Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Fiscul te urmăreşte şi în mormânt


   Executorii fiscului vrâncean îi urmăresc și în mormânt pe oamenii care nu și-au achitat toate taxele și impozitele către stat. După opt ani de la moartea soțului, Stanca Jiu, din comuna Valea Sării, a aflat că acesta nu și-a plătit un impozit către Finanțele vrâncene. Între timp, suma care trebuia achitată a crescut în fiecare an cu dobânzile și penalitățile aferente, iar de la 191 lei în 2002 s-a ajuns la 811 lei, în 2012.

   Stanca Jiu din Valea Sării ar putea pierde o bucată din casă pentru că fiscul vrâncean îi cere să plătească o datorie a soțului decedat în urmă cu opt ani, Vasile. Datoria este reprezentată de un impozit neplătit de 191 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de 620 lei. Poate că nu s-ar fi ajuns în această situație dacă familia Jiu ar fi aflat din timp despre sumele datorate statului. Însă văduva lui Vasile a aflat abia zilele trecute că soțul său i-a lăsat moștenire o datorie către fisc.
   Conducerea Administrației Financiare Focșani i-a trimis acasă o notificare în care îi arată că are un impozit pe venit din activități independente și îi cere să vină la sediul administrației financiare cu actele de proprietate pentru casă și terenuri în vederea punerii sechestrului. Stanca Jiu spune că este pentru prima dată când află că soțul său i-a lăsat moștenire un impozit neplătit. „Abia în urmă cu un an a venit plic de la Finanțe, pe numele soțului, însă nu am vrut să îl primesc. Soțul este decedat și am crezut că este o greșeală. Apoi a venit din nou, pe numele meu și atunci am aflat despre ce este vorba. Nu înțeleg însă de ce nu am fost înștiințați de atunci, pentru că datoria este din 2002. De ce nu ne-au informat în anul următor și a trebuit să treacă zece ani ca să aflu că avem de plătit o datorie către Finanțe?”, ne-a spus Stanca Jiu.
   Femeia spune că a încercat să afle pentru ce trebuia plătit impozitul și i s-a spus că, în anul 2002, soțul său ar fi fost depistat de Garda Financiară că transporta persoane și a fost obligat să plătească impozit pentru două trimestre din acel an. „Abia acum am aflat despre asta, pentru că soțul meu nu mi-a spus nimic. Nu știu însă cum să plătesc acești bani pentru că nu am niciun venit, lucrez cu ziua pe unde apuc în sat, nici pensie de urmaș de pe urma soțului nu am. Este o sumă imensă, 811 lei, pentru mine”, a continuat Stanca Jiu.

Notificări la cinci ani

   Deși văduva lui Vasile Jiu spune că în anii trecuți nu a primit nicio notificare din partea fiscului despre sumele de plată, finanțiștii afirmă că au documente doveditoare. Potrivit răspunsului primit de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea, „în baza prevederilor art. 145, aliniat 1 din OG 92/2003, republicată cu modificările și completările ulterioare au fost emise somația și titlul executoriu nr.5741/28.12.2006 afișate la domiciliul debitorului cu proces verbal de afișare din data de 24.06.2007”. 
   „Debitul nu este prescris… întrucât conform art. 133 litera c din OG 92/2003 republicată cu modificările și completările ulterioare termenul de prescripție se întrerupe pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită”, se arată în hârtia de la DGFP.
   Însă răspunsul primit de la Fisc ridică semne de întrebare pentru că este greu de crezut cum o somație și un titlu executoriu sunt trimise unui debitor la șase luni de la întocmirea documentelor. Culmea, procedura este realizată la aproape cinci ani de la depunerea declarațiilor referitoate la impozitul datorat, adică aproape de termenul de prescripție.
   În mod curios, după alți cinci ani, în 2012, finanțiștii mai trimit o notificare către familia Jiu, adică tot aproape de împlinirea termenului de prescripție. „În data de 05.07.2012 ca urmare a demersurilor făcute de Administrația Finanțelor Publice a municipiului Focșani, Primăria Valea Sării comunică faptul că debitorul Jiu Vasile este decedat, iar bunurile mobile și imobile ale acestuia au rămas la rolul soției Jiu Stanca. În conformitate cu prevederile art. 25 din OG 92/2003 republicată cu modificările și completările ulterioare în cazul în care obligația de plată nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin moștenitorii care au acceptat succesiunea contribuabilului debitor”, se precizează în hârtia de la DGFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?