Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Termen de o săptămână pentru înscrierea la bacalaureat; prima probă va fi pe 12 februarie


Candidații la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, au la dispoziție o săptămână, până pe 2 februarie, să se înscrie la examenul de maturitate. Trebuie spus că prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 începe pe 12 februarie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Anul acesta, examenul de bacalaureat începe mai devreme cu patru luni, fiind pentru prima dată când probele de competențe digitale și lingvistice se susțin la o distanță așa de mare față de probele scrise, care vor avea loc în vară. Acest aspect a stârnit discuții atât în rândul elevilor cât și al profesorilor, care spun că nu au timp pentru a termina de predat materia. „Pe de o parte, ne bulversează fiindcă induce subliminal ideea că acum este și BAC-ul. Competențele nu sunt așa importante în opinia mea, dar din cauza faptului că profesorii de la clase sunt implicați în examen, e o presiune în plus. Într-o altă ordine de idei, ne rămân în vară doar probele scrise”, ne-a spus Elena Borghină, elevă în clasa a XII-a, care anul acesta va susține examenul național de bacalaureat.
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie, fiind urmată de proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).
Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc pe 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă – Eb) este programată pentru data de 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului pentru 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura pe 28 iunie. Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
De asemenea, trebuie spus că anul școlar pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie în data de 25 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?