Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

INTERVIURILE LUI MUSCALU. Adrian Mutu: „Cosmin Contra a readus fotbalul spectacol; Răzvan Burleanu va merge în cel de-al doilea mandat“


Adrian Mutu este convins că naționala se va califica la EURO 2020. „Briliantul” îl laudă pe bunul său prieten, Cosmin Contra, pentru jocul prestat de echipa națională în Israel.

Meci dificil cu Israel. Suntem în grafic?
În primul rând este bine că am câștigat. Victoriile îți dau moral foarte bun pentru ce urmează în continuare. Nu scorul este foarte important, ci maniera cu care am abordat acest joc din Israel. Am dominat cea mai mare parte din joc. Am făcut și greșeli, dar suntem mulțumiți de tot. Cosmin a readus plăcerea de a juca la echipa națională. Asta este cel mai important.

Care este secretul?
Cosmin este un antrenor foarte apreciat de jucători. Chiar dacă el pare un antrenor dur, să știți că el este apropiat de jucători. A creat o atmosferă de respect. Asta este important. Dă șansă tuturor să joace și, atunci când intră pe teren, fiecare dintre ei dă totul pentru echipa națională.

Urmează meciul cu Suedia…
Abia aștreptăm meciul de la Craiova. Stadionul sunt sigur că va fi plin. Avem nevoie de aportul fanilor. Vom duce naționala peste tot în România pentru ca oamenii să se bucure de jocul și rezultatele noastre, ale tuturor.

Crezi că ne vom califica la EURO 2020?
Sunt convins de acest lucru. Suntem motivați că vom face o treabă bună pentru fotbalul nostru. Să știți că, în fotbalul actual, s-au echilibrat mult valorile. Nu mai sunt meciuri câștigate dinainte. România va avea un cuvânt greu de spus în perioada următoare. Avem nevoie de o nouă calificare și de performanțe care să atragă din nou oamenii la stadion. Avem tineri foarte talentați care, sunt convins, la un moment dat, vor depăși rezultatele chiar ale „Generației de Aur”.

Nu e prea mult?
Deloc. Am mare încredere în fotbalul românesc. Asta este tot. Actualul staff al naționalei face o treabă excelentă. Suntem profesioniști. Am jucat la nivelul cel mai înalt și nu ne jucăm cu vorbele.

A venit vorba de cariera ta de jucător. Care sunt jucătorii cei mai mari cu care ai evoluat?

Fac cinci echipe de top. Buffon – Zanetti, Cannavaro, Blanc, Zambrotta – Nedved, Viera, Del Piero – Zamorano, Ibrahimovici, Ronaldo brazilianul.

Åži Mutu?
Mutu rezervă. Cu Terry, Drogba, Makelele, Desailly, Crespo, Vieri. Pot să fac cinci echipe. Nu-i uit pe Roberto Baggio, Seedorf, Cordoba, Recoba, Panucci, Gilardino, Lampard, Petit, Gallas, Melchiot, Veron, Ferrara, Camoranesi, Trezeguet. Am avut colegi mulți de foarte mare valoare. 

Ai avut ofertă de la Real Madrid?
Da. Jucam atunci la Fiorentina. Eram în cea mai bună perioadă a mea. Oficialii italieni nici nu au vrut să audă de vreun transfer al meu. Regret că nu am ajuns la Real Madrid. Am jucat la Chelsea, Fiorentina, Inter și Juventus. Sunt fericit pentru ce am realizat. Puteam și mai mult, dar asta este viața. Regret anumite lucruri, dar nu mai pot întoarce nimic.

Unde te vezi peste câțiva ani?

Pe banca unei echipe de club sau chiar a naționalei. Visez la asta. De aceea fac și școala de antrenori. Am experiență, am lucrat cu mari antrenori, voi ști exact ce și cum să fac. Până atunci, îmi doresc să mă calific la EURO 2020.

Cine crezi că va câștiga alegerile la FRF?
Răzvan Burleanu va merge în cel de al doilea mandat. A făcut treabă foarte bună. La nivel de juniori și tineret s-a revitalizat fotbalul nostru. Tineretul merge bine, pompează jucători la echipa mare, juniorii Under 19 sunt la un pas de se califica la turneul final, în primele 8 ale Europei. Nu e puțin lucru. Respect pe toată lumea, dar Răzvan Burleanu va câștiga alegerile din 18 aprilie.


