Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Interviu cu Gina Niculițov, profesoara cu cetățenie canadiană pasionată de limbi străine, grădinărit și scrapbook


Nu aș fi crezut vreodată că aș putea avea foarte multe lucruri în comun cu o persoană pe care nu o cunosc, dar despre care am auzit câte ceva din prisma meseriei! Este vorba de profesoara Gina Niculițov, de la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu din Focșani, cu care mi-a făcut o reală plăcere să discut. Mai ales că m-a făcut să-mi aduc aminte de întâmplări vechi, petrecute cu aproape 20 de ani în urmă. Nu petrecute împreună, ci în locuri pe care le-am vizitat separat!  
Profesoara Gina Niculițov a predat până în 2001 la Colegiul Economic, după care, pentru o perioadă de 10 ani, a locuit în Canada. A revenit în țară, iar acum o regăsim profesoară la aceeași unitate de învățământ, unde predă discipline economice. Este cetățan român și cetățean canadian. Spune că românii sunt foarte apreciați în Canada dat fiind că sunt serioși și muncitori. Și îi dau dreptate, același sentiment l-am avut și eu, în urmă cu aproape 20 de ani, când a fost în Canada pentru o lună și jumătate. „Am stat 10 ani în Canada, apoi m-am întors pentru familie! Am rămas cu cetățenia, pe care am dobândit-o după trei ani de ședere completă. I s-a ivit o oportunitate soțului, cu serviciul, și am plecat. Românii sunt foarte apreciați acolo, noi am depus dosarul pentru Canada și a fost foarte bine analizat, te chemau apoi la interviu, ideal fiind să știi engleza și franceza. Au ajuns mulți români acolo și au fost foarte apreciați, pentru că nu se duce chiar oricine. Românii sunt oameni responsabili  și muncitori. Și acolo tot profesoară am fost, timp în care și eu am învățat multe. Chiar avem de gând ca anul viitor să revedem locurile, să vizităm iar Montreal-ul. Sunt oameni primitori canadienii, știu să aprecieze valorile”, îmi spune profesoara. Soțul său a fost profesor de sport la Colegiul Cuza din Focșani, iar acum este specialist în recuperare medicală la Spitalul Județean de Urgență.
După 10 ani petrecuți în Canada, revenirea în țară a fost dificilă. A avut totuși noroc, deoarece a găsit post la colegiul de unde plecase cu ani în urmă. A dat concurs pentru post și l-a câștigat. Și deși revenirea a fost dificilă, nu regretă pasul făcut. „Revenirea în țară a fost dificilă. Aici am dat concurs și am avut șansa să pot concura pentru postul pe care îl pierdusem. Nu am regretat că m-am întors, deși revenirea a fost un pic mai dificilă, lucrurile nu mai erau așa cum știam eu, unele au evoluat, altele au involuat și nu a fost chiar ușor să mă adaptez. A contat foarte mult  familia. Eu am un copil, dar am trei nepoți, cu vârste între 4 și 11 ani! Ei dau sens vieții noastre. Doi dintre nepoți s-au născut în Canada, iar cel de-al treilea în România. Eu sunt și cetățeni canadieni, chiar și cel mic. Nu se știe cu vor alege să facă în viață!”, afirmă profesoara.
A întristat-o totuși să vadă, la revenirea în România, oameni triști, care nu zâmbesc. Oameni pe fața cărora nu se citește fericirea! „M-a întristat, când m-am întors din Canada, să văd oameni triști, lipsiți de zâmbete, fără fericire pe față… mă refer la oamenii obișnuiți. Canadienii sunt oamenii veseli, expansivi, sunt fericiți, poate și pentru că au un nivel de viață mai ridicat. Ei știu să-și organizeze timpul, bucuria lor este să plece 10 zile la soare în Jamaica, în Cuba sau în Caraibe, de la -30 de grade Celsius la +20. Integrarea a fost foarte dificilă (la reîntoarcerea în România-n.r.). Mă întrebam: ce caut eu aici? Canadienii știu să te facă să te simți de-al lor, ceea ce nu știu dacă se întâmplă în UE. La Liceul Economic sunt foarte mulți copii remigrați, mi-au povestit că s-au simțit desconsiderați. Eu nu am avut un astfel de sentiment niciodată în Canada”, continuă.

