Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Insulele Samoa creează un sanctuar pentru rechini


Insulele Samoa au anunțat crearea în apele lor teritoriale a unui sanctuar pentru rechini, după modelul altor teritorii din Oceanul Pacific, încercând să-l protejeze pe prădătorul marin, relatează AFP. „Nu putem să stăm fără să facem nimic când cererea de produse provenind de la rechini este pe cale să priveze generațiile viitoare de aceste specii de mare valoare pe plan cultural, ecologic și economic”, a declarat în această săptămână prim-ministrul Tuilaepa Sailele pentru Samoa Observer. „Continuăm să protejăm aceste specii amenințate pentru generațiile noastre viitoare”, a adăugat el.
Deși suprafața terestră a insulelor Samoa este redusă, apele teritoriale ale arhipelagului se întind pe 129.000 de kilometri pătrați, respectiv echivalentul teritoriului Angliei. Primul sanctuar pentru rechini din lume a fost creat în 2009 de arhipelagul Palau, ceea ce a avut drept consecință interzicerea pescuitului lor în întreaga sa zonă economică exclusivă (ZEE), respectiv 630.000 de kilometri pătrați. După aceea, Kiribati, insulele Cook și Noua Zeelandă au luat măsuri similare.
Potrivit World Wildlife Fund, peste 70 de milioane de rechini sunt uciși anual pentru aripioarele lor și numeroase specii sunt amenințate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?