Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

EXCLUSIV! Prim-procurorul Victoria Bîrsan și adjuncta sa Marinela Arginteanu despre combaterea infracțiunilor și urgentarea soluționării dosarelor


    Victoria Bîrsan, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, și Marinela Arginteanu, prim-procuror adjunct al aceleiași unități, și-au propus o serie de obiective pentru următorii trei ani, perioadă în care vor conduce instituația.
    Întrebată despre obiectivele pe care le are în calitatea sa de șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, prim-procurorul Bîrsan ne-a spus că, în primul rând, și-a propus să mențină rezultatele pozitive obținute până acum, dar și să crească eficiența în activitatea de urmărire penală și judiciară la nivelul întregii circumscripții. Aceasta a adăugat că obiectivele pe care le are trebuie să fie în concordanță cu obiectivele strategice ale Ministerului Public și să corespundă dispozițiilor legale care reglementează atribuțiile procurorilor, să fie realiste și posibil de realizat.
    Prim-procurorul a mai menționat că se va acționa cu precădere pentru combaterea corupției și a fraudelor în achizițiile publice, investigarea cauzelor ce au ca obiect infracțiunile de evaziune fiscală, spălare a banilor, contrabandă, dar și pentru combaterea infracțiunilor silvice. Totodată, se dorește combaterea, în continuare, a corupției. Prim-procurorul Bîrsan consideră că se impune, printre altele, și urgentarea soluționării cauzelor în care, raportat la data comiterii faptei, se apropie termenul de prescriptie. Un alt obiectiv al său face referire la gestionarea numărului mare de dosare, care este în creștere semnificativă de la an la an, și implicit reducerea stocului de dosare vechi.
    Prim-procrurorul Bîrsan a adăugat că pe lângă aceste obiective, în calitatea pe care o are de la 1 ianuarie o mai preocupă și obiectivele care derivă din atribuțiile și rolul pe care Ministerul Public îl ocupă în societate. Aceste obiective fac referire la constatarea la timp a faptelor de natură penală, astfel ca orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit vinovăției sale și nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală.

Rezultate mai bune împreună cu echipa 

    Prim-procurorul Bîrsan își dorește ca toate posturile vacante de procurori la unitățile locale din circumscripție să fie ocupate, dar și să se suplimenteze schemele de personal la unitățile din subordine. Prim-procurorul și-a mai propus responsabilizarea individuală în îndeplinirea sarcinilor de serviciu și încurajarea personalului să lucreze în echipă și să fie eficient. „Mi-am propus ca împreună cu colegii mei să ne străduim să obținem rezultate superioare, pe măsura experienței noastre profesionale, să nu uităm că legea noastră fundamentală îi atribuie Ministerului Public o mare responsabilitate, de garant și apărător al ordinii de drept, al drepturilor și libertătilor cetătenilor, iar noi, procurorii, trebuie să asigurăm securitatea comunității în care trăim, să asigurăm aflarea adevărului cu privire la faptele la care suntem sesizați și să dăm dovadă de fermitate în sancționarea fenomenului infracțional”, a explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
    Victoria Bîrsan este procuror de 22 de ani. Åži-a început activitatea în domeniu în luna iulie a anului 1995, la Adjud, unitate de Parchet la care a rămas până în 1996, an în care a venit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, unde a lucrat până în 2008. Apoi, din iulie 2008 și până în luna decembrie a anului 2014, a fost prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Din ianuarue 2015 și până în prima zi a acestui an, atunci când a preluat funcția de prim-procuror, după câștigarea concursului, Victoria Bîrsan a fost șefa șecției judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. 

Åžeful trebuie să inspire încredere colectivului 

    Funcția de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea este ocupată de la 1 ianuarie a.c. de procurorul Marinela Arginteanu, care se ocupă și de relația cu presa. La rându-i, atunci când s-a înscris la examenul pentru ocuparea acestei funcții, procurorul Arginteanu și-a stabilit o serie de obiective pe care vrea să le ducă la îndeplinire în mandatul de trei ani. Mare parte dintre acestea corespund cu cele ale prim-procurorului Bîrsan. Aceste obiective sunt completate de cele specifice atribuțiilor funcției de prim-procuror adjunct.
    Astfel, procurorul Arginteanu spune că obiectivele sale fac referire la organizarea și coordonarea secției judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, fixarea indicatorilor de calitate și de cantitate semnificativi în raport de volumul de activitate al fiecărui procuror. Un alt obiectiv face referire la managementul participativ, la colaborarea cu procurorii, cu instanța, cu unitățile de parchet subordonate, cu alte instituții, dar și cu mass-media, respectiv orientarea activității manageriale către un management participativ, prin fundamentarea deciziilor de jos în sus, prin consultarea directă a procurorilor secției judiciare și a procurorilor șefi de secții.
    Procurorul Arginteanu crede că trebuie să fie un model de competență profesională și umană, care să înspire încredere colectivului pe care îl conduce. „Managementul judiciar trebuie să fie un factor de echilibru, urmărindu-se toate demersurile pentru armonizarea condițiilor materiale cu starea de spirit a angajaților, acordându-se o atenție sporită pretențiilor și nevoilor acestora. Pentru a avea succes în derularea activității manageriale a parchetului, trebuie exersate fiecare din cele cinci funcții ale managementului: prevedere, organizare, conducere, antrenare și control-reglare. Realizarea obiectivelor propuse presupune coordonarea tuturor compartimentelor, flexibilitate, comunicare, asumarea răspunderii și implicare personală, pentru a dovedi că suntem demni de profesia aleasă și a demonstra justițiabililor că reprezentăm legea și adevărul. Prim-procurorul adjunct trebuie să fie un model de competență profesională și umană, care să inspire încredere colectivului pe care îl conduce”, a spus prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Marinela Arginteanu.
    Marinela Arginteanu a devenit procuror în anul 2006. Åži-a desfășurat o vreme activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, unitate la care în perioada 2011-2012 a fost prim-procuror adjunct. La sfârșitul anului 2012 s-a mutat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Aceasta a fost și încă mai este purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. De relația cu presa s-a ocupat și atunci când lucra la Parchetul de pe lângă Judecatoria Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?