Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Aparatură medicală modernă la UPU Focșani, printr-un proiect al Consiliului Județean


    Consiliul Județean Vrancea a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, depunerea proiectului „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primiri Urgențe Focșani”, spre finanțare prin programul Operațional Regional 2014-2020. Finanțarea va fi solicitată prin Axa prioritară 8, Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, obiectiv specific 8.2 Îmbunătățirea calității și eficienței îngrijirii spitalicești de urgență, Operațiune B-unități de primiri urgențe.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut demersuri la Ministerul Sănătății, astfel încât, până în prezent, Spitalul Județean a beneficiat de un proiect investițional ce a vizat dotarea cu aparatură modernă de specialitate în valoare de aproape 30 de milioane de lei. Programul investițional a demarat în 2015 și continuă și astăzi. „În ultimii trei ani, Spitalul județean Vrancea, care este în managementul Ministerului Sănătății, a primit aparatură în valoare de 30 milioane lei, adică 300 miliarde lei vechi, devenind unul din spitalele cele mai bine dotate cu aparatură medicală din județele din România. Lucrurile nu se vor opri aici. Sarcina Consiliului Județean este să sprijine acest efort iar în momentul în care Ministerul Sănătății, și nu este departe ziua respectivă, își va îndeplini angajamentele față de protocolul care ar putea fi semnat de Consiliul Județean privind preluarea acestui spital, avem obligația să sprijinim cu toată forța ceea ce putem face. Ceea ce putem face noi este să dotăm prin programele cu fonduri europene ale Programului Operațional Regional, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sf. Pantelimon” din Focșani”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
    Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, Constantin Mîndrilă, a declarat că a solicitat, din nou, sprijinul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. „Cunoscând implicarea permanentă pentru îmbunătățirea calității actului medical la nivelul județului nostru prin dotarea cu echipamente medicale de ultima generație a Spitalului județean, am solicitat, din nou, sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în vederea îmbunătățirii actului medical în cel mai sensibil și vital punct al sistemului medical și anume urgență. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la înființarea UPU – SMURD Vrancea. Deși este serviciul medical cu cea mai mare adresabilitate și activitate, de la înființare și până în prezent acesta nu a beneficiat niciodată de o dotare corespunzătoare completă, ci sporadic au fost înlocuite unele echipamente defecte cu altele funcționale. Lipsa dotării corespunzătoare îngreunează luarea deciziilor medicale imediate în ceea ce privește diagnosticarea în urgență a pacientului. Suntem convinși că vom beneficia de sprijinul președintelui  Marian Oprișan, iar Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani va fi dotată cu aparatură modernă”, a precizat managerul Constantin Mîndrilă. În cadrul UPU a Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani primesc ajutor zilnic aproximativ 150 de pacienți, ceea ce înseamnă o medie de 50.000 de pacienți pe an. Dintre aceștia, mai mult de jumătate rămân internați în secțiile și compartimentele spitalului.
    Referitor la sumele deja alocate, managerul Constantin Mîndrilă a declarat că Ministerul Sănătății a alocat acești bani tot ca urmare a intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, la ministrul Sănătății. „În urma demersurilor efectuate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la Ministerul Sănătății, încă din 2015 am fost incluși într-un program de dotare cu aparatură medicală de ultimă oră. Reamintim că spitalul nostru avea aparatură învechită atât fizic cât și moral de peste 30 de ani. Numai la finele lunii noiembrie am primit aparatură medicală în valoare de peste 5 milioane lei”, a precizat Constantin Mîndrilă. Este vorba de aparatură medicală constând din: aparat radiologic pentru efectuat filme în urgențe (atât de necesar, actualul fiind depășit total atât fizic cât și moral); videoendoscop superior și inferior secția interne (există medic gastroeterolog, nou angajat); masă operație ortopedie traumatologie; trusă endurologie, pentru sala de operație urologică, (și pe această secție există medic nou angajat); ecograf dopller pentru secția de neonatologie (și aici există medic nou angajat cu competențe pentru ecografii copii nou născuți); platformă chirurgicală cu argon pentru sălile de operație chirurgie generală; aparat Rontgen cu braț C, pentru sălile de operație ortopedie -traumatologie.
    Odată cu dotarea cu aparatură modernă au fost angajați și medici noi cu competențele necesare utilizării aparaturii. Astfel, au înființate două săli de operație de traumatologie, dat fiind numărul foarte mare de traume prin circulație, iar pentru aceste săli au fost angajați medici. De asemenea, au fost angajați medici și pentru specializările urologie, neonatologie și gastroenterologie.
    Anterior lunii noiembrie, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au fost dotate cu echipamente medicale nouă săli de operații, au fost montate aparate noi de radiologie și de video-endoscopie. De asemenea, la Secția ATI au fost instalate șase aparate de anestezie de înaltă performanță, iar ecografe de ultimă generație au fost montate la secția Interne, Gastro-enterologie, Ambulatoriu. Blocul operator a fost dotat cu un microscop oftalmologic care permite realizarea de operații extrem de complicate și cu un microscop chirurgical de ultimă generație. De asemenea, a fost instalat și un computer tomograf ultramodern. Săptămâna aceasta, a fost dat în folosință un mamograf ultraperformant, achiziționat în cursul anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?