Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

ULTIMA ORĂ! Imagini video „care nu au ajuns pînă acum la publicul larg” cu Focșaniul imediat după devastatorul cutremur din 4 martie 1977


Focșăneanul Constantin Balaci, fondatorul Cineclubului „Zboina-Film” Focșani,  președintele Asociației Cineaștilor Amatori din Vrancea și corespondentul Televiziunii Române încă din 1959, a publicat pe pagina personală de Facebook imagini video ” care nu au ajuns pînă acum la publicul larg” cu Focșaniul imediat după devastatorul cutremur din 4 martie 1977. Iată ce scrie Constantin Balaci:
„La 41 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, vă prezint imagini-document referitoare la cel mai devastator cutremur din istoria recentă a României, imagini care nu au ajuns pînă acum la publicul larg. Prin Decretul Prezidențial din 4 martie 1977, Nicolae Ceaușescu instituia starea de necesitate pe teritoriul Republicii Socialiste România. La articolul 10, acesta stipula că: „întreaga populație aptă de muncă este obligată să participe la toate acțiunile organizate pentru înlăturarea consecințelor cutremurului”. Ziarul „Milcovul” a lucrat pentru realizarea de afișe cu Decretul Prezidențial, ele fiind afișate în tot orașul Focșani în dimineața zilei de 5 martie. Așadar, camera de luat vederi a surprins imagini imediat după seism și documentează clădiri avariate din Municipiul Focșani, dar și mobilizarea spontană a focșănenilor din noaptea cutremurului. Solidaritatea unui oraș care ne arată că există viață după cutremur.”
Sursă © Constantin Balaci (arhiva personală de film)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?