Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Primăriile Andreiașu și Bălești rămân fără bani în luna aprilie


    Două comune vrâncene, Andreiașu și Bălești, nu au bani pentru funcționare în primul semestru din acest an din cauza formulei de calcul folosită prin legea bugetului de stat. Această formulă prevedea reducerea fondurilor pentru echilibrare din TVA alocate localităților cu jumătate din excedentul înregistrat de unitățile administrative la finalul ultimului an fiscal încheiat, respectiv 2016. Ori, legea nu făcea distincție între excedentul înregistrat de o primărie la capitolul funcționare și cel de la secțiunea de dezvoltare, situație în care se găsesc aproape toate localitățile vrâncene. De altfel, este practic imposibil ca o primărie care are o investiție în derulare să o finalizeze într-un singur an sau să transfere banii de la dezvoltare la funcționare. Iar excedentul înregistrat de primăriile vrâncene și Consiliul Județean înseamnă fonduri europene acordate pentru proiectele implementate, fonduri acordate pentru remedierea pagubelor produse de calamitățile naturale sau investițiile multianuale derulate la nivelul localităților.
    Situația de la Andreiașu și Bălești este specială pentru că, după aplicarea formulelor de calcul, s-a ajuns în situația ca banii alocați prin legea bugetului să fie suficienți doar pentru primul trimestru din acest an. Practic, cele două primării vor fi nevoite să oprească activitatea începând cu luna aprilie deoarece nu vor avea bani de funcționare. Cea mai dificilă situație este la Andreiașu, unde bugetul pentru funcționare este de doar 307 mii lei în vreme ce la Bălești se ajunge la un buget de 428 mii lei. Aceasta în condițiile în care nu primesc niciun leu din fondurile pentru echilibrare din TVA.  Situația realizată la nivelul Finanțelor vrâncene arată că aproape toate comunele din județ au o situație financiară specială din cauza formulei de calcul a bugetului din acest an. Majoritatea au bani până în luna iulie, când se așteaptă o rectificare bugetară și suplimentarea sumelor acordate administrațiilor locale. O singură localitate a primit bani mai mulți decât anul trecut, respectiv Vizantea Livezi.
    Situația specială în care se găsesc cele două comune, Andreiașu și Bălești, a fost discutată, ieri, la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea de către primarii localităților cu dificultăți financiare și președintele Filialei Județene Vrancea a A.Co.R., primarul Ștefan Moscu de la Cîrligele. În urma discuțiilor cu șeful de administrație al AJFP Vrancea, Ciprian Iamandi, a fost stabilită ca soluție accesarea unui credit de la Trezorerie pentru acoperirea cheltuielilor de la nivelul administrațiilor locale. În acest sens, urmează ca, la nivelul Asociației Comunelor, să fie inițiat un proiect de act normativ privind acordarea acestor sume către primăriile care au nevoie de bani pentru funcționare. „Am recomandat ca soluție pentru rezolvarea problemelor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare la primul semestru pentru primăriile aflate în dificultate să fie inițiat un proiect de act normativ de către ACOR prin care necesarul de bani pentru funcționare să fie asigurat printr-un credit din Trezorerie”, ne-a spus șeful de administrație Ciprian Iamandi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?