Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Subvenţia pentru tinerii fermieri ajunge la 40 mii euro


Fondurile acordate de Uniunea Europeană pentru instalarea tinerilor fermieri a crescut până la maximum 40 mii euro. Banii sunt acordați prin măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Pentru a obține acești bani, agricultorii trebuie să aibă cel mult 40 de ani, neîmpliniți la data depunerii Cererii de finanțare. De asemenea, exploatația agricolă trebuie să îndeplinească anumite condiții prevăzute în Ghidul Solicitantului.

Tinerii fermieri vrânceni pot obține până la 40 mii euro dacă depun un proiect pentru măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Fondurile europene sunt acordate de Uniunea Europeană pentru fermierii care își extind gospodăria agricolă, cumpără teren sau animale. Proiectele pot fi realizate de către specialiștii Camerei Agricole Vrancea, care au o experiență vastă și au realizat sute de documentații atât pentru fermierii care au accesat măsura 112, cât și pentru cei care au depus proiecte pentru măsura 141. „Mai sunt doi ani până în 2013, termenul în care pot fi accesate fondurile pe care le acordă Uniunea Europeană pentru agricultorii români. Este o perioadă scurtă, iar fermierii trebuie să acceseze acești bani nerambursabili pentru a putea face o agricultură performantă. Dorim să ajutăm un număr cât mai mare de fermieri și suntem siguri că le putem fi de folos tuturor agricultorilor din județ care apelează la sprijinul specialiștilor de la Camera Agricolă”, a afirmat directorul Camerei agricole Vrancea, Gabriel Necula. Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este 13 ianuarie 2012.
Pentru a primi finanțarea nerambursabilă europeană, fermierul trebuie să îndeplinească cerințele de conformitate și eligibilitate. Astfel, agricultorii trebuie să aibă cel mult 40 de ani, neîmpliniți la data depunerii Cererii de finanțare. Exploatația agricolă a tinerilor fermieri trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 6 și 40 Unitate de Dimensiune Economică (UDE), să fie situată pe teritoriul țării și să fie înregistrată în Registrul unic de identificare la APIA și Registrul agricol. Conform legislației, UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea econo-mică a unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației și are o valoare de 1.200 euro.
Doar în luna iulie a.c., la nivelul Vrancei, au fost depuse 145 de proiecte pentru măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Peste un sfert din aceste proiecte au fost realizate de specialiștii Camerei Agricole.

Surse de finanțare pentru creșterea oilor

Comparativ cu precendentele sesiuni de depunere a proiectelor, au fost efectuate modificări asupra coeficienților de calcul ai UDE. Directorul Gabriel Necula a arătat că, de exemplu, coeficientul pentru ovine crește de zece ori, de la 0,008 până la 0,084. „Fermierii și crescătorii de ovine în special au cerut aceste modificări pentru a putea beneficia de fondurile europene acordate prin măsurile 112 sau 141. După modificarea acestor coeficienți nu va mai fi nevoie de 7-800 de oi, ci doar de 80-100 de animale, ceea ce va permite vrâncenilor din zona de munte și nu numai să acceseze aceste surse de finanțare pentru creșterea oilor”, a afirmat directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula.
De asemenea, dacă se constată că exploatația agricolă a solicitantului îndeplinea condiția minimă, respectiv avea o dimensiune cuprinsă între 6 și 40 UDE cu mai mult de 12 luni înainte de depunerea Cererii de Finanțare, aceasta nu este eligibilă pentru sprijin. Fermierii trebuie să fie atenți și atunci când preiau terenuri sau animale de la alți agricultori. Conform Ghidului Solicitantului, nu vor primi bani agricultorii care nu preiau integral terenurile și animalele. Preluarea unei exploatații agricole este considerată trecerea tuturor terenurilor agricole și a animalelor înregistrate în Registrul unic de identificare de la APIA, de la cedent la cesionar, cu excepția locuinței și a terenului aferent locuinței (anexe gospodărești).

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?