Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

INTERVIURILE LUI MUSCALU. „Regele” Gheorghe Hagi: „Fotbalul românesc a ajuns în lumea a treia”!


„Regele” trage un semnal de alarmă și spune că fără investiții serioase la nivelul copiilor și juniorilor, fotbalul nostru va muri. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor recunoaște că la finalul acestui sezon va părăsi România pentru a prelua frâiele unei alte echipe din Occident. Gheorghe Hagi a investit toată averea în academia care îi poartă numele și este convins că în maximum 5-6 ani, naționala de seniori va avea în componență, în proporție de peste 80 la sută, jucători formați la școala sa.
 
De ce ați riscat toți banii pe care i-ați câștigat ca fotbalist, investind în academia de la Ovidiu?
Academia este cel mai bun și important lucru pe care l-am făcut după ce m-am lăsat de fotbal. Ea mi-a oferit totul în viață. Fiecare copil talentat care trece pragul academiei are șansa sa. Cred în tineri. În fiecare dintre ei. Toți pleacă la drum cu aceleași șanse. Îmi doresc enorm ca fiecare copil care trece pragul academiei să ajungă un mare fotbalist. Prin muncă și prin meritele sale. Doar așa poate reuși în viață. Multă muncă.

Nu trebuie și talent?
Da. Dar talentul înseamnă 10 la sută. 90 la sută înseamnă muncă de dimineață până seara. Fotbalist ești 24 de ore din 24, nu doar cât ești la antrenament. Toată lumea spune despre mine că am fost un geniu și doar atât. Nu este adevărat. Am muncit enorm. Este adevărat că am avut și oameni care m-au ajutat și și-au dat seama imediat că pot face mare performanță. Mă înclin în fața lor și au tot respectul meu. Asta facem noi la academie, acum. Fiecare copil are șansa lui. Să facă fotbal și să muncească.
 
V-a surprins că ați luat titlul de campion așa de repede?
Sincer, nu. Muncă multă și bine făcută. Gheorghe Hagi e făcut pentru a câștiga. În cinci ani am ajuns în liga națională. După alți trei ani am reușit să luăm titlul. Doar eu și echipa mea am crezut în asta. La juniori avem o mulțime de succese. Peste 30 la sută din ceea ce înseamnă echipă națională la toate nivelurile în fotbalul românesc provine din Academia Gheorghe Hagi. Este un lucru important. Când am spus acest lucru cu ani în urmă, mulți au râs. O să vedeți că, în maximum câțiva ani, naționala mare a României va avea în componență 11 jucători formați la Viitorul.
 
Ce lipsește actualei generații de fotbaliști din România?
Ambiția și încrederea că, dacă muncesc bine, pot ajunge în fotbalul de mare performanță. Pe mine această ambiție m-a caracterizat încă de mic și încerc să o transmit și în Academie, să le transfer mentalitatea mea de învingător, pentru a reuși și care m-a ajutat enorm să ajung un mare jucător.
 
„Visez ca naționala României va cîștiga titlul mondial!”

 
Care sunt soluțiile de a revitaliza fotbalul românesc?
Investiții în copii și juniori. Competiții tari, campionate de elită, promovarea tinerilor și legi bune pentru a atrage sponsori lângă echipe. În acest moment suntem în lumea a treia a fotbalului. Este inadmisibil. Nu există un proiect național pentru revitalizarea sportului, darămite a fotbalului. Totul este la întâmplare. Eu am demonstrat că dacă se vrea, se poate. Cu multă muncă. Este adevărat. Cu marele risc de a mă repeta, multă, multă muncă și mentalitate de învingător. Asta se formează. Din păcate, nu mai sunt modele. Trebuie formate.