„Defectul meu este că toată viața m-am subestimat”

A absolvit Liceul Pedagogic și Academia de Studii Economice (ASE), iar în 1986 a devenit angajata Colegiului Economic din Focșani. Chiar și în Canada a lucrat cu copiii, dar sistemele de învățământ, din România și de peste ocean, sunt total diferite. „Am absolvit Liceul Pedagogic în anul 1978, apoi am făcut ASE-ul. Părerea mea este că tot mai bine este să lucrezi cu copiii, așa că am devenit profesoară. Înainte de a pleca în Canada, am predat tot la Colegiul Economic, din 1986 până în 2001. În Canada am lucrat tot cu copiii, dar sistemul de învățământ este total diferit. Acolo se lucrează cu copiii diferit, în funcție de vârstă. A fost o experință de viață foarte plăcută, îmi amintesc cu plăcere de ea. Eu am făcut cursuri acolo, iar la un moment dat mă întrebam dacă voi reuși. Și am reușit, am absolvit cu 95 la sută. Defectul meu este că toată viața m-am subestimat, am considerat că altul poate fi mai bun. M-au întrebat (canadienii-n.r.) cum de am reușit, și cu note foarte mari. Eu le-am spus că eu sunt profesoară și sunt obișnuită să învăț, îmi place să învăț și să descopăr lucruri noi”, a adăugat ea.
Profesoara Gina Niculițov spune că pe elevii ei îi îndeamnă să învețe, să citească, să descopere lucruri noi. Spune că a ști o limbă străină înseamnă deschidere, tocmai de aceea îi stimulează să aprofundeze cel puțin una, la alegere. „Și copiilor le spun mereu că trebuie să învețe, să termine o facultate, nu să se oprească după liceu. Tot timpul trebuie să citești, să te informezi, să deschizi o carte, să descoperi lucruri noi. Asta face viața mai frumoasă! Asta le spun și elevilor care au dificultăți cu engleza sau franceza, că nu trebuie să se lase. A ști o limbă străină înseamnă să ai deschidere. Nu se poate să fii cetățean al Uniunii Europene fără să știi măcar o limbă străină! Iar mulți dintre ei răspund la stimuli, iar asta mă bucură”, spune profesoara Niculițov.

„Eu vreau să îi provoc, iar ei sunt dispuși să accepte provocarea”
 
La Colegiul Economic funcționează mai multe firme de exercițiu, dat fiind profilul unității de învățământ. Profesoara Gina Niculițov coordonează una dintre ele, Royal Bee. Îmi spune că atunci când ajung studenți, elevii săi știu ce înseamnă o afacere, au experiență în domeniu, așa că le vine foarte ușor să-i înțeleagă pe profesori. „La Colegiul Economic avem firme de exercițiu, este o tradiție, iar elevii se implică. Este o experiență interesantă pentru ei, le dezvoltă spiritul antreprenorial, îi ajută în viitoarea carieră. Ei nu mai merg la facultate fără să știe nimic, ce știu din liceu îi fac vizibili în fața profesorilor și chiar ne-au spus că le-a venit foarte ușor la cursuri. Au fost net superiori deoarece aveau experiență! Și sunt apreciați de profesori!
Liceul din Focșani este foarte bine cotat. Organizăm  târguri, ne pregătim pentru etapa națională, care va avea loc la Focșani în aprilie. În toamnă a avut loc cel de la nivel local, când au participat opt firme din liceu, în aprilie este ceva de anvergură, deoarece participă licee de profil din mai multe județe ale țării. Va fi o competiție acerbă, iar noi suntem în febra pregătirilor. Competiția va avea loc în sala de sport. Eu sunt coordonatoare la firma de exercițiu Royal Bee. Anul trecut am promovat produse din lavandă. Firma de exercițiu  pune în practică ceea ce discutăm la marketing, la negociere. Avem negociatori în limba engleză. Copiilor le plac teribil de mult aceste activități, se implică activ. Totul începe cu înființarea unei firme, iar când vor fi terminat liceul ei știu pașii pe care trebuie să-i facă, nu trebuie să-i descopere atunci. Plus că nu mai trebuie să plătească un contabil… Ei desfășoară și activități legate de protejarea mediului, se implică activ, doresc să sensibilizeze. EcoArt este un proiect în care elevii au creat obiecte de artă din materiale reciclabile. Este o provocare pentru ei, decât să arunce hârtia sau plasticul, fac ceva util. Acum așteptăm să se încălzească vremea și vom organiza parada costumelor ecologice, tot în sala de sport. De obicei are loc în mai”
, precizează profesoara.

