Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

FNGCIMM anunţă lansarea Programului „Prima Casă” 2018, cu un plafon de două miliarde de lei


Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea Programului „Prima Casă” 2018, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru plafonul de două miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, în acest an, alocarea plafonului total între finanțatorii participanți la program a fost realizată cu aplicarea criteriilor și procedurii de evaluare a activității desfășurate de finanțatori în anul 2017, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor existente în cadrul programului în anul precedent.
Se asigură, astfel, implementarea unui criteriu calitativ, de optimizare a procesului de accesare a programului de către beneficiari, se subliniază în comunicat. „De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul ‘Prima Casă’ a fost adaptat gradual la tendințele pieței și la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. Dintr-o perspectivă socială, Programul ‘Prima Casă’ a extins accesul la creditul ipotecar către segmentul persoanelor tinere, cu vârste până în 35 de ani, cu efect direct în crearea unei premise de stabilitate pentru tânăra generație. Pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat în cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificării procesului de analiză și facilitării accesului la informații direct din site-ul instituției”, a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.
Programul „Prima Casă” 2018 va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare: Bancpost, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Unicredit Bank. Potrivit sursei citate, noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunțată prin strategia Programului „Prima Casă” 2017 – 2020, în contextul dezvoltării pieței creditului ipotecar și al creșterii accesului populației la produsele standard ale băncilor.
Plafonul total al garanțiilor ce pot fi emise în anul 2018, potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare, este în cuantum de două miliarde de lei și a fost aprobat în data de 15 ianuarie 2018 prin Hotărârea de Guvern nr. 2/2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?