Lumea ieșea în stradă după rezultatele Generației de Aur…

Am crezut în noi și simțeam că vom face o treabă bună la Campionatul Mondial din America 1994. Toți jucam în campionate puternice și aveam mai multă experiență ca la Mondialul din 1990 din Italia. Cu jucători ca Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu, Belodedici sau Răducioiu aveam sentimentul că nu puteam fi învinși. Cred că putem să fim campioni mondiali într-o zi. Nu trebuie lăsat nimic la voia întâmplării, a hazardului. Trebuie construit de jos.

Ianis, fiul dumneavoastră a revenit cu gol. Este mai puternic după perioada Fiorentina?
Ianis este foarte talentat și fotbalistic vorbind are mentalitatea corectă. Ca jucători suntem diferiți. El este puternic și ambițios și știe că trebuie să facă sacrificii, dacă vrea să ajungă departe. Am mare încredere în el. Știu că, poate, într-o zi, va câștiga Balonul de Aur!  E un decar: foarte bun pasator, lovește foarte bine cu ambele picioare.
 
Ritmul pe care l-ați impus nu este la îndemâna oricui…
Așa este. Cine rezistă înseamnă că va face performanță la nivel înalt. Noi, la Viitorul dăm șansa tuturor tinerilor să joace în liga națională la nivel de 16-17 -18 ani. Pe mine, Mircea Lucescu m-a luat la echipa națională la vârsta de 16 ani. La 18 ani mi-a pus banderola pe mână pentru a mă responsabiliza. Mi-a dat mare încredere și am ajuns în vârf pentru că am avut antrenori buni, profesioniști.
 
Academia s-a dezvoltat foarte mult.  Mai puteți?
Este foarte adevărat că am foarte puțin timp liber, dar îmi place ceea ce fac. Sunt acum mult mai bogat. Am câteva sute de copii în cadrul Academei. Academia Hagi s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Am propriul meu stadion, o arenă cu 5.000 de locuri, și multe terenuri de antrenament. Prima echipă a jucat în Europa League, iar 70 la sută din lotul echipei mari sunt jucători care provin din propria pepinieră. În proporție de peste 30 la sută din  jucătorii selecționați la loturile de juniori ale României sunt de la Academia Hagi.

Concret…
La ultimele acțiuni ale echipei naționale, cele contra Poloniei și Rusiei, am avut 4 jucători: Răzvan Marin, Benzar, Nedelcu și Èšîru. Răzvan Marin și Benzar au fost titulari contra Poloniei. Obiectivul Academiei acesta și este: să creștem jucători pentru cel mai înalt nivel. Am reușit într-un timp rezonabil.
 
„Sunt mândru că am evoluat la Real Madrid și Barcelona”


Va mai juca vreun român la Barcelona sau Real Madrid?

Greu, dar nu imposibil. Sunt mândru că am evoluat la cele două mari puteri ale fotbalului mondial, Real Madrid și Barcelona. La Madrid se pune mare preț pe valoarea individuală a jucătorului. La Barcelona, filosofia clubului este să pună preț pe jocul echipei. Îmi plăcea de Ajax Amsterdam, de modul în care gândesc fotbalul.

Galatasaray Istanbul…
Cinci ani fantastici. În anul 2000 când am câștigat Cupa UEFA, Supercupa Europei, Cupa și campionatul Turciei. A fost ceva fabulos. Eu împart în două cariera mea: cea de la cluburi și cea de la echipa națională. Am jucat 18 ani pentru România, practic toată cariera mea.

Pe cine vedeți președinte FRF?
Din punctul meu de vedere, președintele FRF trebuie să fie un om puternic. Competent, care să aibă și să conducă un proiect. La noi se vorbește mult și nu se face nimic concret. O să vedeți că, peste alți zece ani, vor fi aceleași probleme. Nu se va face nimic clar. Un președinte adevărat creează competiții și deschide uși care să facă legile normale pentru revitalizarea fotbalului. Trebuie să fie convingător. Este nevoie de schimbare. Asta e clar.