„M-aș bucura să știu că am inspirat viețile elevilor mei”

Îmi spune că îi place să-și provoace elevii, iar faptul că ei sunt dispuși să accepte provocarea o bucură. „În afară de lecții stricte, eu vreau să îi provoc, iar ei sunt dispuși să accepte provocarea, ceea ce mă bucură. Eu vreau să-i stimulez, să aibă o atitudine deschisă față de lucruri și probleme. Vreau să gândească și să găsească rezolvări la problemele care apar, să accepte eșecurile și să învețe din ele. Sunt foarte mulți foști elevi, în general absolvenți de ASE, care au job-uri interesante, care sunt oameni de afaceri. Mulți și-au continuat studiile în străinătate, ne reprezintă cu cinste”, a adăugat ea.
Îi place foarte mult meseria pe care și-a ales-o, iar dacă ar fi să o ia de la capăt ar face același lucru. Îi place grădinăritul, ar vrea să învețe spaniola și iubește să facă scrapbook – un album special, care combină fotografiile cu elemente decorative. De asemenea, îi place să călătorească și chiar a vizitat o mulțime de țări, atât din Europa cât și de peste ocean. „Sunt fericită că am ales această meserie, tot așa aș fi ales dacă ar fi să o iau de la capăt. Îmi place să modelez caractere, este o misiune nobilă. Eu m-aș bucura să știu că am inspirat viețile elevilor mei. În opinia mea, nimeni nu poate atinge perfecțiunea, dar îmi place să cred că am inspirat viețile elevilor mei. Ca și pasiuni, iubesc lectura, limbile străine – știu franceza la perfecție, iar engleza la nivel intermediar, dar continui să o perfectez. Studiez și exersez în acest sens. Mi-aș dori să știu mai multe limbi străine, iar spaniola este prima pe listă. Îmi place foarte mult grădinăritul, mai ales că stau la casă. Îmi place să îngrijesc florile, să cultiv legume.
Îmi mai place și scrapbook, pe care îl fac pentru nepoți. Este un album special, în care pun o poză de-a lor și apoi o înfrumusețez cu elemente decorative. Este o tehnică la modă în Canada. Elementele decorative sunt: hărți, panglici, fire și flori presate, fulgi și pene. Acolo, în Canada, sunt magazine speciale pentru așa ceva. Ideea este să creezi o armonie perfectă între poză și restul paginii. M-a pasionat această activitate! Am deja 4 sau 5 albume, am făcut pentru fiecare nepoțel. Iarăși, mi-a plăcut goblenul, am lucrat mult, dar acum nu mai fac. Îmi mai plac și călătoriile. Am fost în foarte multe țări prin Europa, dar și peste ocean. Este foarte frumos să vezi locuri noi, culturi noi. Regrete, în general, nu prea am. Îmi asum toate alegerile făcute și deciziile luate, fie bune, fie rele. Cred că sunt o persoană normală, obișnuită”
, este concluzia pe care o trage.

FLASH INTERVIU

Cartea de pe noptieră: Partenerul – John Grisham
Bărbatul ideal: atent, empatic, sociabil, cu simțul umorului
Copiii: reprezintă dinamism, candoare, sinceritate, zâmbet, inocență
Politica: îi simpatizez pe cei care fac ceva pentru a le readuce zâmbetul pe buze românilor, pentru a-i face mai fericiți
Vacanța: acolo unde pot să explorez, să descopăr lucruri noi și locuri noi
Filme/ seriale/ emisiuni: „Starea nației” cu Dragoș Pătraru
Frumusețe: îmi plac artele, pictura, fotografia… îmi plac oamenii frumoși, a căror frumusețe vine din caracterul și personalitatea lor
Putere: vine din posibilitatea de a schimba vieți, destine
Televiziune/ Radio/ Ziare/ Internet:
sunt o persoană care dorește să fie zilnic informată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?