Finanţele lansează certificate Tezaur pentru populaţie la preţul de 1 leu, în martie; Fidelis este

0
826


Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să lanseze, în martie, o emisiune de certificate Tezaur dedicată populației, la prețul de un leu/instrument, au declarat, pentru AGERPRES, surse din instituție, precizând că certificatele „nu vor fi în formă materializată”. „Pentru populație o să implementăm un program nou, Programul Tezaur. Este un instrument nou pentru populație, care va fi distribuit prin unitățile trezoreriei de stat. Noi am anunțat în planul anual de finanțare că îl vom lansa. Am anunțat și un volum indicativ de 4 miliarde lei pe care căutăm să-l luăm. Acesta este un instrument cumva modernizat de care lumea întreba nostalgic și pe care noi îl emiteam undeva înainte de 2005. Atunci se emitea prin trezorerii, dar era în formă materializată, adică omul pleca cu un certificat și aceea era dovada faptului că el a subscris și acela era înscrisul în baza căruia i se rambursa suma, dobânzile și așa mai departe”, a precizat sursa citată.
Potrivit acesteia, instrumentul va fi acum modernizat, în sensul că nu va mai fi într-o formă materializată. „Practic, te duci la trezoreria de care aparții cu buletinul, îți deschizi un cont de subscriere și contul acela îl poți alimenta prin cash, numerar, când îl deschizi, sau la subscriere sau de acasă din contul tău bancar. După ce ai acest cont de subscriere și îl alimentezi cum vrei, când Finanțele anunță astfel de emisiuni, pentru că intenția este să le avem într-o frecvență lunară, te duci la trezorerie ca să subscrii. Te duci și spui: „Vreau în emisiunea anunțată de stat să subscriu 10 titluri de stat””, au explicat sursele.
Un certificat va avea o valoare de un leu, iar dobânzile vor fi specificate în prospecte. „Unul are valoarea de 1 leu. Este accesibil oricărui om. Practic și un pensionar își poate lua 10 titluri de 10 lei. Completezi un formular de subscriere în care apare numărul de titluri și valoarea lor. Acela se semnează în două exemplare, unul pentru tine și unul pentru trezorerie. Banii din contul de subscriere se debitează și se creditează contul de emisiune și ești deținătorul numărului de titluri de stat pe care le deții. Dobânzile vor fi specificate în prospectele de emisiune. Trimestrial vom ieși cu un prospect de emisiune. Nu le poți tranzacționa, spre deosebire de Fidelis. Nici la Fidelis nu am renunțat, a fost pus ‘on hold’ (în așteptare) pentru că am lucrat la acest nou instrument. O să avem în vedere niște maturități mai lungi la Fidelis, dacă o să le reluăm. În martie va fi prima emisiune de certificate Tezaur”, au mai arătat sursele citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here