Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Moștenirea (partea I)


    Patrimoniul aparținând unei persoane decedate, adică totalitatea drepturilor și obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor materiale la care se referă aceste drepturi, se poate transmite către cei care au potrivit legii calitatea de moștenitori. Moștenirea se deschide la momentul când persoana respectivă decedează. Indiferent că este vorba despre procedura notarială sau despre faptul că se formulează acțiune în instanță, regula este că moștenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului. Pentru a se putea dovedi unde a fost ultimul său domiciliu, este nevoie fie de un certficat de deces (situația obișnuită), fie, dacă este vorba despre o persoană fizică disparută, de o hotărâre judecătorească declarativă de moarte. În marea majoritate a cazurilor, ultimul domiciliu al celui care a decedat este cunoscut. Există însă și situații în care acest ultim domiciliu nu se află pe teritoriul României sau nu se cunoaște. În aceste condiții, moștenirea se va deschide în acel loc din țară aflat în circumscripția notarului public celui dintâi sesizat:
– dacă există la momentul decesului cel puțin un bun imobil (teren, clădire) care a aparținut celui decedat,
– dacă cel care lasă moștenirea nu a avut la momentul decesului bunuri imobile, dar a avut bunuri mobile,
– dacă cel decedat nu a avut la momentul decesului nici bunuri imobile, nici bunuri mobile in Romania.
Moștenirea este de două feluri:
– legală, când bunurile sunt împărțite între moștenitori potrivit cotelor prevăzute de lege, fără ca acela care a decedat să lase testament cu privire la bunurile sale
– testamentară, atunci când masa succesorală se transmite în funcție de dorința celui decedat.
    Există de asemenea și situația în care o parte din masa succesorală a celui decedat se transmite prin moștenire testamentară, iar cealaltă parte prin moștenire legală. Cât timp persoana fizică nu a decedat și moștenirea nu este deschisă, orice  acte prin care un moștenitor acceptă sau renunță la moștenire înainte de deschiderea ei, ori actele prin care acesta din urmă înstrăinează sau promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii, sunt nule.
    Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?