Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Germania: Curtea Constituţională respinge cererea de graţiere a ‘contabilului de la Auschwitz’


Curtea Constituțională Federală din Germania a respins cererea de grațiere depusă de Oskar Groening, fost membru al SS, cunoscut drept ‘contabilul de la Auschwitz’, în vârstă de 96 de ani, condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru ‘complicitate’ la omorârea a 300.000 de evrei, a anunțat miercuri Parchetul din Lueneberg, unde a avut loc procesul în primă instanță, transmit dpa și Reuters. Oskar Groening ceruse să fie grațiat din motive de sănătate.
Curtea Constituțională din Karlsruhe, cea mai înaltă instanță germană, decisese deja la sfârșitul anului trecut că Oskar Groening este apt fizic să execute pedeapsa cu închisoarea. Biroul procuraturii din Hanovra (landul Saxonia Inferioară) a transmis că va fi emis imediat un mandat pentru încarcerarea lui Groening. Groening a fost condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru ‘complicitate’ la omorârea a 300.000 de evrei în lagărul de la Auschwitz.
În timpul procesului, el a prezentat scuze și s-a recunoscut ‘vinovat din punct de vedere moral’. La Auschwitz, el se ocupa de trimiterea către birourile SS de la Berlin a bancnotelor găsite în bagajele deținuților evrei, bani care au ajutat la finanțarea efortului de război nazist. În jur de 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940 și 1945.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?