Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Amenzi pentru cei care nu distrug ambrozia, considerată cea mai alergenică buruiană


    Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege ce are ca scop principal combaterea ambroziei și prevenirea răspândirii acestei plante, considerată cea mai alergenică buruiană. Ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică atunci când polenul ei este inhalat. Cercetătorii români încearcă să găsească un vaccin împotriva alergiei la ambrozie.
     Simptomatologia persoanelor alergice la polenul de Ambrozia, este sezonieră, în lunile august și septembrie și constă în:  strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă,  wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie. România este printre puținele țări din UE care nu au un sistem de alarmare a populației la apariția valurilor de polen, în timp ce în vestul Europei, țările și-au pus la punct acest sistem de alarmare la apariția valurilor de polen, care au consecințe asupra sănătății populației. România nu are un astfel de site, care seamănă cu cele din meteorologie și care include un cod de culori galben-portocaliu-roșu.
    Legea prevede o serie de măsuri pe care deținătorii de terenuri și administratorii de drumuri, căi ferate, cursuri de apă, lacuri, sisteme de irigații dar și responsabilii șantierelor pe care se desfăsoară lucrări de construcții, trebuie să le ia pentru a combate această buruiană și a preveni răspândirea ei. În scopul distrugerii buruienii ambrozia și prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.
    De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația, ca pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.
    Nerespectarea prevederilor de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție și se sancționează cu avertisment. Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
    Potrivit legii, verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole precum și aplicarea sancțiunilor se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, comisariatelor județene ale gărzii naționale de mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.
    Pentru evitare simptomelor pacienții alergici sunt sfătuiți să evite activitățile în aer liber; să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât și în mașină; să își schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp; să facă duș la sosirea la domiciliu; să se spele frecvent pe față și mâini; să evite/ să consume cu precauție fructe și legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?