Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Atelier de emoții pentru copiii din Focșani


Dacă mulți sunt părinții dornici să-și implice copiii în cât mai multe activități sportive, educative sau de recreere, puțini sunt cei care se gândesc la emoțiile celor mici și la faptul că, potrivit psihologilor, inteligența emoțională este cea care asigură succesul în viață. Pentru a-i ajuta pe copii să își deblocheze și să își exprime sentimentele și emoțiile pe care le trăiesc, psihologul clinician Carmen Dobre, din Focșani, a pus bazele unui Atelier de Emoții. „Se împlinește aproape un an de când am demarat acest proiect de suflet, Atelierul de Emoții, în cadrul căruia copilul este ajutat  să distingă între stările emoționale și să exerseze abilitatea de a conștientiza propriile emoții. De asemenea, copiii învață care sunt lucrurile pe care le pot face pentru a se liniști atunci când trăiesc emoții intense. Tehnicile utilizate în terapia copiilor sunt adaptate vârstei și problematicii acestora. Astfel, sunt utilizate tehnici terapeutice precum jocul, povești terapeutice, desen, modelaj, dramatizare, exerciții de relaxare și hipnoză, jocul de rol sau jocul cu marionete. Aceste tehnici sunt utilizate în scopul atingerii obiectivelor terapeutice și sunt stabilite încă de la prima ședință împreună cu părinții”, a declarat psihologul Carmen Dobre, cu o experiență de 25 de ani și în învățământul preșcolar.
    Cabinetul psihologic în cadrul căruia se desfășoară Atelierul de Emoții este amenajat special pentru cei mici, fiind dotat cu jocuri și jucării, hârtie, creioane și cărți de colorat, acuarele, marionete, planșe și jetoane, astfel încât copilul să se simtă confortabil, iar locul să fie cât mai primitor. Atelierul de Emoții se desfășoară pe parcursul a patru ședințe, a câte 50 de minute fiecare, iar fiecare grupă este formată din patru, maxim cinci copii, cu vârste cuprinse între 3-6 ani, 7-10 ani și 11-14 ani. La sfârșitul celor patru întâlniri din Atelierul de Emoții, părinții primesc o sedință de consiliere parentală gratuită, iar copiii participă la o petrecere cu tort și surprize.

Părinții, încântați de progrese
Loredana Dârdală este unul dintre părinții care pune un accent deosebit pe emoțiile băiețelului său, în vârstă de trei ani și jumătate, care în urma participării la ședințele din cadrul Atelierului de Emoții, a devenit mult mai comunicativ și sociabil. „Copilul meu era o fire mai timidă, tocmai de aceea nici nu a acceptat să participe la atelier fără a fi și eu prezentă. Pe parcursul ședințelor, ne-am jucat cu marionetele, am ascultat povești, am desenat, și am învățat, alături de cel mic, că emoțiile și sentimentele noastre ocupă un loc important în viată și exercită o puternică influență asupra conduitei noastre. Chiar se văd progrese, iar băiatul meu este acum mult mai deschis și dispus să socializeze”, a mărturisit Loredana Dârdală.

Povești terapeutice, cu mesaj vindecător

Pentru a veni în ajutorul părinților care se confruntă cu tulburări de comportament ale copilului, Carmen Dobre a lansat și o serie de povești terapeutice, special concepute ca să conțină o idee mascată, exprimată indirect și menită să sugereze o schimbare de atitudine sau de comportament. „Această idee este prezentată într-un context neobișnuit, neașteptat care îl ia prin surprindere pe copil, transpunându-l din realitate în lumea poveștii în care absolut totul este cu putință, cu ajutorul fanteziei. Copilul alunecă destul de ușor în această direcție care coincide cu opinia lui despre lume, mai ales dacă se crează o ambianță mai deosebită, liniștită. Eficiența acestei forme de terapie, atât de apropiată de relația tradițională de intimitate dintre părinte și copil, depinde mult de iscusința celui ce istorisește”, a precizat psihologul clinician Carmen Dobre.

Atelier de vară
În luna august, Carmen Dobre vrea să pună bazele unui atelier de vară, în cadrul căruia să îmbine tehnicile de gestionare a emoțiilor cu poveștile terapeutice, astfel încât copiii să se dezvolte personal cât mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?