„Ronaldo este cel mai bun jucător din lume”

Ronaldo sau Messi?
Cristiano. Pentru că a câștigat Campionatul European cu Portugalia. Muncește enorm și acum, chiar dacă ar putea să o lase mai moale. Este un exemplu pentru toți.

Cum vedeți lupta la titlu?
CFR Cluj, Steaua și Craiova au șansele cele mai mari. Astra, Viitorul, Botoșani, Dinamo și Iașiul se luptă pentru a fi în play-off. Ce nu este corect în actualul sistem este înjumătățirea punctelor muncite de jucători. Am spus-o de la început. Este unic în lume. Va fi un play-off disputat. Sperăm să fim din nou acolo, în primele șase echipe și să ne batem pentru Europa. Mai avem de jucat două finale din care trebuie să luăm șase puncte pentru a fi siguri de play-off.

Cum este omul Hagi?
Familist convins. Căruia nu îi plac lucrurile ieșite din comun. Duc o viață normală. Sunt mândru de ce am realizat. Chiar dacă mulți nu își doresc, voi forma jucători pentru România în continuare.

Ați declarat că vreți să plecați din țară. De ce ?
Pentru că nu se face nimic concret pentru sport. Asta mă deranjează cel mai mult. Toată lumea se dezvoltă, România bate pasul pe loc.

Nu sunteți prea pesimist?
Eu sunt omul căruia îi place să câștige tot timpul. Vă doresc numai bine.

Supranumit „Maradona din Carpați”, Hagi este considerat un erou în România
 
    Gheorghe Hagi (n. 5 februarie 1965, Săcele, Dobrogea, România) este considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor ’80 și ’90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Fanii lui Galatasaray l-au numit „Comandante” (Comandantul) și românii l-au numit „Regele”.
    Supranumit „Maradona din Carpați”, Hagi este considerat un erou în România. A fost numit fotbalistul român al anului de șapte ori și este privit ca unul dintre cei mai buni fotbaliști ai generației sale. Ca un constructor de joc avansat, a fost recunoscut pentru dribling, tehnică, viziune, pase și finalizare. Hagi a jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale în 1990, 1994 (unde a fost numit în World Cup All-Star Team) și 1998, cât și în trei campionate europene în 1984, 1996 și 2000. A avut 125 de prezențe pentru România, al doilea după Dorinel Munteanu, și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri.
    În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani. În 2004, a fost numit de Pelé drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA. Hagi este unul din puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele cluburi rivale spaniole Real Madrid și Barcelona. A mai jucat pentru Galatasaray Istanbul, Brescia Calcio, Steaua, Farul și Sportul Studențesc.
    În 2009, Hagi a fondat clubul român Viitorul Constanța. În prezent el este atât proprietarul cât și președintele clubului. De asemenea, a înființat Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, una dintre cele mai mari academii de fotbal din Europa de Sud-Est.
 
