Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Reguli noi pentru fermierii care vor subvenții europene


Fermierii vrânceni trebuie să se înscrie la Finanțe pentru a primi subvențiile europene pentru 2019. Noile condiții au fost introduse în legislația românească printr-o ordonanță de urgență, care transpune prevederile Regulamentului Uniunii Europoene 2017/2393, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Una dintre noutăți se referă la statutul de fermier activ, care se stabilește începând cu anul 2019. Pentru a fi considerat activ, fermierul, fie că este persoană fizică, societate comercială sau orice formă asociativă de persoane fizice sau juridice, trebuie să se înscrie în Registrul contribuabililor/ plătitorilor, potrivit Codului de procedură fiscală.
Ministerul Agriculturii a anunțat că alte modificări vizează simplificarea normelor aplicabile măsurilor de ecologizare aferente plății pentru înverzire, creșterea flexibilității aplicării sprijinului cuplat, de aceea se prevede că modalitatea de aplicare a sprijinului cuplat să poată fi revizuită anual, până la 1 august, cu efect asupra anului următor. De asemenea, altă modificare oferă posibilitatea de a mări cuantumul plății pentru tinerii fermieri de la 25% la maximum 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plată unică pe suprafață, procent care se stabilește ulterior prin Hotărâre a Guvernului.
O noutate pentru tineri fermieri români este facilitarea accesului tinerilor fermieri la „plata pentru tinerii fermieri” pe o perioadă completă de 5 ani, în cazurile în care aceștia nu au solicitat sprijin imediat după stabilire. Ordonanța de Urgență aduce modificări la definiția pârloagei, a terenului în pregătire pentru înființarea de culturi permanente sau a activității minime de vii și livezi. „Pentru o implementare cât mai eficientă a schemelor de plăți, actul normativ modifică și clarifică unele prevederi/ definiții, după cum urmează: definiția pârloagei, cu precizarea că termenul minim de menținere este de 6 luni în perioada aprilie-septembrie; se definește terenul în pregătire destinat înființării de culturi permanente, stabilindu-se perioada maximă de 3 ani în care astfel de terenuri se pot declara cu această utilizare în cererea unică de plată; se modifică definiția activității minime din vii și livezi în sensul menținerii în bune condiții atât a culturii cât și a terenului, prin efectuarea pe parcursul unui an a cel puțin o tăiere de întreținere și, respectiv, o cosire a ierbii între rânduri sau o lucrare de întreținere a solului; se reformulează pentru claritate obligația declarării parcelelor agricole cu suprafețe sub 0,1 hectar; se completează definiția „hectarului eligibil” și cu suprafațele împădurite prin măsurile din PNDR; se amână termenul de la care hectarul eligibil pentru terenurile ocupate cu pajiști permanente care conțin elemente disparate neeligibile, precum elemente de peisaj și arbori, se determină prin aplicarea unui sistem proporțional de reducere a suprafeței bazat pe procentajul de suprafață neeligibilă în cadrul blocului fizic, din 2018 în 2020. Aceasta este necesară deoarece identificarea acestor terenuri se află într-un stadiu incipient și introducerea acestui mod de calcul implică modificări majore ale sistemului informatic”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?