Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Pierderea economiilor de-o viaţă poate avea consecinţe fatale (studiu)


Pierderea bruscă a economiilor la vârsta mijlocie poate avea ca efect scurtarea vieții, conform rezultatelor unui studiu efectuat în Statele Unite, citat marți de Press Association. Participanții la cercetare, care au pierdut cel puțin trei pătrimi din totalul economiilor în decurs de doi ani, au manifestat o creștere cu 50% a riscului de deces în următorii 20 de ani.
Oamenii de știință din Statele Unite au analizat impactul pierderilor financiare neașteptate asupra unui grup alcătuit din 8.714 adulți cu vârste între 51 și 61 de ani, a căror evoluție a fost monitorizată în perioada 1994 – 2014. ‘Am descoperit că pierderea economiilor de-o viață are un efect profund asupra sănătății pe termen lung”, a declarat dr. Lindsay Pool de la Facultatea de Medicină Feinberg din cadrul Northwestern University.
Potrivit cercetătoarei, ”peste 25% dintre americani au trecut printr-un astfel de șoc financiar în decursul celor 20 de ani cât a durat studiul”. Cercetarea, ale cărei concluzii au fost publicate în Journal of The American Medical Association, a examinat de asemenea un grup format din bărbați și femei cu vârste similare și cu venituri reduse, care nu aveau bani puși deoparte. Prin comparație cu persoanele care economisiseră, riscul de deces al acestora în următoarele două decenii era de 67%. ”Cea mai surprinzătoare descoperire a fost faptul că pierderea economiilor de-o viață are un efect aproape la fel de nociv pentru speranța de viață ca faptul de a nu avea o avere”, a explicat Pool.
Asocierea dintre pierderea economiilor de-o viață și decesul prematur ar putea avea două cauze. Pe de o parte, o criză financiară poate declanșa probleme de sănătate mintală, iar pe de alta ea poate aduce persoanele afectate în imposibilitatea de a avea acces la tratamente medicale. Pe viitor, echipa lui Lindsay Pool intenționează să investigheze mai profund mecanismul care duce la creșterea mortalității după o pierdere financiară importantă, precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?