    Dacă mai era nevoie de încă o recunoaștere a valorii sale, Hagi a atras de nenumăte ori aprecierea adversarilor și a marilor oameni de fotbal din lume. Pele, Cruyff, Matthaus, Fatih Terim, Maradona, Michel Platini sau Eusebio sunt doar câteva dintre personalitățile care l-au elogiat.
          ,,Gheorghe Hagi a fost un jucător foarte bun. Am urmărit echipa României la Cupa Mondială din SUA și mi-ar fi plăcut să-mi fi fost cândva coechipier. Golurile lui frumoase au făcut înconjurul lumii și este foarte, foarte iubit. A creat fotbal, iar asta respect cel mai mult de la un jucător” – Michel Platini, președinte UEFA
          ,,Hagi este pentru România ceea ce este Beckenbauer pentru Germania” – Lothar Matthaus, fost internațional german
          ,,Hagi a fost unul dintre cei mai tehnici jucători din fotbalul european” – Eusebio, fost internațional portughez
          ,,Hagi i-a învățat fotbal pe turci. Era foarte concentrat înaintea fiecărui meci, intra în febra lui, începea să vorbească precum un om bătrân, era foarte serios. A fost un jucător excepțional” – Claudio Taffarel, fost portar Brazilia
          ,,Mi-a plăcut foarte mult de fotbalistul Hagi. A fost un tip special pentru mine, nu cred vreodată că o să pot uita felul în care juca” – Hakan Șukur, fost internațional turc
          ,,Gică obișnuia să cânte cu mine în vestiar. Încerca să învețe toate cuvintele, pentru a ține ritmul. Ce-i drept, nu prea avea el voce, dar îi plăcea să ia parte la distracție. Ascultați ce vă spun, aveți impresia că este un tip prea serios, dar nu e deloc așa. Lui îi place să se distreze, să râdă, să facă glume, e un tip super” – Maurizio Neri, fost jucător Brescia
          ,,În prima zi când a venit la Barcelona la antrenament, avea jambierele tăiate în vârf. Nu mai văzusem așa ceva, normal că m-a surprins” – Ronald Koeman, fost jucător Barcelona
       ,,Mi-a plăcut foarte mult cum juca Hagi. Pentru mine este un jucător fenomenal, care putea juca sigur în echipa Braziliei în 1994. România din acel an era o echipă care practica un fotbal încântător, cu jucători grandioși, așa cum era Hagi” – Djalminha Feitosa Dias, fost internațional brazilian
       ,,Hagi a fost cel mai mare fotbalist alături de care am jucat. A fost singurul jucător care a știut mereu unde să-mi dea mingea. Voi, românii, ați avut un jucător colosal, iar numele lui este Hagi. Mă înțelegeam perfect cu el pe teren”  – Mario Jardel, fost internațional brazilian
       ,,Hagi e la fel de bun ca vinul, cu cât îmbătrânește, cu atât e mai bun” – Luis Fernandez, fost internațional francez
       ,,Crezi că aș putea să-l uit vreodată pe Hagi? N-am dormit multe nopți, după golul acela. M-am tot gândit cum a putut să mă păcălească. Am fost convins că va centra, de aceea am ieșit. Dar n-a centrat. Hagi m-a simțit și a tras direct” – Oscar Cordoba, fost portar Columbia
    ,,Echipa juca cu o minge, Hagi avea nevoie de un alt balon, doar pentru el” – Ramon Mendoza, fost președinte Real Madrid
    ,,Hagi este unul dintre copiii mei, nu am ascuns niciodată asta. Este un garant al ambiției și al seriozității” – Radomir Antic, fost antrenor al lui Hagi la Real Madrid
    ,,L-am urmărit pe Hagi încă de pe vremea când avea 16-17 ani. La un moment dat, m-am hotărât să trimit un emisar la București pentru a-l observa mai de aproape. A trecut ceva timp de atunci, dar îmi amintesc foarte bine. Hagi a fost un talent enorm” – Luigi Corioni, președinte Brescia
    ,,Hagi a fost un mare fotbalist, îl respectam, firește. Îl respectam atât de mult încât l-am dat în grija lui Donadoni, care era ca un mic pitbull, pentru ca Hagi să nu-și poată face jocul. Nu era nimic personal, doar că avându-l pe Hagi scos din joc, ne era nouă mai ușor” – Ruud Gullit – fost internațional olandez
    ,,Drac român! A fost un jucător senzațional, dar uneori era foarte egoist” – Fernando Hierro, fost jucător Real Madrid
    ,,Hagi este un băiat foarte de treabă și a fost un mare jucător. Era captivant să-i urmăresc driblingurile la televizor, mă fascina” – Pele, fost internațional brazilian
    ,,Galatasaray și Hagi sunt două lucruri care se completează. Este poate cel mai bun jucător pe care l-am avut vreodată sub comandă” – Fatih Terim, antrenor al lui Hagi la Galatasaray.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?