Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Tineri vrânceni, beneficiari ai Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog după ce au consumat substanțe psihoactive


    Luni, 12 februarie, a avut loc prezentarea activității derulate, în anul 2017, de Agenția Națională Antidrog (ANA). Agenția Națională Antidrog, instituție cu rol de coordonator național în domeniul combaterii consumului drogurilor, are atribuții complexe, pornind de la elaborarea documentelor strategice antidrog, până la elaborarea unor măsuri concrete, necesare implementării politicilor antidrog: furnizare servicii de asistență și prevenire pentru consumatori; colectare date, conform indicatorilor și criteriilor de apreciere a fenomenului; realizare de studii, analize și cercetări ale fenomenului; monitorizare și autorizare a operațiunilor cu precursori; reprezentare în cadrul organismelor internaționale etc, toate realizate pe baze științifice și agreate de societatea civilă.
    Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vrancea a desfășurat anul trecut mai multe activități în domeniul asistenței consumatorilor de droguri, dar și proiecte naționale, campanii/ zile tematice de prevenire a consumului de droguri. În domeniul asistenței consumatorilor de droguri, CPECA Vrancea a înregistrat un număr de 57 de persoane informate, 19 evaluări, 63 de intervenții individuale, 19 beneficiari + 11 evaluări DIICOT și 10 ședințe de management de caz. Potrivit datelor furnizate de CPECA Vrancea, toți beneficiarii au fost bărbați, cu vârsta cuprinsă între 17 – 33 de ani, iar substanțele consumate de aceștia au fost NSP (substanțe noi psihoactive), canabis. Pe toată durata anului 2017 au fost colectate opt fișe de urgențe, datorate consumului de substanțe psihoactive, de la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Pantelimon” Focșani.
    În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri, CPECA Vrancea a realizat următoarele acțiuni:
– În școli: mediul preșcolar – 1 proiect 115 copii/ 9 cadre didactice; mediul școlar – 1 proiect 80 elevi/ 7 cadre didactice; mediul liceal – 4 proiecte 1678 elevi/ 137 cadre didactice/ adulți invitați/ parteneri;
– Prevenire în familie: 1 proiect – 57 părinți; Șase activități distincte au fost înregistrate în Centre de Zi, Module Familiale din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – Vrancea (este reprodus mediul familial: servire masă, sprijin teme, supraveghere/ îndrumare, activități diverse) – 75 copii/ tineri cu măsură specială de protecție, 23 personal propriu/ cadre specializate;
– Prevenire în comunitate: 1 proiect de informare în legătură cu riscurile consumului de SNP și alte droguri, destinate unui număr de 92 cursanți școală postliceală sanitară, 6 persoane private de libertate, 16 cadre didactice, cadre Penitenciarul Focșani; Alte patru activități distincte de prevenire în comunitate: 81 cursanți școli auto, 25 copii – beneficiari „Lumea lui Pinocchio”, 12 persoane private de libertate și 4 cadre ale Penitenciarului Focșani.
    După canabis, pe poziția a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanțe psihoactive (NSP) -2,5%. Urmează: cocaină/ crack și LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine și ketamină – câte 0,3%
    În domeniul prevenire – proiecte naționale, campanii/ zile tematice, CPECA Vrancea a realizat următoarele acțiuni: „Mesajul meu Antidrog”: 41 participanți, 21 cadre didactice implicate; „#Pot Altfel”: 646 elevi, 47 cadre didactice implicate; -„Necenzurat”: 152 elevi, 9 cadre didactice implicate; „A.B.C.-ul emoțiilor”: 30 elevi și 1 cadru didactic implicat; „FRED”: 7 beneficiari; „Săptămâna prevenirii criminalității”: 80 elevi și 10 cadre didactice implicate. Inițiator – Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea; „Åžcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” – „Ora antidrog altfel”: 163 elevi și 17 cadre didactice implicate; Campanii/ Zile tematice: „Ziua Națională Fără Tutun”: 88 elevi și 4 cadre didactice implicate; „Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri” – 26 iunie: în spațiu public; „Ziua Mondială Fără Tutun”: 25 elevi și 1 cadru didactic implicat; Campania împotriva violenței asupra copiilor- „Educă-l, nu-l lovi”: în spațiu public. Inițiator – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
    Pentru prevenirea consumului de droguri în școală, CPECA Vrancea a derulat în 2017 mai multe proiecte ai căror beneficiari direcți au fost elevii și cadrele didactice, beneficiari indirecți fiind familiile copiilor și comunitatea locală. De asemenea, au fost realizate activități de evidențiere a riscurilor consumului de droguri în cadrul Centrelor din cadrul DGASPC Vrancea. 
    La începutul acestei luni, trei bărbați și o femeie au fost reținuți de procurorii DIICOT Vrancea, în timp ce ridicau de la o firmă de transport internațional de mărfuri două colete cu canabis. Cei patru au fost prinși în flagrant în timp ce ridicau pachetele de la sediul unei firme de curierat din Satu Mare. În colete se află cantitatea de 5,3 kg de canabis. Procurorii DIICOT Vrancea aveau de mai mult timp informații despre activitatea rețelei de traficanți de droguri. În cursul anului trecut, aceasta ar fi introdus în țară, din Spania, diferite cantități de droguri. O parte din droguri a fost folosită pentru consumul propriu, iar cea mai mare parte era vândută în Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?