Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Apel la o piaţă digitală echitabilă, de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor


Protejarea drepturilor de consumatori ale cetățenilor este o provocare în această perioadă, în care a luat amploare comerțul online, iar acest obiectiv se poate realiza prin legi aprobate de Parlament, în colaborare cu acțiuni guvernamentale. Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, arată că ziua de 15 martie, Ziua mondială a drepturilor consumatorilor, este axată pe informarea cetățenilor asupra importanței cunoașterii și protejării drepturilor lor de consumatori. „În calitatea mea de deputat, dar și de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene am fost, sunt și voi fi mereu preocupat de respectarea, îmbunătățirea și protecția drepturilor consumatorului român care astăzi este un consumator european. O societate europeană în care drepturile consumatorilor sunt respectate este o dovadă a funcționării economiei pe bază de principii și valori”, a spus Angel Tîlvăr.
Potrivit deputatului, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, mișcarea consumatorilor „Consumers International” a lansat un apel la o piață digitală echitabilă, solicitând acces la internet corect și sigur, acțiuni împotriva falsificărilor și a fraudelor, precum și o mai bună protecție online a consumatorilor. În această eră digitală, amploarea comerțului online și dinamica pieței presupun procese de adaptare continuă a legislației, iar protejarea drepturilor consumatorilor reprezintă o provocare. Mai mult, Agenda Consumatorului European a așezat consumatorii în centrul preocupărilor pieței unice. „Așadar, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor reprezintă un prilej important pentru implicarea și mobilizarea tuturor, inclusiv a noastră, a parlamentarilor, care avem datoria ca, alături de Guvern, să ne asumăm responsabilitatea realizării strategiilor și obiectivelor atât în domeniul protecției vieții, sănătății și securității consumatorilor, cât și al apărării drepturilor și intereselor acestora”, a subliniat deputatul Angel Tîlvăr.
Cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor, respectiv dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat și dreptul de a alege produse și servicii, au fost menționate, pentru prima dată, în data de 15 martie 1962, în mesajul președintelui John Fitzgerald Kennedy către Congresul American. Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost marcată pentru prima dată la 15 martie 1983 de către mișcarea consumatorilor „Consumers International”, devenind o importantă ocazie pentru mobilizarea cetățenilor în privința cunoașterii și protejării drepturilor ce le revin în calitate de consumator.
Politica europeană în materie de protecție a consumatorilor are ca obiectiv protecția sănătății, a siguranței și a intereselor consumatorilor, în temeiul articolului 169 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Această politică promovează dreptul consumatorilor la informare, educare și organizare în vederea apărării intereselor lor. 
În România, problematica drepturilor de bază ale consumatorilor a fost reglementată prin Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, aprobată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările și completările ulterioare. Deși nu este singurul organism cu atribuții în domeniu, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor reprezintă organul de specialitate al administrației publice centrale căruia îi revine principala sarcină în ceea ce privește protecția consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?