Adrian  Mutu a jucat la mari echipe ale Europei

Adrian Mutu, supranumit Briliantul, a jucat pe postul de atacant sau extremă stânga. Este cel mai bun marcator din istoria naționalei României, cu 35 de goluri înscrise, record pe care îl împarte cu Gheorghe Hagi. Din 12 octombrie 2016, ocupă funcția de manager al echipei naționale a României.
FC Argeș Pitești (1996-1998)
Adrian Mutu și-a început cariera profesionistă de fotbalist la FC Argeș Pitești, unde a marcat 11 goluri în 41 de jocuri, până a fost vândut pentru 600.000 € (760.000$) la Dinamo București.
Dinamo București (1998-1999)
Perfomanțele imense ale lui Mutu au început să se vadă cu ajungerea la Dinamo. A înscris 26 goluri în 18 de jocuri, având un rol foarte important la câștigarea campionatului și a cupei României de către Dinamo, dar în retur, a fost transferat la Inter.
Inter Milano (1999-2000)
După ce a fost transferat la Inter, pentru 1.200.000 € (1.500.000$), Mutu n-a reușit să se impună în Serie A, unde a jucat doar 10 meciuri și n-a marcat deloc. Însă în Cupa Italiei a jucat 4 meciuri, marcând 2 goluri. Apoi a fost transferat la Hellas Verona pentru 4.000.000 € (5.100.000$).
Hellas Verona (2000-2002)
În 2000, Adrian Mutu a fost transferat la Hellas Verona în tranzacție de co-proprietate,contra sumei de 7.500 milioane de lire (€3.873.427). În iunie 2001, Hellas Verona l-a cumpărat definitiv pe Mutu, pentru 5.100 milioane de lire (€2.633.930). La Verona, Mutu a împărțit vestiarul cu Martin Laursen. Laursen spunea despre Mutu că „Era foarte dotat tehnic, însă nu era tot timpul profesionist”.
Pentru Verona Mutu a marcat 17 goluri în 62 de meciuri, un golaveraj de care Parma a fost impresionată și a plătit pentru el 10.000.000 € (12.700.000$).
Parma (2002-2003)
În sezonul 2002-03, Mutu a fost împrumutat la Parma cu opțiunea de cumpărare definitivă. Sezonul lui Mutu la AC Parma a fost cel mai prolific din cariera lui în Serie A. A marcat 18 goluri în 31 de meciuri în Serie A, ajutând-o pe Parma să se califice în Cupa UEFA. Mutu a fost considerat cel mai bun jucător al Parmei din sezonul 2002-2003, încât i s-a acordat titlul de căpitan în sezonul următor. Totuși, n-a ajuns căpitan, fiindcă a fost achiziționat de noul patron al echipei Chelsea Londra, la vremea aceea, Roman Abramovici.
Chelsea Londra (2003-2004)
În august 2003, Chelsea i-a plătit Parmei 22,5 milioane € (cca £15.8 mln) pentru transferul lui Mutu. La Chelsea Mutu a debutat cu patru goluri în trei meciuri, inclusiv o dublă în victoria cu 4-2 asupra rivalilor londonezi Tottenham Hotspur, dar, ulterior, golurile sale „s-au mai rărit” spre finalul sezonului. Sosirea lui Jose Mourinho la Chelsea a adus certuri între ei, acuzându-se reciproc de minciuni. În septembrie 2004, a fost găsit pozitiv cu cocaină la un test anti-dopping. A fost concediat de club și suspendat 7 luni, de la data de 29 octombrie 2004 până în 18 mai 2005, și amendat cu 20.000 £ de către Federația Engleză de Fotbal. Clubul englez susține că, prin comportamentul său, Adrian Mutu a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline. Mutu a fost iertat de către Roman Abramovici și nu a mai fost nevoit să plătească dauna.
Juventus Torino (2005-2006)
Pe 12 ianuarie 2005, Mutu a semnat un contract pe 5 ani cu gruparea italiană, Juventus Torino, când încă era suspendat, neputând să joace în primele cinci luni de contract. Și-a făcut prima apariție pentru Juventus în minutul 57, la ultimul meci de campionat al lui Juve, 4-2 cu Cagliari Calcio, pe 29 mai 2005. Din sezonul 2005-2006, a început ca rezervă, dar perfomanțele sale (7 goluri în 20 meciuri cu Juventus și 5 goluri în 5 meciuri cu România) l-au propulsat spre primul 11. Clubul Juventus a fost însă retrogradat în 2006 din cauza scandalului Calciopoli și, ca și mulți dintre jucătorii clubului torinez, Mutu a plecat de la club.
AC Fiorentina (2006-2011)
