea, CJ Galati, si Parohia Sfantul Nicolae Adjudu Vechi organizeaza in ziua de 09.04.2018, in cea de-a doua zi de Paste, Maratonul Siretului (celor doua lacuri), Editia a 5-a. 
Sponsori: VRANCART, ISOSTAR Romania, ArtSport.ro, APIS Carpatica – PFA Achim Stefan Decebal;
 
Parteneri in organizare: Primaria Homocea, Primaria Ploscuteni, Primaria Buciumeni, Primaria Poiana, Colegiul Tehnic „Gheorghe Bals” Adjud, Scoala Gimnaziala Pufesti;
 
Parteneri media: Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA), Ro Club Maraton, Revista Alerg.
Prima editie a avut loc in anul 2014, in ziua a doua a Pastelui, in Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al capitalei si a purtat numele ‘Maratonul celor doua lacuri, de Sfintele Sarbatori de Paste”, aceasta desfasurandu-se in jurul lacurilor IOR si Titan, startul dandu-se din fata bisericii din parcul Titan, cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Daniel. Din anul 2015 acest maraton a fost mutat la Adjud, devenind o traditie, desfasurandu-se in fiecare an in cea de-a doua zi de Paste, in Municipiul Adjud si in localitatile din imprejurimi.
Maratonul Siretului (celor doua lacuri) este un eveniment unic in Romania, fiind o proba a curajului, desfasurata in cea de-a doua zi a Sfintelor Sarbatori de Paste, pe cursul Siretului Inferior, intr-un cadru natural in care pot fi admirate din alergare, atat bisericile si manastirile de pe traseu, cat si monumentele ridicate in memoria eroilor locali cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial, in Primul Razboi Mondial si in Razboiul de Independenta, de pe traseul competitiei: Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, Manastirea Sihastru, Manastirea Oancea, Manastirea Buciumeni, Cetatea Dacica Piroboridava din comuna Poiana, Judetul Galati, cat si podul care traverseaza dinspre Adjudu-Vechi, peste raul Siret, lacurile de acumulare si microhidrocentralele de la Beresti si Calimanesti. Din cel mai inalt punct de pe traseu din judetul Vrancea – Manastirea Sihastru, se vede raul Siretul serpuind, iar dincolo de el, orasul Adjud si Vrancart SA – producator de hartie igienica, carton ondulat si ambalaje din carton,  partenerul nostru principal in organizarea competitiei,  iar in departare, lacul de acumulare de la Calimanesti. Concurentii vor avea parte de un peisaj de vis, prin padurea dintre manastirile Sihastru si Buciumeni.
Din cel mai inalt punct de pe traseu din judetul Galati – Cetatea Dacica Piroboridava, se vad Siretul, lacul de acumulare, Hidrocentrala de la |Calimanesti si localitatile de pe valea Siretului.
           Se va alerga prin localitatile de pe malul Siretului dispuse in judetele Vrancea si Galati
Competitia Maratonul Siretului este cel de-al saselea  maraton din Moldova, dupa Maratonul „Pe aici nu se trece”, de la Marasesti,  Maratonul Pe aici nu se trece de la Soveja si Marasti, Maratonul Stefan cel Mare de la Putna, Maratonul Recunostintei de la Oituz, Maratonul Unirii de la Focsani, toate facand parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Maratonul se desfasoara intre municipiul Adjud, dispus pe malul drept al Siretului si satele aflate pe malul stang al raului, traversand podul care uneste  cele doua zone. 
Maratonul are drept scop promovarea alergarii în aer liber si a unui stil de viata sanatos, concomitent cu promovarea in randul concurentilor si sustinatorilor acestora, a frumusetilor, a traditiilor si istoriei zonei turistice Vrancea, in special a imprejurimilor municipiului Adjud. Maratonul este un omagiu adus eroilor din aceasta zona care au cazut in cel de-al doilea Razboi Mondial, in Primul Razboi Mondial si in  Razboiul de Independenta din anii 1877-1878. Maratonul trece prin 6 localitati, prin fata a 7 biserici si monumente si prin  fata a 3 manastiri, Manastirea Sihastru, Manastirea Oancea si Manastirea Buciumeni.
Inainte de start, preotul bisericii Sfantul Nicolae, din Adjudu Vechi, preotul Marian Cristea, va rosti rugaciunile de Paste, cantand „Hristos a inviat!” si ii va binecuvanta pe toti maratonistii care alearga in cadrul ciclului de maratoane istorice „Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Startul va avea loc in prezenta oficialitatilor din judetul Vrancea si Primariei Municipiului Adjud, a primarilor din localitatile de pe traseu,  si va fi dat de catre Primarul Municipiului Adjud, domnul Constantin Armencea.
La competitie participa alergatori din intreaga tara, care vor alerga in probele de 10 km, 30 km, maraton (42 km) si ultramaraton (60 km). Estimam un numar 160 de participanti, dintre care aproximativ 120 de copii. Doua stafete de copii, Stafeta „Pe aici nu se trece” de pe malul drept al Siretului, si stafeta Siretului, de pe malul stang al Siretului, a cate 60 de copii fiecare, din municipiul Adjud, Adjudu-Vechi si Pufesti, respectiv Homocea, Ploscuteni,  Buciumeni Visina si Poiana, vor alerga din kilometru in kilometru pe traseul ultramaratonului, avand ca stafeta un tricolor si un steag al dacilor, purtand mesajul de respect pentru eroii de pe Valea Siretului care s-au jertfit pentru Romania. Ei vor fi insotiti in cursa de maratonistul Ilie Rosu care va purta drapelul Romaniei pentru a 197-a oara intrun maraton. Echipati in tricouri albe,  vor traversa in alergare Podul peste Raul Siret, atat la dus, cat si la intors, in semn de recunostinta pentru eroii de pe Valea Siretului care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru Romania.
La start va fi prezent presedintele Clubului Sportiv Eco Alpin, domnul Vasile Dogaru, care a facut parte in anul 2003 din expeditia in totalitae romaneasca, in care 11 romani au escaladat Everestul.
Sportivi cu experienta, castigatori a nenumarate competitii sportive de alergare, vor lua startul in cursa:  Florin Simion, din Chiajna, Stefan Salagean din Bistrita Bargaului, Stan Turcu din Bucuresti,  Culai Voicu, Floricica Neacsu si Daniela Voda, toti 3 din Galati. Ei si ceilalti competitori, prin exemplul lor, vor insufla copiilor de pe valea Siretului, dragostea si respectul pentru sport, pentru miscare, pentru traditii si pentru Romania.
La competitie participa din Japonia – Hiroko Ogawa,  o admiratoare a Romaniei, castigatoare a nenumarate maratoane istorice desfasurate in ciclul ” Din dragoste pentru Romania si istoria ei”;
La start va sosi din Cetatea Sarmizegetuza Regele Dacilor – Decebal, in persoana lui Decebal Stefan Achim, apicultor din judetul Alba si pastrator al traditiilor dacice, care, echipat in costum de dac si inarmat pentru lupta, ii va intampina pe sportivi la start, sosire si in Cetatea Dacica Piroboridava. Impreuna vor „inspecta” in anul 2018 cetatile dacice din Moldova, prima cetate fiind Piroboridava.
Detalii pe:
http://www.ilierosu.ro/maratonul-siretului-celor-doua-lacuri-adjud-09-04-2018-editia-5/
Echipa de organizare a Maratonului Siretului
Puncte de contact:
-Ilie Rosu-Directorul cursei, tel: 0762 66 99 69; e-mail: ilierosu@gmail.com, www.ilierosu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?