Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

ANRE: Aproximativ 4,8% dintre consumatorii din România deţin contoare inteligente de măsurare a electricităţii


Aproximativ 4,8% dintre consumatorii din România, adică un număr de 443.000, dețin în acest moment contoare inteligente de măsurare a energiei, iar companiile și-au propus în acest an extinderea acestor tehnologii pentru încă 270.000 de clienți, a declarat, miercuri, Maria Ispas, director al Direcției de Analiză-Investiții din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE). „În perioada 2015 – 2016, au fost integrați 443.000 de clienți, ceea ce reprezintă 4,8% din numărul total de 9,3 milioane de consumatori alimentați la joasă tensiune. Costul total a fost de 164,8 milioane de lei, iar costul unitar a fost de 370 de lei pe client”, a spus Ispas, într-o conferință privind contorizarea inteligentă, organizată de Banca Mondială. Beneficiile acestor proiecte-pilot au inclus reducerea costurilor, cum ar fi cel de citire a contoarelor. Operatorii au raportat că, față de costul inițial de 2 – 15 lei pe client, s-a obținut o reducere între 20% și 95%, conform datelor ANRE.
În ceea ce privește reducerea consumului comercial în rețea, acesta s-a redus cu 1 – 15%, iar cel tehnic, până la 5 procente. Costurile cu deconectarea și reconectarea, între 4 și 40 de lei pe client, au fost reduse cu până la o medie de 15 lei pe client, respectiv 80% din costul inițial. „Toate aceste date arată, pe de o parte, că sunt foarte diferite și ne așteptam să fie diferite aceste rezultate, iar această dispersie se datorează lipsei unei metode unitare și reglementate privind monitorizarea acestor beneficii și, de aici, ne-am propus să rezolvăm această problemă”, a precizat Ispas.
În ceea ce privește dorința operatorilor de a implementa aceste sisteme, datele ANRE arată că trei dintre distribuitori au în plan, în perioada 2017 – 2018, integrarea a 70-80% dintre clienți, doi dintre ei – a 40-50% dintre clienți, iar alți trei operatori vor integrarea a 10-30% dintre consumatorii racordați. „Autoritatea a emis Ordinul 25 din 2018 care permite continuarea realizării unor astfel de proiecte, iar, în urma emiterii acestui ordin, cinci operatori au programat pentru 2018 să integreze 270.000 de clienți în valoare totală de 78,6 milioane de lei, cu un cost mediu de 290 de lei pe client”, a mai spus Maria Ispas.
Anterior, în cadrul aceleiași conferințe, Henorel Soreață, vicepreședinte al ANRE, a declarat că reglementatorul a propus modificarea Legii energiei, dar și a altor acte normative pe această temă, întrucât instalarea de contoare inteligente la 80% dintre consumatorii de energie din România nu este fezabilă până în anul 2020. „Încă din 2012, prin Legea energiei electrice și gazelor naturale, România s-a angajat în implementarea contorizării inteligente. Consultant pentru realizarea unei analize cost-beneficiu a fost A.T. Kearney, iar studiul a relevat faptul că implementarea poate fi profitabilă numai în anumite scenarii de evaluare”, a arătat Soreață.
Potrivit acestuia, implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a fost abordată în mod prudențial în România, având în vedere starea tehnică a rețelelor și topologia acestora, în special în cazul rețelelor de joasă tensiune.

Continuarea pe https://bit.ly/2IZM44Z

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?