Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Peste 500 de copii și adulți, diagnosticați cu vărsat de vânt în ultimele luni; sfaturile medicului epidemiolog


    Varicela sau vărsatul de vânt, așa cum este cunoscută boala în termeni populari, a „lovit” în ultimul trimestru al anului 2017 și începutul anului 2018 un număr mare de copii și de adulți în județul Vrancea. Potrivit medicilor epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), în județul Vrancea s-au înregistrat 327 cazuri de varicelă, din care 182 s-au înregistrat în trimestrul IV al anului trecut, în luna decembrie fiind cele mai multe cazuri, respectiv 101 persoane diagnosticate. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la copii, grupele cele mai afectate de vârstă au fost 3-4 ani – 69 cazuri, 5-9 ani – 69 cazuri și 10-14 ani – 18 cazuri.
    Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupție (urticarie). Varicelă apare pe tot parcursul anului, întâlnindu-se mai frecvent iarna și primăvara. Deși este o boală a copilăriei, afectează, deopotrivă, copiii și adulții, având forme clinice diferite de manifestare. Varicela este o boală infecțioasă transmisibilă, de etiologie virală, cu o incubație de 10-21 zile, cu o medie de 14-16 zile. Îmbolnăvirea se caracterizează prin febră, erupție veziculară pruriginoasă (250-300 leziuni, care lasă cicatrici). Veziculile sunt uniloculare și se instalează în valuri succesive, astfel că în același timp, exantemul este în stadii diferite de evoluție. Distribuția leziunilor este generalizată, mai abundentă în zonele protejate de îmbrăcăminte (scalp, axile, mucoase, bucală și respiratorii superioare, conjunctivă).
     „Sursa este omul bolnav, virusul se transmite aerogen. Varicela evoluează endemo-epidemic, determinând frecvent focare epidemice în colectivitățile de copii. Cu toate că în urma îmbolnăvirii cu varicelă persoana devine imună la boală, virusul varicelo-zosterian rămâne încă în organism. Acest virus poate cauza herpes-zoster când persoana se află la vârsta adultă. Aproximativ 15% din persoanele care au făcut varicelă vor dezvolta în timpul vieții herpes-zoster”, spune dr. Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea.
     Persoanele care nu au făcut boala sau cele care nu sunt vaccinate împotriva varicelei prezintă un risc crescut de a face boala dacă locuiesc cu o persoană care are varicelă; dacă muncesc sau se joacă mai mult de o oră în preajma unei persoane cu varicelă; dacă sunt internați în spital și împart camera cu o persoană care mai târziu va face varicelă sau dacă sunt îngrijiți de un cadru medical care va face varicelă; dacă au un sistem imun deficitar. „Riscul de a face varicelă crește dacă un membru al familiei are varicelă, datorită contactului cu persoana respectivă. În plu, persoana care face varicelă poate face o formă mai severă a bolii decât persoana de la care a luat boala. Perioada cea mai contagioasă este cu 1-2 zile înainte de apariția erupției cutanate și până când veziculele se usucă și se acoperă de cruste. Evoluția bolii, în general beningnă, poate fi agravată de complicații pulmonare (pneumonia variceloasaă primară la adult fiind principala cauza de deces), suprainfecții, encefalită virală, tromboze vasculare. Varicela la gravide implică riscuri majore (malformații până la 50%)”, afirmă dr. Janina Lazăr.

Există vaccin contra varicelei

    Medicii epidemiologi recomandă ca în cazul în care facem această boală să nu rupem veziculele, pentru că erupția se va extinde foarte mult; păstrarea igienei, prin duș în fiecare zi, cu gel de duș folosit direct cu mână (NU cu burete) și cu șampon lichid pentru păr; izolarea trebuie să aibă loc pe perioada contagiozității, în primul rând pentru a evita îmbolnăvirea celorlalți, dar și pentru a evita complicațiile. După varicelă, organismul se găsește într-o perioadă în care imunitatea este mult scăzută, așa că se recomandă să evităm alte posibile îmbolnăviri.
    Medicul Janina Lazăr spune că există vaccin împotriva acestei boli. „Există vaccin contra varicelei, însă el nu se încadrează în programul național de imunizări asigurat gratuit. Vaccinul nu se poate administra la femei gravide, dar se recomandă ca femeile care vor să rămână însărcinate și nu știu dacă au avut varicelă sau rubeolă să facă premergător sarcinii analize, care să le arate dacă au anticorpii și să se vaccineze ÎNAINTE de a rămâne însărcinate, cu o perioadă de timp care le va fi comunicată de medicul curant. Vaccinul varicelos este foarte eficient (99% din cazuri) la copii. Se recomandă două doze, una între 12 – 15 luni,, iar a două (numită rapel) între 4 și 6 ani. Persoanele mai mari de 13 ani, care nu au avut varcicela și nu au primit vaccinul, ar trebui să primească două doze de vaccin la interval de cel puțin 28 de zile între ele, pentru o protecție optimă. Extrem de rar, persoanele care s-au vaccinat pot face boală, dar în acest caz fac forme numite fruste, cu erupții foarte ușoare și care se vindecă foarte rapid. Copiii care au făcut varicelă nu este nevoie să mai fie vaccinați, deoarece imunitatea dobândită după boală este de obicei definitivă”, mai spune dr. Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?