Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO şi GALERIE FOTO: Angajații Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni au protestat împotriva scăderii sporurilor de secție


     Îngrijitori, infirmieri și asistenți au organizat ieri o acțiune de protest la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. A  fost o ieșire spontană a oamenilor, nemulțumiți de decizia comitetului director de a scădea veniturile prin diminuarea sporurilor de secție și prin eliminarea de la plata dublă a orelor lucrate în weekend și în timpul sărbătorilor legale. S-a strigat „Vrem dreptate pentru sănătate!”. La protest a fost prezent și liderul de sindicat SANITAS Vrancea, Claudiu Grosu.
    „Toată lumea trebuie să știe că în sănătate e un lucru cu totul diferit față de ceea ce se întâmplă în toate categoriile de personal care lucrează în sistemul public. Sunt oameni care lucrează în secții de mare risc, sunt amenințați, există posibilitatea ca să fie agresați de pacienții care nu au discernământ. Suntem în situația asta pentru că la nivelul conducerii Spitalului Dumbrăveni s-a luat decizia ca plata pentru zilele de sâmbătă, duminică și a sărbătorilor legale, a personalului care lucrează efectiv la patul bolnavului, să fie diminuată”, a spus liderul SANITAS Vrancea, Claudiu Grosu.

„Pacienții sunt imprevizibili. Au fost pacienți care au scos termometrul din perete, l-au ascuțit bine și au intrat peste infirmieră…”

    „Nemulțumirile noastre sunt legate de diminuarea sporului de condiții deosebite, care a ajuns la minim și de neplata orelor pentru sărbători legale, adică sâmbătă și duminici, care a ajuns la 0, din 100%. Asta înseamnă că noi vom lucra în condiții deosebite, cu bolnavi periculoși, pe un spor egal cu cei care nu au nici o treabă cu pacienții și anume personalul TESA, care lucrează în administrativ, care nu au contact cu pacienții, ba mai mult, ei vor sta acasă sâmbătă și duminica iar noi vom lucra sâmbăta, duminca, de Paști, de Crăciun, de Revelion, pe nici un fel de spor. Noi nu dorim decât să ni se dea drepturile cuvenite. În simulările de salariu pe care le-am făcut anterior se pare că salariul din martie va scădea, în comparație cu salariul din decembrie 2017, la infirmieră cu 600-700 lei, la asistenți cu  300-400 de lei. Nici vorbă de vreo creștere.
    Nu putem să acceptăm să lucrăm sâmbăta și duminica fără să fim plătiți, nu este normal, nu putem să acceptăm să lucrăm în condiții deosebite cu pacienți periculoși, pe un spor ca cei care nu au nici o contribuție în îngrijirea lor. Nu este corect, nu este firesc, ceva trebuie să ne departajeze. Noi nu dorim să li se scadă lor salariile, dorim doar să ni se dea nouă ceea ce ni se cuvine, să fim plătiți la cât muncim. În afară de faptul că suntem sub normă, că patologiile sunt diferite, că pacienții necesită îngrijire de toate nivelurile, că o infirmieră lucrează singură pe pavilion, de cele mai multe ori ne încălcăm limitele de competență, ni le amestecăm, ca să funcționăm.

    Am acceptat cumva să lucrăm așa, pentru că nu s-au făcut angajări din cauza limitării de buget și am zis că o să ducem bani mai mulți familiilor noastre, dar se pare că muncim degeaba de atâția ani. Lucrez de 25 de ani numai în psihiatrie, este un domeniu plăcut, dar foarte greu; aici sunt pacienți care au crime, care au omorât copii, care au făcut violuri, spargeri, care au dat în cap cu securea. Noi lucrăm cu ei fără să avem cătușe, fără să avem pistoale sau bastoane. Pacienții sunt imprevizibili. Au fost pacienți care au scos termometrul din perete, l-au ascuțit bine și au intrat peste infirmiera care făcea curățenie în baie, cu scopul de a-i tăia gâtul și cu toate acestea nu s-a luat nici o măsură. A fost doar un eveniment comunicat la Ministerul Sănătății, o statistică. Dacă ar fi fost în mediul civil asta ar fi fost considerată tentativă de crimă. Infirmiera a avut nevoie de consiliere psihilogică și atât, s-a trecut peste, ni s-a recomandat să plecăm câte doi în condițiile în care noi din fiecare categorie suntem câte unul, secția este pavilionară, iar oriunde vrei să te duci trebuie să ieși afară. Noi nu avem cum să ne apărăm, supraveghetorii nu sunt deloc încluși în regulamentul sporurilor”, a spus Felicia Bratu, asistentă șefă a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni.
    Potrivit managerului spitalului, Mihai Bojoaică, vor fi trimise Ministerului Sănătății toate revendicările angajaților, urmând ca acesta să soluționeze situația. „Pentru spitalul de psihiatrie s-a acordat spor de 47%, calculat la salariile de bază. Prin aceste simulări a rezultat faptul că suntem nevoiți, pentru că legea trebuie respectată așa cum este ea, să acordăm la nivelul secțiilor sporul de condiții minim, respectiv 50% pentru psihiatrie și 45% pentru psihosomatici. Tot în baza acestor simulări a rezultat faptul că pentru a ne încadra la fondul maxim al sporurilor ar trebui să reducem până la nivelul zero sporurile pentru sărbătorile legale și repaus săptămânal atât pentru cadrele medicale medii cât și pentru gărzile efectuate de medici. Din punctul meu de vedere mi se pare o situație incorectă, pentru că este normal să fie o diferențiere între programul lucrat în zilele de luni și până vineri, comparativ cu programul lucrat în sărbătorile legale și în weekend.
    Cea mai nedreptățită categorie de personal, care au pierderi nete și clare sunt infirimierele, îngrijitoarele și supraveghetorii, care din punctul meu de vedere sunt cei mai expuși în contactul cu pacientul cu afecțiuni psihiatrice, pentru că la patul bolnavului nu se face nici o intervenție de către infirmieră, asistentă sau medic, fără prezența unui supraveghetor, ori această categorie de personal a rămas a nimănui. Încă de vineri am purtat discuții cu Ministerul Sănătății, pe fiecare fază a simulării, le-am explicat situația de fapt în care ne aflăm, iar în urma discuțiilor purtate a rezultat că trebuie să inserăm pe o adresă toate aceste aspecte și se va da o soluție în acest sens”
, a spus Mihai Bojoaică, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?