Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Intreprinderea de Construcții Montaj – SCCM Vrancea, la Jubileu!

Mulți vrânceni și aproape toți focșănenii au de ce să și amintească despre Intreprinderea de Construcții Montaj Vrancea, pentru că în apartamentele construite de această unitate își duc existența în prezent, mulți dintre ei, și o parte vor rămâne în blocuri, pentru mult timp de acum înainte.

Așadar, pe 2 decembrie 1968, Consiliul Popular Județean Vrancea, sub semnăturile lui Simion Dobrovici și Constantin Veber a decis înființarea Întreprinderii Județene de Construcții Montaj Vrancea cu următoarele șantiere: șantierul de construcții locuințe, șantierul de construcții social- culturale, șantierul de construcții industriale, șantierul de instalații.

Prima dată, întreprinderea a primit cu decizia nr. 59 din 7 martie 1969 – 8240 mp de teren situat în strada Comisia Centrală. În anul următor a primit de la același Consiliu Popular Județean Vrancea alte mii de metri pătrați, situați în strada Leningrad, actualmente strada Anghel Saligny – Cotesti nr. 101.

Vreme de două decenii, această unitate mamut a construit cam tot ce s-a edificat în județul și mai ales în orașul nostru. Adjudul, Odobeștiul, Panciu, toate comunele rurale, dar mai ales în orașul Focșani, salariații IJCM au construit cum poate nu o să se mai construiască vreodată în județul nostru.

La Focșani, primul cartier mare ridicat a fost cel al Gării (început prin 1966), a urmat Cartierul Sud pornit dupa 1970, Bahne (1971), apoi Bulevardul Unirii, de la Unitățile Militare până la Obor (1971-1986) și în special după 1977, toate celelalte minicartiere.

După 1989 și mai ales după 2000, Intreprinderea de Construcții Montaj Vrancea s-a privatizat și a diminuat forța de producție și numărul de angajați (de la 1400 la 800 în 2001 și 300 în 2004), odată cu scăderea lucrarilor contractate. În ceea ce privește patrimoniul, la 1 ianuarie 1999, atât proprietățile, clădirile și terenurile din strada Comisia Centrală nr. 72-74, cât și cele din strada Cotești nr. 101, aveau o valoare de impozitare de aproape 3 miliarde de lei.

Ca o curiozitate, azi, terenurile fostei Intreprinderi de Construcții Montaj sunt vândute și pregătite pentru a fi edificate pe ele tot blocuri de locuințe, după cum atestă proiectele depuse la serviciul de urbanism al Primăriei municipiului Focsani.

SCCM – cea mai mare societate de constructii din Vrancea, cea care a construit Focșaniul și multe clădiri emblematice din Județ.

Comunicat de presă, 3 octombrie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?