Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Alimentaţia bazată pe produse ecologice din plante oferă cele mai mari beneficii mediului (studiu)


O dietă bogată în fructe și legume, în special cele ecologice, este mult mai prietenoasă cu mediul în comparație cu cea bogată în produse de origine animală, au confirmat oamenii de știință într-un studiu recent, citat luni de agenția Xinhua. Cercetarea, publicată în weekend în jurnalul Frontiers in Nutrition, este prima de acest fel care analizează impactul asupra mediului atât a obiceiurilor alimentare cât și a sistemelor de producție agricolă.
Oamenii de știință care au lucrat la acest studiu efectuat pe un număr de peste 34.000 de adulți din Franța au monitorizat preferințele alimentare ale acestora – produse pe bază de plante sau de origine animală – și au evaluat impactul alegerilor lor asupra mediului în funcție de trei indicatori: emisia de gaze cu efect de seră, necesarul energetic cumulativ și gradul de ocupare al terenurilor. ”În urma analizei combinate a consumului și a informațiilor privind producția agricolă am descoperit că, în general, impactul asupra mediului asociat dietei a fost redus în cazul unei alimentații pe bază de plante – în special în ceea ce privește emisia de gaze cu efect de seră”, a declarat Louise Seconda din cadrul Agenției de protecția mediului și de gestionare a energiei, care se numără printre autorii studiului.
Dietele bazate pe un consum redus de produse de origine animală, așa cum se arată și în recomandările Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, sunt mai sustenabile deoarece necesarul energetic pentru creșterea animalelor și nivelul de emisii de gaze cu efect de seră sunt mai reduse, se arată în cercetare. În plus, cercetătorii au descoperit și alte beneficii semnificative pentru mediu ale consumului de produse ecologice.
Seconda a declarat că speră ca alte studii efectuate în viitor vor lua în considerare și alți factori, precum utilizarea pesticidelor, percolarea și calitatea solului, pentru a putea înțelege mai bine impactul asupra sustenabilității a întregului proces de producție al alimentelor. ”Am dorit să oferim o imagine mai amplă a modului în care diferite diete influențează mediul”, a spus Seconda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?