La 8 iulie 2006, echipa din Florența a anunțat că a semnat contractul cu Mutu, pentru suma de 8.000.000 €. În 17 meciuri a marcat 10 goluri și este pe locul trei al clasamentului de golgeteri în Serie A, după Totti și Spines.
Este ales cel mai bun jucător din Serie A în sezonul 2006/2007 și primește oferte de la Real Madrid și alte mari echipe. Cu toate acestea, decide să rămână la gruparea „Viola”. În sezonul 2007/2008 reușeste să fie cel mai prolific atacant român înscriind 17 goluri. Devine cel mai bun stranier din Serie A.
Pe data de 28 ianuarie 2010, a fost depistat pozitiv cu sibutramină la un control anti-doping,[15] și a primit o suspendare de nouă luni, urmând să poată juca din nou un meci oficial la finalul lunii octombrie.
Mutu se întoarce în fotbal după suspendarea de nouă luni, iar presa din Italia îl anunță titular pentru meciul disputat împotriva Cataniei.
După scandalul cu Sinisa Mihajlovici (5 ianuarie 2011), antrenorul actual al Fiorentinei (11 ianuarie 2011) clubul italian a anunțat că l-a exclus de la antrenamentele echipei pe Adrian Mutu, deoarece fotbalistul român nu a respectat prevederile contractului. După o lună a fost reprimit în lot, după ce și-a încheiat socotelile cu impresarii Victor și Ioan Becali, care se pare că nu erau acceptați de conducerea clubului. De la începutul anului 2011 au apărut zvonuri cum că Mutu s-ar putea să se despartă de Fiorentina. Grație salariului său mare de 2 milioane de euro pe sezon, și în urma performanțelor slabe din ultimul timp la echipa de club, acesta a fost pus pe lista de transferuri. Mai multe echipe și-au arătat interesul de a-l cumpăra pe atacantul român, printre care Cesena și Galatasaray, însă nici una dintre părți nu a reușit să ajungă la un comun acord.
Cesena (2011-2012)
Pe data de 23 iunie 2011 Mutu a semnat cu Cesena un contract pe 2 ani cu posibilitate de prelungire pe încă un sezon. Salariul este estimat la suma de 1,8 milioane de euro pe an. Se pare că Fiorentina l-a cedat gratis pe Briliant. Prima declarație a lui Mutu după transfer a fost :”Sunt fericit ca am ajuns la Cesena. Încep o nouă aventură și vreau să ajung cu Cesena în Europa. Îi mulțumesc Fiorentinei pentru cei 5 ani minunați”. Prin transferul la Cesena, Adrian Mutu a devenit al patrulea jucător din secolul XXI care joacă pentru 6 cluburi diferite din Serie A, la fel ca Appiah, Makinwa și Budan. Adrian Mutu a evoluat în Italia la Inter Milano, Hellas Verona, AC Parma, Juventus, Fiorentina și la Cesena. La Cesena a debutat în meciul Cesena – Napoli scor 1-3, Mutu nu a marcat.
Ajaccio (2012)
În anul 2012, Adrian Mutu, s-a transferat ca jucător liber de contract, la echipa franceză Ajaccio. A semnat un contract valabil pe trei sezoane, salariul fiind estimat la suma de 1 milion de euro. Mutu s-a declarat încântat de noua sa echipă: „Sunt foarte fericit, sper să îmi păstrez entuziasmul și să reușesc lucruri importante. De ce am ales să vin aici? Așa am simțit, am ales cu inima”.
Meciul de debut al atacantului a avut loc pe 16 septembrie 2012, împotriva echipei Lyon. Românul a intrat în minutul 62 al partidei, însă echipa sa a pierdut cu scorul de 2-0. În sezonul 2012-2013, românul a reușit să marcheze de 11 ori în 24 de meciuri pentru echipa franceză, fiind un jucător de bază pentru gruparea sa.
Petrolul Ploiești (2014)
Pe data de 14 ianuarie 2014 a semnat un contract pe un an și jumătate cu Petrolul Ploiești, după despărțirea de comun acord cu formația AC Ajaccio, la echipa ploieșteană fiind prezentat în fața a peste 10.000 de oameni.
Cariera internațională
Din 2000, de la meciul de debut cu Grecia, Mutu a jucat pentru România 71 de meciuri și a marcat 35 goluri. Turneele internaționale la care a evoluat Mutu au fost Euro 2000 și Campionatul European de Fotbal 2008, unde a marcat singurul gol al naționalei române în meciul contra Italiei, dar a și ratat un penalty în ultimele 10 minute ale aceluiași meci. În martie 2008 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final din 2008.

Laurențiu MUSCALU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?