Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

ULTIMA ORĂ! Atenționare hidrologică: inundații locale și creșteri de debite pe două râuri din Vrancea


 Cod galben de inundații locale și creșteri de debite, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare, pe râurile Putna și Rm. Sărat, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Avertizarea, de cod galben, este valabilă până mâine, la ora 22.00. 
 „Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APÄ‚RARE. (…) COD GALBEN (…) – În intervalul 13.03.2018 ora 09:00 – 14.03.2018 ora 22:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – bazin superior amonte confluență Arieș (județele Harghita, Bistrița Năsăud și Mureș), Târnave (județele Harghita, Mureș, Sibiu și Alba), Călmățui (județele Olt și Teleorman), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Vâlcea, Olt, Argeș și Teleorman), Argeș – bazin superior (județul Argeș), Dâmbovița – bazin superior (județele Argeș și Dâmbovița), Neajlov (județele Argeș, Dâmbovița și Giurgiu), Ialomița – bazin superior și afluenti bazin mijlociu și inferior (județele Dâmbovița și Prahova), Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Brașov, Covasna și Buzău), bazinele superioare și afluenții din bazinele mijlocii și inferioare ale râurilor: Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna și Rm. Sărat (județele Suceava, Neamț, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna și Buzău)”, potrivit INHGA.
 De altfel și meteorologii au emis o informare de ploi moderate cantitativ și manifestări de instabilitate atmosferică, valabilă până mâine dimineață, la ora 8.00. „În intervalul menționat temporar va ploua, la început în jumătatea de vest a țării, apoi mai ales în regiunile estice, sudice și centrale. Ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în după-amiaza zilei de luni (12 martie) și în noaptea de luni spre marți (12/13 martie). La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat, mai ales în Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, precum și în zona montană, 30…35 l/mp”, potrivit meteorologilor.
UPDATE!!! Avertizarea a fost extinsă pe râul Bârlad 
– În intervalul 13.03.2018 ora 18:00 – 14.03.2018 ora 22:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Baseu, Jijia, (judetele Botosani si Iasi), Bârlad – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati).
            Fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in intervalul 13.03.2018 ora 16:00 – 14.03.2018 ora 06:00 pe unele rauri mici din judetele: Neamt, Bacau, Vrancea și Covasna.
            
            Se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai râurilor marcate pe harta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?